Alig több mint egy évszázada a VIII. kerület a főváros egyik legnagyobb presztízsű környéke volt: Magyarország első számú színháza a Blaha Lujza téren magasodott, a környező utcákban pedig tekintélyt parancsoló városi paloták álltak, ezekben élt a magyar társadalom krémje. Sajnos azóta, részben a világháborúk miatt, a városnak ez a része meglehetősen lepusztult, a színházat lebontották, és a palotáknak sem kegyelmeztek a kommunizmus évei. Manapság ez Budapest egyik legkevésbé hívogató kerülete, de szerencsére a helyzet végre javulni látszik.

A Blaha környéke ismét kezd vonzó célponttá válni, hála az elmúlt években kivitelezett több nagyszabású építkezési és renoválási projektnek: felépült az Europeum Bevásárlóközpont és a közvetlen szomszédjában a Courtyard Budapest City Center hotel, az egykor igen előkelő Hotel Nemzeti Budapest pedig teljes felújításon esett át. 2007-ben a Blahától alig pár lépésre található történelmi épületben nyílt meg a négycsillagos Atrium Fashion Hotel, ami szintén jelentős mértékben hozzájárult a kerület felfutásához. A tulajdonosok a régi épület külső feljavításánál és a közmű infrastruktúra korszerűsítésénél jóval többet tettek, hiszen erőforrásokat nem kímélve olyan ultramodern szállodát hoztak létre, amelyben az izgalmas, kortárs dizájn találkozik a 21. századi színvonalú szolgáltatásokkal.

Az Atrium Fashion Hotel már kívülről is kitűnik az elhanyagoltabb környező épületek közül: az 1900 körül emelt építmény világos, szinte ragyogó homlokzata a hagyományhoz hű felújításnak köszönhetően majdnem úgy fest, mint új korában, amikor a környék utcáin még a legtehetősebb pestiek elegáns lovaskocsijai gurultak. Az utcáról nézve egyedül a csillogó üvegből készült minimalista bejárat sejteti az újító szellemű, kreatívan kialakított belsőt, belépve azonban már kétségünk sincs, hogy itt modern szelek fújnak.

A világos és szellős hallban, melynek karakterét kortárs műalkotások mellett egy lime-színű szófa és egy csillárrá varázsolt, hatalmas antik kalitka adja, barátságos recepciós fogad bennünket, majd tájékoztat az Atriummal kapcsolatos legfontosabb információkról. A recepció munkatársai éjjel-nappal a vendégek rendelkezésére állnak, és igyekeznek minden felmerülő igényt kielégíteni.

Innen könyvespolcokkal szegélyezett folyosón jutunk el az Atrium névadó helyiségébe, az épület fókuszpontjába. A minden oldalról falakkal határolt belső udvar öt emelet magas, grandiózus tetőablakkal fedett, napfényes közös térré alakult, amely ízléses reggeliző, pihenőhely és műterem egyben. A legnagyobb falon hatalmas A betű díszeleg, mellette óriási analóg óra és egy ötméteres henger alakú inga is helyet kapott, aktív energiákkal megtöltve a fenséges csarnokot.

Beszállunk az üvegliftbe, ami már repít is minket emeleti szobánk felé, és közben magunkba szívjuk az avantgárd atmoszférát. Bár a belsőépítészek a nyitott átjárókban megőrizték az eredeti kovácsoltvas korlátokat, a gazdagon burjánzó cserepes növények inkább emlékeztetnek a trópusokra, mint egy elegáns európai épületbelsőre. A beáradó természetes fény is hozzájárul a szabadtéri érzéshez, pedig a parkettás padlóra lepillantva konstatálnunk kell, hogy még mindig beltérben vagyunk. Az már kevésbé szembe szökő, hogy az Atrium mesterien hangszigetelt, így az 57 szoba mindegyikében tökéletes csend honol.

Az utcára néző szobában, amely egy este erejéig lesz az otthonunk, nyugalmat sugárzó összhatás fogad bennünket: meleg tónusú földszínek, még több napfény, szürkéskék tapéta, halvány tölgyburkolat, vidám képek és letisztult bútorok. A szoba hangulata a lágy fényekkel megvilágított fürdőben is visszaköszön a különböző árnyalatú csempéken – itt hajszárítót, nagyító tükröt és fűtött törölközőtartót is találunk, ez utóbbinak különösen örülünk.

Az íróasztalon LCD tévé áll, amelyen többnyelvű adást foghatunk, de mi inkább a hotel nagy sebességű wifijét teszteljük. Az Atrium tökéletes választás lehet olyan üzleti utazók számára, akik baráti áron szállnának meg a legtöbb modern hotel által kínáltnál jóval stílusosabb környezetben.

Ha esti programot szervezünk, jól jön a Blaha közelsége, hiszen innen rövid időn belül bárhová eljuthatunk. Bár a környék kétségtelenül a fura arcok gyűjtőhelye, állítólag London, Párizs vagy Róma több elegánsabb kerülete sem sokkal biztonságosabb, és itt tartózkodásunk alatt egy percig sem érezzük veszélyben magunkat. Kiugrunk vacsorázni, majd visszatérve mély álomba merülünk, és a hangszigetelt ablakoknak köszönhetően az éjszaka folyamán semmilyen zaj nem riaszt fel bennünket.

Teljesen kipihenve és vártnál kicsit korábban ébredünk; a reggeli készülődés után kellemes meglepetésként ér, amikor a hotel egyik munkatársa bekopogtat hozzánk, hogy el ne késsünk, bárhová is készülünk kora délelőtt. Szerencsére nekünk a reggeli az egyetlen fix elfoglaltságunk, amelyet a fedett belső udvaron szolgálnak fel három órán keresztül, így a nap legfontosabb étkezése közben senkinek sem kell kapkodnia.

A kínálatban szerepelnek a szokásos nemzetközi kedvencek, mint a rántotta, a burgonyapogácsa, az édes és sós péksütemények, és van rengetegféle reggelizőpehely is, de a nemzeti ízek is szerepelnek a palettán lecsó és magyar kolbászok formájában. Aki a könnyű reggelit kedveli, friss gyümölcsök és joghurtok közül válogathat. Jókedvűen falatozunk, hiszen a minket körülvevő virágos kárpitok és csíkos textil dekorációk, a futurisztikus kandalló és a fejünk fölött beáramló természetes fény mind vidám hangulatot áraszt.

Végül összepakolunk és kicsekkolunk, majd elindulunk a Blaha mellékutcáin a We Love Budapest főhadiszállás felé. Rengetegszer megjártuk már ezt az utat, de ezen a reggelen valahogy vidámabban rójuk az utcákat, ami részben biztosan az Atrium Fashion Hotelben eltöltött pompás éjszakának köszönhető.

A cikk megjelenésekor az Atrium Fashion Hotelben egy személyre körülbelül 65 euró és 125 euró közötti szobaárak érvényesek, az ár a reggelit nem tartalmazza. Az aktuális árakat és kedvezményeket megtalálod a hotel hivatalos oldalán. A We Love Budapest “Egyéjszakás kaland a városban” sorozata fővárosi szállodákat mutat be, amelyek lehetővé teszik, hogy munkatársaink térítésmentesen szálljanak meg náluk. A hotelmenedzsment beleegyezik, hogy cikkünkben akár negatív benyomásokat is megfogalmazhatunk, illetve hogy a cikk az ő véleményezésük nélkül jelenik meg.