A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai irodájának becslése szerint már most látható, hogy idén rekordszámú osztrák látogató érkezik hazánkba, azon belül is Budapestre.

A számítások szerint a tavalyi, szintén rekordév hasonló időszakra vetített adataihoz képest is 14 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el szomszédaink a fővárosi körüli régióban, az MTI információ szerint pedig éves szinten mintegy 200 ezer vendégéjszakát töltenek majd el hazánkban.

Mindez többek között azért is örvendetes, mert az osztrák utazók motivációi között az első között szerepel a kultúra, így a főváros kitörni látszik a félig-meddig rákényszerített bulifőváros szerepből. Nyugati szomszédaink egyre jobban ismerik és kedvelik az olyan, közép-európai branddé növekvő, színvonalas rendezvénysorozatokat, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, vagy éppen a Művészetek Palotája és a Budapesti Fesztiválzenekar közös szervezésében megvalósuló Bridging EuropeFesztivál, amelynek középpontjában Ausztria áll.

Az osztrák újságírók figyelemmel kísérik a fővárosi kulturális eseményeket, a mértékadó lapok és magazinok pedig mind többet foglalkoznak Budapesttel. A Heute című napilap márciusi cikkében például különösen sokat foglalkoznak az UNESCO Világörökségi díj birtokos Budapest építészetével, azon belül is Várral – igaz, a cikk több ponton azért finoman szólva sem naprakész, a Ludwig Múzeum helyszíneként például még a Palotát jelölik meg.

Az unalmas buszos városnézések helyett a kétéltű buszos túrát, egy Trabant kibérlését vagy a kölcsönözhető biciklis lehetőségeket ajánlják, pihenésre a Margit-sziget, vagy - az évszaktól függően csónakázásra vagy korcsolyázásra alkalmas – Városligeti tó környékét javasolják.