Nincs közöttünk valószínűleg olyan, aki ne hallana szívesen kedves szavakat szülővárosáról, egy idelátogató vagy kis ideig itt élő külfölditől. A Travelholicnomad-bejegyzést mi is szívesen osztottuk meg a Facebookon, és a Condé Nast-os írásnak is igazán örültünk.

Travelholicnomad : 7 ok, hogy miért hiányzik BudapestJoão két hónapot élt a fővárosban, s ez alatt olyannyira megszerette azt, hogy valósággal honvágyat érez, mikor a budapesti napjaira gondol. Összeszedte azt a 7 dolgot, amelyet a leginkább szeretett, amelyekre a legédesebb nosztalgiával gondol. Mint leírja, nehéz meghúzni a határt, hogy mit hagyjon ki, mert a két hónap éppen elég volt arra, hogy teljesen beszippantsa a város atmoszférája. Küldetésének gondolja, hogy olyan olvasóinak is meghozza a kedvet a városhoz, akik még nem ismerik.

Az építészet Tetszik neki a sokszínűség, azt mondja, hogy itt még azoknak is megjön a kedvük az építészet tanulmányozásához, akiket egyébként annyira nem mozgat ez a téma. Ajánlja, hogy mindig nézzünk fel, miközben sétálunk.

Vasárnapi vásárok, piacok
João kedvencei az antik, vintage vagy éppen gasztropiacok. Nem tudná elképzelni a vasárnapokat egy kis “vadászat” nélkül.

Budapest-közeli kirándulások
A bejegyzésben a főváros közelében lévő szuper kirándulóhelyekről is szót ejt: Esztergomot és Visegrádot is könnyen megközelíthető, izgalmas helynek tartja. ·
A magyar konyhaEgy portugál is lelkesedhet a túrógombócért, szeretheti a nokedlit, és ízletesnek találhatja a folyami halakból készült halászlét.

Ritkán szükséges a tömegközlekedés
Boldogan konstatálta, hogy nem kell mindig metrózni, buszozni vagy villamosra szállni, hiszen Budapest fő látványosságai, a legszuperebb spotok, kedves helyek többnyire egymáshoz közel találhatóak. Vagyis nem kell utazással tölteni az idő zömét, nyugodtan sétálhatunk.

Európa szívében vagy
Joãót lenyűgözte, hogy Budapest tényleg Európa közepe, s hogy Bécs 3 órányira, Krakkó is csupán 4 és fél órányira található innen autóval.
Éjszakai életAzért annak különösen örültünk, hogy nem az első helyen említette a bulis mindennapokat, hiszen bár most a budapesti vad éjszakáktól hangos a nyugat, vannak ennél fontosabb szempontok is. A portugál srácnak nagyon tetszik, hogy nincs pihenés még hétfőn sem, mindig találni valahol egy jó bulit vagy éppen indokot a sörözésre. Szereti a Szimplát, a Csendest és az Ankertet is.

Mégis azt mondja, a legfontosabb dolog, amiért rajong a városunkért, az éppen az emberek mentalitása, hozzáállása.

Igazi meglepetés volt, hogy egy mediterráneumból érkező fiatal nem találja búskomornak vagy éppen negatívnak a magyar/budapesti embert. A cikk alatt számos szívmelengető kommentet találunk: dél-amerikai hozzászólótól a német mérnökig nagyon kedvesen szólnak a városról.Condé Nast Traveller : Felpörgött Budapest VIII. kerülete

A VIII. kerület új arcáról ír a Condé Nast Traveller újságírója, Emma Love. Könnyeden átsasszézik a romkocsmák felett, a már jól ismert jelenség helyett valami igazán újat szeretne bemutatni olvasóinak. Nincs tehát elképedés, hogy vannak bárok, ahol zsámolyon ülünk, vagy sajtreszelőből készül a lámpabúra.

Persze listájuk nem teljes, és sok kultikus vagy éppen új szereplő hiányzik, de természetesen nem szeretnénk kukacoskodni, bőven öröm, hogy a budapestiek által sokszor leírt és elhanyagolt kerület ilyen visszhangot kapott.

Bárok, kávézók

Mi is nagyon kedveljük a Mikszáth teret, amely minden érában megtalálta hangulatát, közönségét. Most a MI és a Lumen a budapesti hipszterség VIII. kerületi netovábbja. Szuper kávék, kiállítások, jó konyha.

Boltok
A kerületben egyre több a dizájnbolt és tervezői butik is. A cikkben a Portéka Bolt is megjelenik, a FlatLabes tervezőkről is írnak, de természetesen a Szputnyikot sem hagyták ki.

Street food, sütemény


Úgy tűnik, a Budapest Bagel kraftos szendvicsei is elvarázsolták az újságírót, aki nem félt a sztereotípiáktól, és bátran kereste fel a ’80-as években nyílt Népszínház utcai Jezsek cukrászdát is. Megtudhattuk, hogy itt szuperek a piték és a mousse-ok. A Matrjoska Bisztrót is megemlítik, és természetesen a Café Csiga is belefért a VIII. kerületi körképbe.

Dizájn, kultúra
A Kós Károly Galériát is méltatják, valamint a Horánszky utcában található Ateliers Pro Arts galériát is beletették az összeállításba. Mellettük az Uránia Mozi épülete is felkeltette Emma Love érdeklődését.

Szállás
Egy kis bakit is ejtettek, mert a Brody House ugyan tényleg szuper hely, és kiváló választás azoknak, akik a klasszikus szállodai vonalat elvetnék, ellenben nem a VIII. kerületben van, hanem a VI.-ban. Sebaj, a Little Whistle apartman bekerült a kötelező szálláshelyek közé – hasít az airbnb, nem vitás.

És nemcsak a szállásfoglaló oldal szárnyal, hanem a rangos magazin szerint a VIII. kerület is.