Júniusban sem hagy alább a blockbusterőrület: végre visszatérhetünk a Jurassic Parkba (ami most már Jurassic World), megnézhetjük a legújabb Pixar-filmet és a Cannes-ból a zsűri nagydíját elhozó Saul fiát is. Emellett újra mozis forgalmazásba kerül az ezredforduló egyik legfontosabb filmje, a Chuck Palahniuk korszakos jelentőségű regényén alapuló Harcosok klubja Tyler Durdennel. De lesz még zsigeri horror, gasztronómiai körutazás és (ön)ironikus kémfilm is. Gyerünk a moziba be!

A kémMelissa McCarthy és Paul Feig harmadik közös filmje jókorát csavar a kémfilm zsánerén, és James Bond helyett annak női alteregóját állítja a középpontba – aki viszont semmiben sem hasonlít a 007-es ügynökre. A kém tehát nem egy hard-boiled akciófilm, sokkal inkább egy (ön)ironikus vígjáték, sok improvizált – és pont emiatt remekül működő – szöveggel, egy egészen elképesztően szellemes Jason Stathammal, több budapesti helyszínnel és egy olyan főhősnővel, akivel könnyű azonosulni. Néha ugyan túlságosan is próbál humoros lenni, de ezeket a pillanatokat leszámítva kellemes egynyári komédia, amelyet nem csak az ismerős díszletek miatt merünk ajánlani.
Bemutató:
június 4. (16)

TörésvonalDwayne „The Rock” Johnson autó helyett júliusban egy helikopterrel manőverezve próbál túlélni és megmenteni családját. A Törésvonal ugyanis egy egész, a Szent András-törésvonal mentén lezajló földrengés története, a tragédia középpontjában Raymond Gainessel (Rock), a Los Angeles-i tűzoltóság helikopteres mentőosztagának pilótájával, aki mindenáron meg akarja találni lányát és feleségét a káoszban. Bár a tudományos pontosság és a történetvezetés terén érheti kritika a filmet, de minek, mikor a katasztrófa martalékává váló város ábrázolása olyan reális, hogy már azt várjuk, hogy ránk zuhanjon egy összeomló épület, és még némi mondanivaló is akad a törmelék alatt.
Bemutató:
június 4. (16)

Jurassic WorldMajd másfél évtized után a legendás park ismét megnyitja kapuit, hogy aztán újra elszabaduljon a pokol. A tudósok ugyanis létrehoztak egy korábban nem létező, Diabolus Rex nevű dinoszauruszt, mely okosabb és vérszomjasabb, mint bármelyik kollégája. Ennek ellenére az eddigi trailerek alapján a franchise következő filmjének több köze lesz az Indiana Jones-sorozat humorban és kalandban bővelkedő világához, mint a klasszikus első rész feszültséggel teli pillanataihoz. Továbbá a főszerepet a sokak által csak a modern Harrison Fordként aposztrofált Chris Pratt játssza majd, aki A galaxis őrzőiben már bizonyította, hogy tényleg benne van a potenciál ahhoz, hogy egy generáció ikonikus kalandora és raptoridomára legyen.

Bemutató:

június 11. (12)

Saul fiaNemes Jeles László rendezői bemutatkozása úgy közelíti meg a holokauszt témáját, mint eddig semmi – végig egy igazi gyárként ábrázolja a haláltábort, nem közvetlenül a szenvedésre, hanem az azon keresztül elért embertelen, kíméletlenül pontos működésre helyezve a hangsúlyt. A főszereplő, Saul (Röhrig Géza) ugyanis a zsidó rabokból szervezett Sonderkommando egyik tagja, azé a csapaté, amely az exterminálás gyakorlati megvalósításáért felel. Egyik nap egy fiatal fiú hullájában saját fiát véli felfedezni, onnantól pedig csak egy cél hajtja: hogy tisztességesen, a megfelelő ceremónia keretében temethesse el. De nemcsak témaválasztásában és annak megközelítésében újító a Saul fia, hanem formanyelvében is: a 4:3-as képarány, a főhős nagyon közelről, sokszor a tarkó mögüli követése és a remekül megkomponált hangsáv miatt szinte az első képkockák után rabul ejt a film. Nem csoda, hogy Cannes-banel is nyerte – egyéb díjak mellett – a zsűri nagydíját.
Bemutató:
június 11. (12)

