Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

shopping

szerkesztés

Működik a BKK FUTÁR rendszerének utazástervezője

Szerzők

  • Dezse Balázs

2014. 09. 17. 2:00

Aki használja a közösségi közlekedést (BKK) az biztosan ismeri már az évtized egyik legjelentősebb tömegközlekedési fejlesztésének nevezett FUTÁR-t, amely valós idejű, percre pontos forgalmi tájékoztatást nyújt a forgalmi helyzetekről, illetve a járművek megállóból történő továbbindulásáról. A high-tech rendszer kijelző-tornyai már hónapok óta kinőttek a földből, a hozzájuk kapcsolódó, szuperokos online utazástervező viszont annyira új, hogy egyelőre még csak tesztüzemben működik. Kipróbáltuk, nem rossz.

Szeptember 11-én indult el a FUTÁR online utazástervezője, amely a járatok műholdaskövetésen alapuló, valós idejű megfigyelésére is alkalmas, amellett, hogy hatékonyan, az általunk legfontosabbnak tartott szempontok szerint tervezhetjük meg utazásainkat.

Fotó: BKK

A rendszer nem külön alkalmazás, hanem egy interneten - gyakorlatilag bármilyen online kapcsolatra alkalmas eszközzel - elérhető felület, amely egy térképből és egy utazástervezőből áll. Ez utóbbi nagyon egyszerűen működik: az utas megadja az indulási és az érkezési címet, kiválasztja, az indulás időpontját, illetve a számára legfontosabb szempontot (pl. legkevesebb átszállás, leggyorsabb útvonal, legkevesebb séta), majd kattint.

Fotó: BKK

A klikk után térképen azonnal megjelenik a remekül átlátható útvonalterv, amely figyelembe veszi a járművek indulási időponthoz viszonyított helyzetét, illetve a forgalmihelyzetet, és ezeknek alapján percre pontos javaslatokat ad a számunkra legideálisabb útvonalról/járművekről.

A rendszer annyira precíz, hogy azt is meg lehet neki mondani, hogy maximum mennyit vagyunk hajlandóak sétálni, ráadásul az akadálymentes útvonalak megtervezésére is akad akcióterve. A mobiltelefonos verzió pluszban még a készülékek helymeghatározó képességét is figyelembe veszi.

Fotó: BKK

De nem csak útvonalat tervezhetünk ezzel, hanem a térkép egy adott területére ráközelítve, a jobb oldalon található “járművek” pöttyre kattintva láthatjuk azok aktuális tartózkodási helyét. Az oldal kb. másodpercenként frissül, és minden frissítéskor új URL-t is generál, ami azért jó mert ezeknek a linkjét a copy-paste használatával elküldhetjük ismerőseinknek, akik így rengeteg hasznos infót kaphatnak aktuális helyzetünkről. Ez remek dolog, ha mondjuk, ugyanarra a buszra akarunk szállni, mint barátaink. Arra viszont figyelni kell, hogy a járművek 30 másodpercenként küldenek adatot a pozíciójukról, ezért a pillanatnyi helyzetükhöz képest néhány másodperces különbséggel számolni kell. Ami még szuper, hogy lehetséges konkrét járatokra vagy megállókra is rákeresni.

Fotó: BKK

Budapesten és környékén egyébként jelenleg 263 darab FUTÁRkijelző is működik, egyik része oszlopra szerelve megállókban, a másik pedig a metróállomásokon, falra szerelt formában tájékoztat az aktuális forgalmi helyzetről, illetve jelzi a járművek megállóból való továbbindulásának időpontjait.

Az ezekhez tartozó járműfedélzeti műszaki eszközök összesen 1597 db autóbuszon, 551 db villamoson és 141 db trolibuszon üzemelnek már, amelyeken az utasok tájékoztatást kapnak a megállóhelyekről, az átszállási kapcsolatokról és egyéb fontos, az utazásukat befolyásoló információkról.

Rossz hír, hogy a BKK nem tervezi, hogy a legrégebbi autóbuszokra is kiterjeszti a rendszert, mivel a berendezések élettartama várhatóan jóval meghaladja majd az öreg autóbuszok üzemelési idejét.

Hasonló tartalmak

Admin mode