Úgy tűnik, hogy gördeszkázás fronton is nagy változások történnek a városban, hiszen péntektől kezdve világszínvonalú pályán tombolhatnak a budapesti szkéterek, a kómából felébresztett Görzenálban. A magyar gördeszkázás új időszámítása egy nagyszabású pénznyereményes versennyel kezdődött.

Évek óta hever megoldatlanul Budapest utcáin a gördeszkások problémája. A 90-es évek egyik legnépszerűbb sportját a mai napig több ezer fiatal űzi, a fővárosban viszont ezidáig nem volt igazából hova menniük, hacsak birtokba nem vettek mondjuk egy felújított közteret, vagy egy műemléket, amivel egy időben a társadalom erkölcsi perifériájára is kerültek. A dolog azért is sajnálatos, mert - bár nem látszik - a magyar gördeszkásokban még talán a focinál is nagyobb lehetőségek vannak, mégsem lehetett eddig egy normális versenyt rendezni sehol a városban.

Persze próbálkozások már évek óta vannak. Ilyen például az Erzsébet tériskatepark”, amivel sokan nem elégedettek, vagy a sashalmi pool, ami meg túl messze van a belvárostól. Ekkor jött a képbe JassákBalázs, a gördeszkás forradalmár/messiás, aki a Vodafone segítségével és a Four One Four közreműködésével egy 700 négyzetméteres skateparkkal lepte meg a budapestideszkásokat az egykor ikonikusnak számító Görzenál területén, amely az elmúlt 10 évben teljesen indokolatlanul omladozott a III. kerületben. A cél, hogy ezzel felpezsdítsék a deszkáséletet a városban úgy, hogy közben visszaszorítják a csúnyán néző járókelők és a névtelen lakossági bejelentések számát.

A pálya megnyitója június 6-án, pénteken volt, amikor egy nemzetköziverseny keretein belül mutatták meg a hazaideszkások, hogy miért is érdemlik meg az új játszóteret. A megmérettetésen a különböző kategóriákban lehetett pénzt nyerni: legjobbtrükk (540 € - Petrányi “Ostya” Lajos), legnagyobbesés (180 €- Turcsik Viktor), legjobbstílus (360 € - Dean Greensmith), legjobbtechnika (720 € - Karkossiák Zsolt).

A rendezvényen több száz ember jött össze a lenyugvó nap sugarai alatt, amelyek boldogan csillantak meg az félcsőből magasra kirepülő gördeszkák tőcsavarjain. És tényleg. Sok éve először meg lehetett tapasztalni ennek az undergroundba száműzött sportnak a romantikáját, olyan környezetben, amelybe tényleg való.

Az újpálya kialakítás tekintetében szinte tökéletesnek mondható: az elemek alacsonyak, ami jó hír a deszkásoknak, viszont a BMX-eseknek annyira nem; vannak szintek, de nem akkorák, hogy csak TonyHawk és Geoff Rowley tudjon rajtuk deszkázni; és a mi szintén remek, hogy a lépcsők mellett ívek, és gyorsítók is akadnak, ami elsősorban azoknak kedvez, akik nem igazán mernek a lépcsők fölött csúszkálni. Kétségtelen, hogy itt a kezdők, a haladók és a profik is tudnak mit kezdeni a deszkájukkal.

Emellett a mérnöki munka is dicsérendő: a pálya orosz nyírfa borítást kapott, az alapja rétegelt lemezből és épületfából készült, amelynek eredményeként a gurulás halk, a szerkezet maga pedig stabil, időtálló és természetesen megfelel minden biztonságielőírásnak.

A Görzenál új parkjának, és a gördeszkásforradalomnak egyébként a remények szerint rengeteg pozitív társadalmi hatása is lesz, például az, hogy az internet és a monitorok által beszippantott fiatalok újra felfedezik ebben a sportban a mozgás, a kihívás és a gyakorlás örömét.