A tervek szerint a jövő év elején indul a Közép-Európai Egyetem (CEU) új campusának építése Lipótvárosban. Az eddig a városban szétszórtan elhelyezett egyetemi épületek a jövőben egy helyen, a Nádor utcai főépület körül koncentrálódnak. A neves ír és magyar építészek által készített tervek első látásra ígéretesek, de a műemléki környezetben történő nagyszabású építkezés felvetett néhány kérdést a szakmabeliek és a helyiek körében.

A Nádor utcai komplexum átépítésének terveit a neves dublini székhelyű O'Donnell&Tuomey és a budapesti M-Teampannon készítette. Az építkezés megkezdését a napokban jelentették be, így a következő év januárjában megkezdődhet a hat épületből álló, mintegy 35 000 négyzetméternyi terület megépítését, illetve felújítását célzó kivitelezés.

Az elhúzódó tervezés oka többek között az volt, hogy a Tervtanács nem támogatta a műemléki környezetbe tervezett nagyszabású építkezés első terveit és a Nádor utca ritmusába nem illeszkedő, túlzottan dinamikus homlokzat, valamint az udvarok kristályszerű, kiugró tömegként jelentkező bevilágítóinak áttervezésére kérte a tervezőket.

A projekt egyik célja a jelenleg szétszórtan elhelyezkedő tudományos és adminisztratív egységek koncentrálása, ezzel az egyetem működése racionálisabbá és nem utolsó sorban olcsóbbá válhat. Az új oktatási és kutatási helyiségek megteremtése fontos cél a közösségi terek kialakítása is, ezért rekonstruálják az előadótermet és átalakul Közép-Európa legnagyobb angol nyelvű gyűjteményének helyet adó könyvtár is, valamint helyet kap ugyanitt egy tanulásra is alkalmas kávézó is.

Az építkezések 2019-ig elhúzódnak, de eredményeképpen mind több élet költözhet az amúgy sem kihalt, de egyre kevésbé helyiektől nyüzsgő belvárosba, a campus körül pedig remélhetőleg mind több kávézó, könyvesbolt és más közösségi tér alakul ki.