Az év utolsó előtti hónapján sem szűkölködünk ígéretes premierekben: nem csak két új magyar film érkezik a mozikba, de nemsokára debütál Tom Hanks és Steven Spielberg hidegháborús thrillere, Az Éhezők Viadala-sorozat befejező része és a 007-es ügynök, azaz James Bond sorban huszonnegyedik kalandja is. De nézhetünk ezen kívül Exupéry-adaptációt, a Jack Sparrow kapitányból gengszterbe váltó Johnny Deppet, és még sok mást is. Ezeket a premiereket várjuk a legjobban a hónapban.

Anyám és más futóbolondok a családbólVannak történetek, amelyek egyszerűen arra várnak, hogy sok és még több ember megismerje őket. Hogy szórakozzunk, tanuljunk, elgondolkozzunk rajtuk. Ha mindez pedig egy kortörténettel egybetapadt személyes sorsokat bemutató sztori, és megfelelő interpretációban találkozunk vele, mindhárom feltétel teljesül. Az Anyám és más futóbolondoka családból éppen ilyen.
Fekete Ibolya saját édesanyja történetét dolgozta fel nemzetközi színvonalon. Játékfilmes elemek keverednek archív felvételekkel, speciális filterrel ellátott statikus, majd egyszer csak mozduló képekkel, burleszkfilmbe illő gyorsításokkal és végig lebilincselő narrációval, színészi játékkal.
A filmről bővebben is írtunk.
Bemutató: november 5. (12)

007 Spectre - A Fantom visszatérA huszonnegyedik Bond-filmet a Skyfallt is jegyző Sam Mendes rendezte, Daniel Craig pedig utoljára játssza el a 007-es ügynököt; a tervek szerint pedig a hangulat lazább, csibészesebb lett az előzőhöz képest. A Spectre közvetlenül a Skyfall történései után veszi fel a fonalat: az MI6 épülete romokban, M halott, egy titokzatos múltbeli üzenet pedig arra készteti a 007-es ügynököt, hogy a szabályokat megszegve magánakcióba kezdjen Mexikóvárosban. Az első kritikák alapján, ha a Skyfallt el is marad, az épp aktuális James Bond hoz mindent, ami a brandtől elvárható a femme fatale-októl (Monica Belucci, Léa Seydoux) kezdve a nyaktörő akciókig és persze a sok száz kütyükig. Christoph Waltz személyében pedig Mads Mikkelsen és Javier Bardem után ismét van egy karakteres gonosztevő.

Bemutató: november 5. (16)

A kis hercegA történet főhőse egy kislány, akit édesanyja nagy erőkkel készít fel a felnőtt életre, ám szigorú menetrend szerint zajló napjaikat megzavarja a furcsa, ám jólelkű szomszéd. A pilóta valami egészen különleges világot mutat meg kis barátjának, ahol bármi lehetséges. Egy világot, amellyel sok évvel ezelőtt a kis herceg ismertette meg őt.

Bemutató: november 5. (6)

Fekete MiseJames Joseph „Whitey” Bulger, Jr. a 70-es, 80-as évek Bostonjának egyik legrosszabb hírű gengszterfőnöke volt. Tizenkét évig ő volt a második legkeresettebb bűnöző az FBI listáján, mégis sikerült elkerülnie a letartóztatást – többek közt azért is, mert jó ideig a szervek besúgójaként tevékenykedett. Scott Cooper filmjének egyik legnagyobb ígérete az volt, hogy Johnny Depp ismét csúcsformában van, komolyan veszi a színészkedést és a trailerek alapján ebben nem is kételkedünk. Kicsit Christoph Waltzra emlékeztet, ráadásul annyira félelmetesre van maszkírozva, hogy már önmagában a látványa székbe szögez. A filmben szerepel mellette még Dakota Johnson, Kevin Bacon, Corey Stoll, Benedict Cumberbatch és Joel Edgerton is, így nagyjából minden adott egy kőkemény gengszterdrámához.

Bemutató: november 12. (16)

Az Éhezők Viadala: A kiválasztott befejező részHollywood felfedezte magának a Battle Royalet, mondhatnánk - az Éhezők Viadala-sorozatnak, Takami Kósun művéhez hasonlóan nem a brutalitás a legfontosabb eleme, hanem az a disztópikus, sötét és kegyetlen világ, amiben a történet játszódik. A young adult-műfaj többi képviselőjéhez (A beavatott; Az emlékek őre, stb.) képest nem csak sokkal komolyabb kérdésekkel foglalkozik, hanem mer olyan rideg, komor és kompromisszummentes lenni, ami simán kiemeli nem csak a már említett mezőnyből, hanem úgy általában a hollywoodi blockbusterek közül is. A befejező részre pedig hatalmasak emelkedtek a tétek: immár nem csak Katniss (Jennifer Lawrence), Peeta (Josh Hutcherson), Gale (Liam Hemsworth) túléléséről, hanem a világ sorsáról van szó. Az előző rész tétova drámája helyett immár a tömény és brutális akcióé lesz a főszerep az előzetesek alapján, amit mi abszolút üdvözlünk – ez volt ugyanis a második rész legnagyobb erőssége is.

Bemutató: november 19. (16)

Az éjszakám a nappalodNovák (Czukor Balázs) nem tud aludni. Amióta odaköltözött a barátnőjéhez (Szamosi Zsófia), egy percre sem hunyta le a szemét. Nappal dolgozik, éjszakánként az utcákat járja: olyan helyekre és olyan emberek közé keveredik el, akiknek nem is álmodott a létezéséről. Bulizik, ismerkedik, élvezi a kettős életet, mindazt, amit ez az eddig ismeretlen Budapest kínál. Mire megszólal a vekker, mindig éppen sikerül visszabújnia a közös ágyba. Az egyik éjjel összeakad egy fura társasággal, melynek tagjai mind különös, éjszakai lények, főnökük a leállíthatatlan Volf (Anger Zsolt) elképesztő szélhámosságokkal próbál meggazdagodni. A legújabb ötletéhez Novákot is fel akarja használni. A terv része egy bankigazgató, egy gyógyszersegély-szállítmány, egy orosz teherautó meg egy hulla. Hogy pontosan kié, az még nincs eldöntve. Ha Novák nem hal bele ebbe a kalandba, talán meggyógyulhat tőle.

Bemutató: november 26. (16)

Kémek hídjaSteven Spielberg és Tom Hanks negyedik közös filmje (A terminál, a Kapj el, ha tudsz! és a Ryan közlegény megmentése után) James Donovan történetét meséli el. A hidegháború legsötétebb éveiben a brooklyni ügyvédből kémet faragnak, akit a CIA elküld Kelet-Berlinbe, hogy ott egyezzen meg a szovjetekkel egy fogságba eset amerikai pilóta kiadásáról. Ráadásul a thriller forgatókönyvét a Coen-testvérek (és Matt Charman) írta, Hanksen kívül pedig olyanok szerepelnek még a filmben, mint Amy Ryan, Mark Rylance, Alan Alda és Sebastian Koch. Nem csoda, hogy már a bemutatása előtt az egyik legnagyobb Oscar-esélyesnek tartják.

Bemutató: november 26. (12)