Újragondolta a kalandparkozást az egy hónapja megnyitott Zip City, ahol majdnem minden olyan, mint egy természetben felhúzott akadálypályán: beülőt, csigát, sisakot használsz, drótkötélpályán suhansz, akadályok között bujkálsz. A különbség annyi, hogy a XIII. kerületi Szabolcs utcában városias körülmények között, fák helyett konténerekben kapod az élményt.

És akkor még nem beszéltünk a nagyjából 130 méter hosszú drótkötélpálya speciális effektjeiről, de erről később. Ebből is látszik, hogy a hely két tulajdonosa elég kreatív, ők álmodták meg az első városi kalandparkot egy korábbi parkoló helyén.

A belépés után két bazi nagy robot vigyorog ránk, olyan érzést keltve, mintha a

Beastie Boys Intergalactic című videója elevenedne meg. Rögtön kiderül, hogy a Nyirán Márton tervei alapján készült, a Szigeten már feltűnt robotok csupán látványelemként szolgálnak, velük játszadozni sajnos nem lehet.

Megszámoltuk, az akadálypályát 19 darab színes konténer képezi, melyek között pici lyukak biztosítják az áthaladást (természetesen vészkijáratai is vannak, ha netán valaki bepánikolna a sötétben). A bebújás és mászás javarészt négykézláb történik, a tájékozódást fejlámpa, valamint az itt-ott villogó stroboszkópok segítik, a különböző fából készült, vagy hálós akadályok pedig nehezítik – van olyan rész, ahol úgy kell kúszni, mint John McClane tette azt a Nakatomitoronyban, de szerencsére terroristák helyett animátorok várnak a kijáratnál. A pályán nagyjából 20-25 perc alatt lehet végigmenni, már amennyiben nem tévedsz el kb. a felénél, ahol direkt egy kis csavart rejtettek el a szervezők, hogy jól összezavarjanak.

A Zip City egyik leglátványosabb része a 12 méter magasról induló, úgy 120-130 méter hosszú drótkötélpálya. Hogy a csúszás se történjen simán, arról a három, legváratlanabb időpontokra időzített effekt gondoskodik. Rögtön az elején tűzcsóvát lőnek ki, aztán szén-dioxidos jégfelhő érkezik elég erős hanghatások (lásd: megijedés) közepette, a végén pedig színes púderfelhőbe borulhat a delikvens. Nem kell megijedni, mindegyik művelet veszélytelen.

Mint megtudtuk, a pálya legnépszerűbb része az indítótorony tetejében található csapóajtó, ahonnan a változatosság kedvéért lezuhanni lehet. Ha tehát kíváncsi vagy, nagyjából mit érezhetnek a Maradj talpon! című televíziós vetélkedő kiesett versenyzői, akkor ki kell próbálnod. Az esés instrukciók mellett történik és szivacsokon végződik, tehát biztonságos, viszont nem 12, hanem „csak" 4-6 méteren át tart komoly adrenalinlöketek közepette. Idetartozik még egy könnyű fogásokkal ellátott 15 méteres mászófal, mely Budapestet tekintve rekordgyanús magasságú.

Ideális helyszín céges vagy iskolai csapatépítésre, legénybúcsús társaságoknak is ajánlható (persze csak és kizárólag józan állapotban). Az alapbelépő 2990 forintba kerül, amiért cserébe korlátlan kalandpark- és mászófal-használat jár, szelfizhetsz az óriásrobotokkal, csúszhatsz egyet a kötélpályán, és lezuhanhatsz egyszer a mélybe.
Zip City (bezárt)Cím: 1134 Budapest, Szabolcs utca 20.