A japán bisztrókultúrának még nem tört ki a forradalma Budapesten, de ki tudja, simán esélyes, hogy a Jászai közelében található Kanpai Izakaya fogja zászlójára tűzni az igét, miközben talán még ő maga sem tud erről. Az 5 hete nyílt étteremben más japán helyekhez képest elfogadható árban kaphatunk ebédmenüt, és meglepő módon a buli előtti alapozás éppen annyira fontos itt, mint a sushi tál. Megnéztük.

Éppen csak a neonfényben lézerkést élező android hiányzik a sarokból, annyira Tokió-fíling a nemrég nyílt Kanpai Izakaya, amely még talán maga sem tudja, hogy elindíthatja a budapesti japán-forradalmat. A bisztróban a száznál is többféle étel mellett a buli-faktor legalább annyira fontos; a nyitás oka pedig az, hogy akár azokat is becsalogassa, akiknek eddig csak különleges alkalmakkor jutott eszébe a sushizás.

A Jászai Mari tértől nettó 2 percnyire található bisztró a legtöbb japánétteremmel ellentétben nem igényel rákészülést, ide akár az utcáról is be lehet menni, ha az ember valami ebédre vágyik (az ebédmenü 1790 Ft), vagy csak úgy bedobna uzsonnára egy szójában sült angolnát, némi kaliforniai hosomakival, mielőtt megiszik egy pár sört. Az Izakaya szó jelentése egyébként egy olyan hely, ami egy söröző, egy étterem és egy bisztró keveréke, ahol olyan italokkal van megpakolva a pult, mint a sake, a burgonyapálinka, a meglepően jó japán whisky, illetve a japán sör (asahi, kirin, sapporo).

Az egykori Spazio kávézó helyén nyílt bisztró észrevétlenül a Fujiétterem pesti érdekeltségi körébe tartozik, és az ételek, illetve a kiszolgálás színvonala is ehhez igazodik: az étlapon több mint 100-féle étel található a legalapvetőbbnek számító sushi tekercsektől egészen az okonomiyaki saishokuig, ami vegetáriánus japán palacsintát takar.

Megtudtuk, hogy a híres étteremnek azért volt szüksége egy kistestvérre, hogy ennek révén a belvárosi közönséget is megfogja, valamint megmutassa, hogy nem kell születésnap vagy évforduló ahhoz, hogy az ember betérjen egy ilyen helyre.

A nagyon gazdag étlapról nem volt könnyű választani, de némi segítséggel végül sikerült: japán curryt, tonhalas-lazacos-rákos sushi szettet, tintahalas pirított tésztát, shitake gombát, japán módon elkészített babot kóstoltunk.

Aki evett már a Fujiban, az tudhatja, hogy mit tapasztaltunk, aki pedig nem, annak elmondjuk: ami itt van, az valóban japán, nincs európaira átalakítva, nincs a magyar gyomorhoz idomítva, egyszerűen olyan, ami egy high-tech megapoliszban is megállná a helyét. Pozitívumként azt is a hely számlájára írhatjuk, hogy fine diningról szó sincs, a tányérokat itt okkal piszkolják össze, aminek végeredménye, hogy az ételtől jól is lehet lakni.

Amit még szerettünk volna, de már nem fért be, az a rizságyon tálalt rántott hús (2900 Ft), a párizsi módra sült zöldséges gomba (3700 Ft), a savanyú szilvás rizsgombóc (1950Ft), a  pálcán rántott zöldségek (1450 Ft), a sült tofis hajdinatészta (2800Ft) és a nagoyai módra elkészített csirkeszárny(1650Ft) volt. A tervek szerint ezekre majd legközelebb kerítünk sort.
Kanpai Izakaya - Japanese Bistro (bezárt)Cím: 1055 Budapest, Szent István körút 17.