Október hónap legjelentősebb kulturális rendezvénysorozata indul ezen a hétvégén: a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál millió programot kínál már péntektől. Ezen kívül a szintén most rajtoló Design Hét ikszelődik be a naptárba, és akkor még a pálinkafesztivált nem is említettük.

Csütörtök
Az UH Fest egyike azon ritka magyarországi eseményeknek, melyet a kalandvágy vezérel: új utakat, kifejezésmódokat kereső zenészek és a felfedezésekre, meglepetésekre nyitott közönség találkozóhelye. 2001 óta hat fesztivál és számos egyszeri koncert alkalmával több mint 40 ország, 400 zenészét léptette fel. Az esemény még szeptember végén kezdődött, de ezen hét végig tart, szóval, nem maradtál le semmiről.

Bécs legnagyobb könnyűzenei fesztiválja, a tucatnyi klub összefogásából született WavesVienna terjeszkedik: idén már Pozsony is részese az október 2. és 5. között zajló programnak. És hogy Budapest se maradjon ki a jóból, egy bemelegítő koncert erejéig a WavesVienna ellátogat az A38 Hajóra is, ahol október 2-án a Hangmás izzítja be a közönséget a pszichedelikus űrrockot játszó olasz Joycut, illetve a hűvös, elegáns elektropoppal operáló szlovák Purist társaságában.

Júliusban egy Vega City nevű hely nyílt az Astoria és Kálvin tér között, ami már rég nem az eldugott, árnyékban különcködő fajta: a hely nagy üvegablakokkal és feltűnő feliratokkal hirdeti az igét, egy gondolatnyit drágán, menza minőségben. Egy hirtelen rajtaütéssel leteszteltük, hogy mit tud.

Ha tesztelős kedvedben vagy, miért ne próbálnád ki vacsorára?

Hazai popzenészek zabigyerekeiként egy mutáns csörgőkígyó harapásától megőrülve azt képzelik a bandatagok, hogy '78-ban Nevadában vannak egy állatmenhely halálsorán megunt kedvencek.

Ez a segélykiáltásuk a pokol kapujának megnyílása előtt.

Ha elmész csütörtökön a Toldiba, kinyílik a harmadik szemed, és kinő a második orrod a köldöködből!PéntekPáratlanul sokszínű zenei program, olyan „felhozatallal”, melyhez hasonlóval sehol nem találkozhat az ember. Három nap leforgása alatt csaknem 400 zenei esemény: koncertek, közönségtalálkozók, dedikálások, előadók, művészek kézfogásnyira, közös fotóra…Több mint 10 000 zenei világmárka, szó szerint megszámlálhatatlan mennyiségű hangszer, hang- fény- színpad és stúdiótechnikaieszköz, melyek mind kipróbálhatók, összehasonlíthatók a Budapest Music Expón.

Megújult formában és arculattal, de továbbra is a kortárs és progresszív művészetet fókuszba állítva várja a látogatókat október 3. és 19. között a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, melynek keretében Budapest számos kulturális és kultikus intézménye és helyszíne 17 napon keresztül, közel 100 programot kínál az érdeklődőknek.

A hónap legjelentősebb kulturális rendezvénysorozatán komoly- és könnyűzene mellett jazz, tánc, kortárs zene és opera, színház és újcirkusz, képzőművészet és design, irodalmi program és fotókiállítás szerepel a kínálatban.

