Élmény
Budapesti deszkás helyek nyárra
Budapesti deszkás helyek nyárra

Biztonságosan ki lehet már jönni azokról a helyekről, ahova a tél kényszerítette a deszkásokat, és végre minden olyan dolog használható gördeszkázásra, ami eredetileg egyáltalán nem erre a célra készült. Persze épp az a sport egyik szépsége, hogy meg kell találni a lehetőségeket, és kihasználni őket. Összegyűjtöttünk néhány jó deszkás helyet a teljesség igénye nélkül. Az egyéb ötleteket sok szeretettel várjuk.

Erzsébet téri (Erzsi) “skatepark” Kosztolányi Dezső téri padka Sashalmi Pool Hősök tere Városligeti skatepark MOM Park környéke  Fővám tér Egyetem tér Puskás Ferenc Stadion lépcső Mechwart Liget lépcső MTA padka

Erzsébet téri (Erzsi) “skatepark”

Az elmúlt években az  a város egyik fő gyülekezőhelye lett. Ide járnak a diákok suli helyett, a sörözni vágyók, a kutyasétáltatók, a párok és persze a gördeszkások, akik a jobb napokon egész jó műsort adnak az olcsó rozé mellé. 
Az Erzsébet téren 2010-ben épült mini skatepark célja nem igazán az volt, hogy az önkormányzat kedveskedjen a deszkásoknak; a dolog inkább arról szólt, hogy inkább ezt tegyék tönkre, mint mást. De persze mindez nem számít, lehet gyakorolni, sportolni, tehát szeretjük. Sok deszkás persze így is kifogásolja az elemek kialakítását, méretét, de hát semmi nem lehet tökéletes.
Erzsébet tér

Kosztolányi Dezső téri padka

budai oldal ugyan szórakozóhelyekben és mókában nem olyan gazdag, mint a pesti, viszont deszkás helyekben hasonlóan meg tudja állni a helyét, ha az ember nyitott szemmel jár. Egy példa erre a Kosztolányi Dezső téren lévő padka, jó rágurulási lehetőséggel, és gyakorlásra ideálisnak mondható térd alatti magassággal, ami a profiknak persze már nem nagy kihívás. A deszkás-jelenlét egyébként szemmel látható; a padkák éle már korom fekete és kissé kopott a sok csúszkálástól.

Sashalmi Pool

Fotó: offlinespot.hu
A XVI. kerületi önkormányzat 2009-ben Uniós segítséggel épített egy pool-t, vagyis egy deszkázásra való medencét betonból, amit ugyan fényévekre van a belvárostól, de mégis általában tele van zarándokokkal; a kaliforniai külvárosokra hajazó hangulat a pálmafákat leszámítva, tehát Sashalmon már elérhető, de persze azért még mindig kell a valódi életérzéshez némi képzelőerő. A lényeg, hogy a park használata ingyenes, és van hová menni, ha az ember pumpálna egy kicsit. Ha valakinek kirándulni van kedve, akkor a park elérhető az Örs Vezér terétől bármelyik hévvel, aztán Sashalom megállótól néhány perc gurulás még az út. A pontos cím: 1163 Budapest, Sashalmi sétány 60.

Hősök tere

A város egyik legszebb alternatív skateparkja a magyarországi gördeszkázás hajnalán lett ikon, és azóta is az, annak ellenére, hogy rengeteg konfliktus helyszíne is ez egyben; a műemléket (részben jogosan) féltő, a fiatalokat pedig kivétel nélkül vandálnak tartó hatalom gyakran csapott itt össze a budapesti gördeszkásokkal, szerencsére általában csak szóban. 
Persze ennek ellenére a mai napig rengeteg visszatérő deszkást látni itt, hiszen a talajtrükkök gyakorlására, az alapok elsajátítására, valamint egy-két nagyobb repülés bemutatására is vannak alkalmas elemek. Viszont nem kell csodálkozni, ha 10 perc csattogást pár óra kergetéssel büntetnek majd; az alulról építkező szubkultúráknak sosem volt könnyű dolguk.
Hősök tere

