Mi imádjuk Budapestet, és úgy tűnik, ezzel nem vagyunk egyedül. Ha nem hiszed, most megmutatjuk, kik azok a külföldi hírességek, akik szintén odavannak a magyar fővárosért. Sok filmcsillag, zenész és sztársportoló járt már nálunk, de van néhány, akinek különösen bejött a budapesti hangulat.

Alice CooperAlice Cooper a Star Traveller utazási magazinnak mesélt arról, miért szereti Budapestet, és a beszélgetés során elárulta, hogy „a feleségem szerint Budapest Párizsnál is romantikusabb”. Az amerikai zenész még tippeket is adott a fővárosba látogatóknak: szerinte tavasszal vagy nyáron érdemes ide látogatni, és nem szabad kihagyni a vacsorával egybekötött dunai sétahajózást és a macskaköves utcákat. „Van sok fantasztikus európai város, és Budapest fölött valahogy elsiklanak az emberek, pedig ez a legszebb mind közül” – teszi hozzá. A teljes interjút megnézheted itt:

Tony CurtisTony Curtisnek nem volt elég, hogy simán dicshimnuszokat zengjen Budapestről, úgyhogy egy egész országot népszerűsítő reklámkampány arca lett. Itt a kampányhoz készült videó:

QueenA Queen egyike volt a szocializmus éveiben Budapesten koncertező néhány nyugati együttesnek. Freddie Mercury és bandája egy cseppet sem átlagos performansszal örvendeztette meg a közönséget: a 1986-os koncertből koncertfilm készült „Hungarian Rhapsody: Queen Live in Budapest” címmel. A zenekar magyarországi látogatása alatt egy dunai sétahajózást is beiktatott a programba, és amikor a hajó a Parlament elé ért, Mercury így viccelődött: „Ez a Parlament? Eladó? Hány háló van benne? Van benne elég hely a szolgálóknak? Nem a legszerencsésebb ilyesmivel tréfálni ebben az országban.” A felvételen az is látszik, ahogy az énekes megkóstolja a pálinkát: „Hú, ez nagyon finom!” A telt házas stadionkoncert legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor Mercury a sikoltozó rajongókkal együtt elénekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt – íme a felejthetetlen előadást megörökítő videó:

Jeremy IronsJeremy Irons rengetegszer forgatott már Budapesten, többek között a Borgiákat és a Csodálatos Júlia című filmet, így nem csoda, hogy a New York Times Style Magazine Budapestről szóló sorozatában őt is felkérték, meséljen a kedvenc fővárosi helyeiről.

George EzraÚgy tűnik, George Ezra szerint

Budapest nem csak tökéletes dalcímként állja meg a helyét – miután ellátogatott hozzánk, láthatóan maga a város is megigézte a brit énekest. A Lángoló Gitároknak elmondta: „Sok városban megfordultam az évek alatt, és régóta el akartam már jutni Budapestre is, de nem sikerült. Ez gyakorlatilag egy szerelmes dal tőlem, amiben megjelenik egy olyan szép hely, amiről szerettem álmodozni.” Ha nem láttad még ezt a videót, nem tudod, mit hagysz ki:

Cynthia NixonCynthia NixonAz idők végezetéig forgatása kapcsán járt Budapesten, és a Szex és New York sztárja is beavatta a New York Times Style Magazine olvasóit, szerinte mi az, amit vétek kihagyni a városban – kedvenc helyei között megemlítette a Villa Bagatelle-t and Két Szerecsent.Keanu ReevesKeanu Reeves 2011-ben jött Budapestre, hogy leforgassa a 47 Ronint. Egy magyar hetilapnak adott interjúban így nyilatkozott a városról: „Egyszerűen le vagyok nyűgözve, nagyon szép város! A forgatások végeztével, ha marad időm, szeretném még jobban megismerni.”Angelina JolieAngelina Jolie és Brad Pitt is forgatott és rendezett már Budapesten, és egy időben felröppent a hír, hogy a hollywoodi sztárpár házat vett a Balatonnál, azonban nem derült ki, hogy végül lett-e valami a tervből. Úgy tűnik, Jolie különösen kedveli Budapestet, hiszen itt debütált rendezőként A vér és méz földjén című filmmel. Még a brit Daily Mail is írt róla, milyen közel áll Magyarország a színésznő szívéhez. Ha kíváncsi vagy, hogy látja a filmsztár a várost, nézd meg ezt a videót:

