Szórakoztató és egyben elgondolkoztató fotókiállítás nyílt a Nagymező utcai Mai Manó Házban. Czabán György felvételein street art, groteszk beállítások és irónia látható végtelen mennyiségben: egy kifordított valóság, ami Budapesten mégis a hétköznapokat jelenti. Görbe tükör, amelybe mindenkinek ajánlott belenézni.

Egy várost fotózni sokféleképpen lehet. Van egy "iskola", amelynek követői az érzékelt valóság minden részletét geometriai formákba rendezik. Ezeken a fotókon minden úgy fest, mintha csak vágányok, kerítések, betonfalak alkotnák a várost, minden párhuzamos vagy merőleges, szögbe zárt és sorba rendezett.

Aztán van egy másik felfogás, itt a "mondanivaló", a társadalmi felelősségtudat dominál: a fotós rámutat a fájó pontokra, a várost üresnek, lepusztultnak és végtelenül szomorúnak mutatja. Éppen ezért könnyen előfordulhat, hogy egy tavaszi délutánon gyanútlanul betérünk egy szociofotókat felvonultató kiállításra, és úgy jövünk ki, mint akit mosógépbe tettek.

A Budapest Bartóktól Banksy-ig című kiállítás anyagát csak erőltetetten lehetne besorolni a fenti irányzatok közé. Fontosak a formák és a realizmus, de könnyebben befogadható: lényeges jelenségekre mutat rá, de mindezt humorral és könnyedséggel. A képeken mindenütt ismerős helyszínek, néha még ismerős arcok is föltűnnek, akik úgy tartoznak hozzá Budapesthez, mint a rejtélyes graffitis Londonhoz.

A street art virágzik mindenütt, az Andrássy úttól a Kazinczy utcáig. A fotósként, filmrendezőként, rádiós műsorvezetőként, íróként, DJ-ként vagy éppen jazzkoncert-szervezőként is ismert Czabán György fotói ezt a már-már misztikus, jelentésekkel, üzenetekkel teli világot mutatják be. "A különös fotógyűjteményben egyrészt a véletlenek egymás mellettiségének keretbe foglalásával született képeket, másrészt a közterekben elhelyezett másiknak, másoknak szóló ismeretlen feladójú üzeneteket találhatjuk, kiegészülve a városi lét poétikájával, az úttesten a sehovába vezető öt lépcsőfoktól a hatalmas tűzfal egében és felhői fölött lebegő színes léghajókig." - írja Csizek Gabriella kurátor a kiállításhoz írott ismertetőjében.

Több okból is érdemes ellátogatni a Mai Manó Házba: egyrészt a felismerés élménye miatt, másrészt a megmosolyogtató kirakatok, feliratok vagy éppen ottfelejtett tárgyak tűélesen mutatnak rá valami megmagyarázhatatlanra, ami nagyon budapesti. Egy biztos: jól fogunk szórakozni.