Madártávlatból megörökített fényképek albumát, Google Earth felületen ábrázolt Budapestet is sokszor láttuk már, sőt számtalan kidolgozott, vagy éppen elnagyolt grafika született már városunkról, nevezetes épületeinkről. Az Urban Sidewalker csapat a felülnézetet és az aprólékos grafikát hozta össze. Plakátokat készítenek, újszerűen.

Sok helyről hallottuk már, hogy Budapest az új Berlin. Ez pedig elég megtisztelő kijelentés lehet, hiszen a német főváros nemcsak legendás hipszterközpont, hanem igazi európai kultúrtérré vált sokszínűsége, nyitottsága miatt. Egyre inkább felzárkózni látszik Budapest is, ez pedig mind mentalitásbéli változást, mind kulturális fellendülést jelent. A két legszembetűnőbb pontunk talán a gasztronómia és a design-világ átalakulása. Az utóbbi hullám követői lettek szinte véletlenül Egri Balázs és Révay Máté. A történet már régebben kezdődött: Balázs sokat rajzolt, leginkább például portrékat, és barátai, ismerősei gyakran noszogatták, hogy tehetségét nem kéne veszni hagyni, komolyabban kezdhetne vele valamit. Végül történész és csomagolás designer lett. Jó barátja, Máté pszichológusként dolgozik, de a sok együtt töltött időben továbbra is téma volt a cimbora kézügyessége. Mígnem egyszer egy városrészletet le nem rajzolt… Így indult minden.

Latolgatták, hogy vajon érdekelné-e az embereket egy miniatűr, Budapest belső kerületeinek részleteit bemutató grafika, mely jól mutathat egy lakás falán, irodai környezetben és szuvenírnek sem utolsó. Kuriózumként a lelakkozott, Budapest feliratos pirospaprikák és Lánchidas hűtőmágnesek helyett sokkal vagányabb ajándék lehet Budapestről az Urban Sidewalker “térkép”.

Körülbelül 120 munkaóra alatt jött össze a végleges kép, monokróm verzióban. Ezután digitalizálták a szabadkézi grafikát, és aztán jöttek a színezések, kisebb korrekciók is.

Céljuk, küldetésük egybevág a mienkkel: szeretik a várost és szeretnék megszerettetni másokkal is, követni azt a szerencsére egyre jobban kibontakozó trendet, hogy Budapest bizony menő hely, az itt élő alkotók pedig szintén menő arcok. Élőben egészen más volt találkozni a plakátokkal. Egyből szeretnél két órát eltölteni egy jól megvilágított asztalnál, nagyítóval, egy pohár vörösborral, csak a poszterre koncentrálva. Hogy minden kis finomságát észrevedd. Hogy az Állatkertben legelészik egy zsiráf, hogy az egyetlen ábrázolt autó egy Gellért téren várakozó taxi, hogy a járókelők között találunk bottal közlekedő nénit és, hogy a tűhegy vékony vonalak ellenére is könnyen felismerhetők az Iparművészeti Múzeum Zsolnay porcelán cserepei is.

Természetesen senki se kívánhat 100%-osan méretarányos ábrázolást, és sok helyen az is szembeötlő, hogy pár épület a részletgazdagabb kivitelezés és a pozicionálás miatt elfordítva szerepel. Ez nem zavaró, hanem külön érdekessége a grafikának.

Az Urban Sidewalker kis csapata a nyári indulást követően nem csak az online jelenlétre figyel, hanem a vásárlókkal való személyes párbeszédre is. A WAMP-on, vagy a Gozsduban szintén vasárnaponként tartott Gouba vásáron is jelen vannak a különböző méretű, formátumú és színű grafikákkal. A poszterek mellett már vászonra nyomott verziókkal is találkozhatunk. Sőt a terveik között szerepel, hogy akár tapétaszerű faldekort is készítenek majd. Alkotó közösségként definiálják magukat, és már most is lelkes csapat segiti munkájukat. Későbbiekben szeretnének más alkotókat is bekapcsolni az Urban Sidewalker Design Team-be.

A vásárok és az online rendelés mellett igyekeznek a belvárosi dizájnboltokat, kreatív tereket is bevenni: így jelenleg a Yellow Zebra Bike Rentalban, a Műcsarnokban lévő ART BOX-ban, a Portéka boltban, a Petőfi Irodalmi Múzeumban található Gondolat könyvesházban, a Fian Koncept-ben és a Gang Design Gallery-ben vásárolhatunk Urban Sidewalker térképeket.

Urban Sidewalker Facebook Árak: 4000-7000 forintig, internetes rendelés esetén kedvezményes áron.