Katy PerryÚgy látszik, Katy Perry egyszerűen imádja Budapestet, részben azért, mert itt készített nagy sikerű videoklipet Firework! című dalához (lásd lent). Twittelt is Budapestről, a rövid üzenet magáért beszél:

Gérard DepardieuGérard Depardieu több filmet készített Magyarországon, sőt a Szegedi Szabadtéri Játékokon is felbukkant már. Állítólag egy időben azt fontolgatta, hogy borbárt vagy éttermet nyit nálunk. A Blikknek mesélt arról, hogy milyenek látja a magyarokat: „A magyar embereket nagyon szeretem. A nők gyönyörűek, de hát ugye nem beszélek magyarul... Persze néha nem is kell beszélnünk...” Anthony HopkinsAnthony Hopkins Budapesten forgatta A rítus című thrillert, és amikor a filmet – amelyben a színész egyébként magyarul is megszólal, lásd lejjebb – néhány éve nálunk is bemutatták, a Népszabadság Online arról faggatta Hopkinst, mit gondol a fővárosról: „Csodálatos város. Emlékszem, május 22-én érkeztem meg este, a Four Seasonsben laktam. Esett, de nem tudtam megállni, hogy ne sétáljak át a Lánchídon a budai oldalra. Másnap kora reggel pedig a Szent István-bazilikát néztem meg. Szeretek egyedül sétálni és felfedezni, de a Bazilika annyira lenyűgözött, hogy amikor visszamentem reggelizni, közöltem a feleségemmel, hogy azt együtt is látnunk kell. A budapesti séta végül hobbimmá vált, nyolc hetet töltöttem Budapesten, nem telt el úgy nap, hogy ne sétáltam volna át Budára a Várba - ez testmozgásnak sem volt utolsó. Volt ott egy könyvesbolt, ahová rendszeresen betértem. A feleségem, két barátjával, inkább a fürdőket választotta. Sokszor megfogalmazódott bennem, hogy Budapest a legszebb hely, ahol életemben voltam. Nem tudom, mi fogott meg benne annyira. Talán az atmoszférája, a fények, az illatok... Olyan érzésem volt, mintha már jártam volna ott korábban. Ha hazamegy, üdvözölje a várost a nevemben” – mondta a riporternek.

Jonathan Rhys MeyersBudapest Jonathan Rhys Meyersnek is nagyon megtetszett, amikor a Drakula-sorozat forgatása miatt itt járt. A Cosmopolitannek azt is elárulta, miért imádja Magyarországot: „Ahogy vége a forgatásnak, belevetem magam a városba, hiszen hihetetlenül gyönyörű. Egyébként egy csendes, fás, napfényes helyen lakom a Városliget környékén, amit azért választottam, mert bár a szálloda kényelmes, mégis úgy érezném magam, mint aki jött, és már megy is tovább. Igazi otthonra vágytam, egy olyan fészekre, ahol olvasgathatok, pihenhetek. Magyar szomszédaim vannak, akikkel összefutok a lépcsőházban, és néha-néha, mikor kedvem van, főzök valamit a konyhában. Ezt egy szállodában nem tudnám megtenni.” Azt is elmondta, hogy szerinte a magyarok barátságosak és egyenesek, „ami a szíveteken, az a szátokon, és ezt nagyon szeretem. Mindig kérem a sofőrt, hogy más utakon vigyen haza a stúdióból, hogy hadd fedezzem fel a várost, amennyire csak tudom... és folyton rábukkanok egy újabb csodára. Párizs gyönyörű, Velence és Róma is, de Budapestnek titka van! Sokat elmélkedem azon, hogy micsoda birodalom lehetett ez az ország, milyen gazdag a történelme és a kultúrája.”

Az ír színész így zárta a lelkes vallomást: „Nyugodtan kimondhatom, hogy szerelmes vagyok Budapestbe! Kicsit sem bánnám, ha a Dracula-sorozat évekig menne, és itt maradhatnék ezen a csodálatos helyen.”