Az óbudai gimnázium igazán különleges helyszínen, az aquincumi katonai amfiteátrumban, emlékezetes műsorral búcsúztatja végzőseit. A látványos esti műsor keretében a tanulók világítóbuzogánnyal mutatják be táncukat, közös koreográfia alapján, így az egész a szentjánosbogarak táncához hasonlít. A tánc után tűzijáték következik – immár évtizedek óta.

Egy építési felirat alapján úgy tudjuk, hogy az aquincumi katonai amfiteátrum Krisztus után 145 körül épült. A hatalmas, a római Colosseumnál is nagyobb aréna nemcsak a tömegszórakozást szolgálhatta, hanem katonai gyakorlótér is lehetett egykor.

A lépcsőzetesen emelkedő üléssorokról mintegy 10-13 ezer néző követte az eseményeket, a nézőteret pedig a boltozott lépcsősoron keresztül lehetett megközelíteni. Az aréna belső fala 4 méter magas volt – ez védte meg a nézőket a vadállatoktól.

Az elliptikus küzdőtér a XX. század 70-es éveitől egy különös búcsúzási-búcsúztatási szokás szereplőinek ad helyet: az Árpád Gimnázium egy látványos esti műsor keretében búcsúztatja itt végzőseit a nézők - szülők, testvérek, családtagok, barátok és környékbeliek - legnagyobb örömére.

A nagyszabású, világítóbuzogányos ünnepély mintegy húsz percig tart, ahol a diákok előre meghatározott koreográfiára mutatják be műsorukat.

A pontos végrehajtás rengeteg gyakorlás előzi meg, ettől is lesz az egész egyszerre látványos és ünnepélyes.Az eseményről készült videót alább nézheted meg.

Az estét tűzijáték zárja, ami szintén nagyon emlékezetes ezen a különleges helyszínen. Ha most lemaradtál volna erről az ünnepségről, jövőre, az Árpád következő évfolyamának ballagási ünnepélyén pótolhatod az elszalasztott lehetőséget!