Városligeti skatepark

A PeCsa mögötti kihasználatlan focipályán 2010-ben nyílt meg a Gördeszkás Játszótér, amire a kezdetekkor sokat panaszkodtak; a gördeszkások szerint úgy épült meg a park, hogy a kialakítás kapcsán nem konzultáltak bennfentesekkel, és ezért állítólag akadtak technikai problémák az elemekkel. De persze azért sokan járnak ide, és mindenki örül neki, hogy van. Az egyetlen konfliktus itt a bmx-esekkel volt, akiknek meg volt tiltva a pálya használata, de a két tábor közötti harc már a kezdetek óta tart, és valószínűleg soha nem is fog megoldódni.
Városliget

MOM Park környéke 

A tiltott gyümölcs ebben az esetben nem csak a legcsábítóbb, de valószínüleg a legédesebb is, bár nem mindenkinek adatik meg az alkalom, hogy kipróbálja. A bevásárló központ mögötti parkban minden street-elem megtalálható, kezdő és haladó szinten, de még a profik is csemegézhetnek maguknak, ha úgy tartja kedvük; vannak itt lépcsők minden méretben, márványból készült padkák 10-től 50 centiméterig, tökéletes minőségű aszfalt, csúszható szökőkút, de sajnos a csomaghoz hozzá tartoznak az elmaradhatatlan biztonsági őrök és közteresek, akik mindezt nem hagyják. Ettől függetlenül a hely tényleg jó, érdemes viszont alaposan megtervezett trükkökkel készülni, mert nem biztos, hogy sok idő lesz megcsinálni őket.

Fővám tér

A pesti hídfőjénél, a szemben a Fővám téri padkák gyakran vonzanak be láthatatlan erőtér segítségével deszkásokat. Van itt rengeteg hely, viszonylag jó minőségű, bár kicsit rázós talaj és csúszkálásra alkalmas padkák. Ami gondot jelenthet, az itt is a tér épségét védő közteresek, illetve a Váci utca környéki turista-raj, akikkel az ütközés több, mint valószínű. A környéken egyébként még a játszótér mellett van még félkör alakú padka is, valamint a közeli Március 15. tér is tartogat kellmes meglepetéseket.

Egyetem tér

A főváros új sétálóutcájának bizonyos részei nagyon jól deszkázhatóak. Az aszfalt sima, a környezet inspiráló és remek trükköket lehet csinálni a véletlenszerűen elszórt elemeken, legyen szó akár csúszkálásról, akár manual-ról, vagy ollie versenyről. 
Szerencsére az egyetemistákat nem nagyon zavarja a csattogás, de érdemes azért figyelni a néha meglepetésszerű buszforgalomra és a gyakran erre sétálgató mindenféle hivatalos személyre.
Egyetem tér

Puskás Ferenc Stadion lépcső

A szintén felújított környék elsősorban azoknak a deszkásoknak lehet érdekes, akik középszinten lépcsőznének. A Stadionoknál található lépcsők közt van 5-ös, 6-os lépcső, amelyek ideális szünetekkel követik egymást. A talaj minősége jó, mentes a repedésektől és a landoláshoz is van elég hely, viszont csúcsidőben nagy itt a forgalom, és a a biztonsági őrök száma sem elhanyagolható.

Mechwart Liget lépcső

A békés budai park tökéletes pihenésre, romantikázásra, de abszolút tökéletes a mindezt megzavarni képes gördeszkázásra is. A park bejáratánál található lépcsők vonzereje nem csak önmagukban, hanem a mellettük lévő korlátokban is keresendő, amiken rengeteg féle trükköt el tudunk képzelni. Sajnos a menekülés itt sem valószínű, hogy elkerülhető, a környéken őrjáratozó személyzet nem biztos, hogy sokáig hagyja élni a boldogságot, bár talán le lehet őket nyűgözni valamivel. Félni persze nem kell, bátraké a szerencse.

MTA padka

A Magyar Tudományos Akadémia mellett a rakpartot két nagyon szép kőlépcső köti össze az eggyel feljebb lévő szinttel, amiknek az oldalán két nem túl magas padka is csak azt várja, hogy valaki csúszkálni kezdjen. A környék biztonsági őrök, és közteresek szempontjából ideális, a zaklatás elég sokáig megúszható, de a járókelők és a megálló néha bezavarhat. Arra is érdemes egyébként vigyázni, hogy érkezéskor ne guruljon ki a deszka az útra, mert abból nem csak laptörés, hanem komoly baleset is lehet.
Magyar Tudományos Akadémia (MTA)