VilágevőkUtaznak, esznek, írnak – a film olyan ételkritikus bloggereket mutat be, akiknek életcélja és hobbija, hogy a világ legjobb éttermeiben egyenek, és ezért beutazzák a világot. A gasztronómia megszállott rajongói segítségével most eljuthatunk a Föld legexkluzívabb vendéglőibe, miközben a leghíresebb „világevők” közül néhányat elkísérünk kalandjaikon. Oslo, Párizs, Barcelona, San Sebastian, Koppenhága, New York, Tokió, Hongkong, Makaó, Hangcsou, London, Bombay, Bangkok – ezzel a filmmel többször is körbeutazhatjuk a világot, és mindenhol a legjobb éttermekbe kapunk bepillantást.

Bemutató: június 18. (korhatár nélküli)

Harcosok klubjaDavid Fincher regényadaptációja a második és a harmadik iksz között vergődő generáció filmje, amely átható cinizmussal és gyilkos humorral mesél a fogyasztói társadalomról a Mátrixon innen. Az Edward Norton által alakított névtelen Narrátor és a Brad Pitt által megformált Tyler Durden legalább olyan ismert figurái a popkultúrának, mint a Gépnarancs Alexe – és legalább olyan szélsőséges a megítélésük is. A címbeli klub ugyanis egy hely, ahol a férfiak szabadjára engedhetik elfojtott dühüket és visszaszerezhetik önbecsülésüket vérre menő ökölharc révén. Sötét, sivár, katarzisokat nélkülöző társadalmi látlelet, amely az ezredforduló után visszatér a mozikba.
Bemutató:
június 18. (18)

Valami követDavid Robert Mitchell filmje az utóbbi évek legnagyobb horrorszenzációja, amelyet minden eddigi (nem csak) fesztiválos vetítésen kiugróan jól fogadtak – gyorsan megjegyezzük, okkal. A Valami követ ugyanis egy súlyos atmoszférával operáló, félelmetes, önmagát és a szituációt is komolyan vevő, a székbe szögező paranoiafilm, amely egyszerre morzsolja szét a néző összes idegszálát és állítja a főhősöket egy morális dilemma elé. Történik ugyanis, hogy Jayt, a tizenkilenc éves lányt az első szeretkezése előtt elkábítja, majd megerőszakolja a partnere, hogy aztán közölje, az aktussal egy furcsa nemi betegséggel is megfertőzte őt; egy démonnal, amely ezután mindig a nyomában lesz, hogy elpusztítsa minden lehetséges értelemben. Egyetlen módon szabadulhat meg az átoktól: ha ő is lefekszik valakivel, és így továbbadja. A kör és a Rémálom az Elm utcában találkozása még sosem volt ilyen félelmetes.
Bemutató:
június 25. (16)

AgymanókHa lehet hinni az első kritikáknak, a Pixar ismét egy olyan, egyszerre szellemes és érzelmes filmmel állt elő, amely egyaránt szórakoztató kicsiknek és nagyoknak, ráadásul egy szuper ötletre alapul. Ugyanis az Agymanók főszereplői az érzelmek lesznek, úgymint harag, félelem, szomorúság, öröm, undor és társaik. A pozitívak emberszerű lények, a negatívak pedig vörös manók, akik össze vannak zárva egy tizenegy éves kislány fejében – rivalizálásuk, veszekedéseik, együttműködéseik pedig jelentősen kihatnak a gyerek viselkedésére. Ráadásul a filmet az a Pete Docter rendezte, aki a Szörny Rt.-vel és a Fel!-lel már kétszer teljesen elvarázsolt minket.

Bemutató:

június 25. (16)