Ha esetleg kevesellné Budapest népe a kocsmákban űzhető sportok számát, akkor jó hírünk van, mert a sörpingpong (beerpong) eggyel több opciót kínál. Itthon három éve űzhető a honnan máshonnan, mint az Egyesült Államokból indult játék, melyet egyetemisták találtak ki még az ’50-es években. Nálunk szintén főleg felsőoktatási körökben csábítja el a fiatalokat.

A sörpingpongot hazánkba importálók kollégiumi szervezéssel kezdtek. Ott lakó volt erasmusos diákok ismertették meg velük, így kaptak kedvet a hazai bajnokság lebonyolításához. Az első próbálkozás olyan jól sikerült, hogy a másodikra már kilenc felsőoktatási intézmény összesen negyven csapatot delegált. Ma pedig már ott tartanak, hogy Budapest szinte valamennyi egyetemén, illetve több kocsmájában jelen van ez az alkoholra és a jó hangulatra épülő szórakozási formula.

Maga a játék egyszerű, szuperhősi képességeket nem, ellenben annál több szerencsét igényel. Két csapat játssza, egységenként két fővel és 10-10 darab pohárral. A beerpongozók célja, hogy az ellenfél poharait eltüntessék: amelyikbe betalálnak a pingponglabdával, annak tartalmát az ellenfélnek meg kell innia és a poharat félreraknia.Mivel a játék nevéből kiderül, mit tartalmaznak a poharak, könnyen elképzelhetjük, miféle mámorba kerülnek a versenyzők egy-egy bajnokság vége felé. Erre mondta Nagy Máté, a Magyar Sörpingpong Egyesület főtitkára, hogy úgy lövik be a versenyek sörmennyiségét, hogy minden résztvevő emberi állapotban tudjon hazamenni a lefújás után.

Rendszeresen szerveznek bajnokságokat és kupákat Budapesten, valamint az ország több nagyvárosában. A Nemzeti Sörpingpong Liga (NSL) rendezvényeit baráti bulihangulat, zene és persze sok sör jellemzi; leginkább egyetemisták, főiskolások mennek el a versenyekre, de nem ritkák az idősebb résztvevők sem – mint ahogy hölgyekből álló csapatok is alakultak már.

Lehet, hogy furán hangzik, de a sörpingpongban sem szabad félvállról venni a dolgokat, a játék iránti alázat elengedhetetlen. Igaz, a szerencsének rendkívül nagy szerep jut, erre épül az egész játék és a versenyek hangulata. Egy-egy meccset bárki megnyerhet, de hosszútávon kijön a rengeteg gyakorlás eredménye. Arra kérdésre, hogy kiből lesz a jó sörpingpongozó, Nagy Máté így felelt: „Általában a labdajátékokat, tehát a kosár-, kézi- vagy röplabdát űzők közül kerülnek ki a legjobbak. Sok türelem kell hozzá a szerencsén kívül, de igazi csapatépítő ereje is van, mert húzod magaddal a másikat.”A Magyar Sörpingpong Egyesület vezetősége hat tagot számlál, a szervezéssel kapcsolatos operatív munkát ők végzik. Mátéék célja a játék minél szélesebb körben való megismertetése és a kulturáltsörfogyasztás népszerűsítése. Létezik amúgy hardcore változata a játéknak pálinkával, bár eddig összesen egy bemutató jellegű mérkőzést rendeztek vele, amelyről a győztesnek mindössze annyi emléke van, hogy megnyerte…Egyébként fiatalabbak és az alkoholt kevésbé lájkolók játszhatják vízzel, szörppel vagy fröccsel is.

Az NSL országosdöntője május 8-9-én lesz, melyre a ranglista első 20 helyezettje mellett a selejtezőből bejutott további 12 csapat kvalifikálja magát – nem késő tehát most elkezdeni egy esetleges részvételért (további részletek folyamatosan a Facebook-oldalukon). Az ilyen nagyobb eseményeken mindenki jól érzi magát, legyen az néző, vagy már kiesett versenyző, mert a szervezők bevonják őket is a programba. A beerpongról azt tartják, hogy mindenki, aki valaha ivott egy kortyot, mindenképp próbálja ki, mert amíg nem áll oda az asztalhoz, addig fogalma sincs róla, mit hagy ki!