A legnemesebb pálinkák, ételkülönlegességek, pazar kolbászkínálat, valamint nagybetűs whisk(e)y különlegességek várják a látogatókat a Budai Várban október 3-5. között, A nyolcadik Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválnak idén is a főváros egyik legszebb helyszíne, a Budai Várnegyed ad otthont. Csak óvatosan, le is kell onnan jönni...Az immáron 11. alkalommal megrendezésre kerülő Design HétBudapest fókuszában a mindennapi életünket egyre inkább átható technológia, az internet, az okos eszközök használatának általános elterjedése, és ezeknek a design számos területére gyakorolt hatása áll. Az Átvitt Értelem szlogen jegyében a fesztivál programadó rendezvényei elsősorban a formatervezés és a technológia kapcsolódási pontjait, lehetőségeit, legújabb eredményeit, aktuális kérdéseit mutatják be, esettanulmányokkal, előadásokkal, gondolatébresztő beszélgetésekkel.
Szombat

Van a Szívek szállodája című, inkább csajos, mint pasis sorozat, mely egy képzeletbeli kisvárosban, Stars Hollowban játszódik. Igazi mesebeli hely ez, ahol titokban mindenki élni szeretne. Kedves, barátságos emberek mellett különc figurák gyűjtőhelye, akik szinte hetente szerveznek valamilyen fesztivált. Az Angyalföldi úton található NoGlu cukrászdába lépve olyan érzésünk volt, mintha itt járnánk. Ha megjött a kedved őszi hangulatban megkóstolni pár gluténmentes sütit, ennél jobb helyet nehezebb lenne ajánlani hétvégére.

Október 4-én a Design Hét
Budapest 2014-hez csatlakozva ismét jelentkezik a Belváros-Lipótváros Önkormányzata által támogatott design esemény, a Stylewalker Day&Night. Új üzletekkel, hosszabbított nyitva tartással, kedvezményekkel és egy izgalmas művészeti programmal várják az V. kerületi magyar vonatkozású tervezői üzletek a divat és design rajongókat.

A 23+20 kiállítás azért különösen izgalmas, mert most először mutatkozik meg 23 hazai vezető dizájner egy időben!

A Japán Alapítvány idén másodszor jelentkezik Budapesten japán filmhéttel.

Az őszi válogatás a mai japán arcait mutatja meg, a filmek két fő témája a katasztrófákkal való szembenézés és azok feldolgozása, az őket követő újrakezdés, valamint a fiatalság mint a mai japán társadalom tükre és jövője.

A filmhét ezúttal az elmúlt években készült, elismert játékfilmek mellett több dokumentumfilmet is bemutat – ezek közös témája az emlékezés, és a katasztrófák utáni talpra állás, a jövő felé fordulás.

Egy éjszakára átalakul a Hercegprímás utca, a Trafiq legénysége elrepít Párizsba, hogy a legvadabb vágyaidat válthasd valóra. Húzd elő a szekrény mélyéről azt a ruhát, amit soha nem mertél felvenni, vedd a nyakadba a legcsillogóbb darabod, köss csokornyakkendőt vagy légy pimaszul hanyag, add akár a végletekig hedonista playboyt vagy a 21. századi, szabadnapos tengerészt, itt nem hibázhatsz!A német technozseni, Oliver Huntemann ismét Budapestre látogat. Aki ott volt februárban a Cinemahallban, emlékezhet, micsoda fergeteges hangulat uralkodott. Egyik track fantasztikusabb volt, mint a másik, amiből egy olyan tökéletes, és átgondolt szett állt össze, amire a nagyok közül is csak kevesen képesek. Ismétlés kötelezően ajánlott tehát szombaton a Corvintetőn.VasárnapOktóber elején a nyári fesztiváloknak már a visszhangjára sem emlékszünk, és igencsak korai még a karácsonyt tervezgetni, vagy a szilveszteri bulin agyalni. Tehát tökéletes időszak ez a kirándulásra. Budapestnek szerencsére a bulinegyeden kívül is remek adottságai vannak, és akár tömegközlekedéssel is eljuthatunk olyan helyekre, ahol lelazíthatjuk fáradt idegeinket. Íme, a tippjeink, akár vasárnapra.

Október 5-én a Design Hét
Budapest keretében rendezi meg az Iparművészeti Múzeum a kreatív művészetek vásárát, mely 10 és 18 óra között lesz látogatható a főépület lenyűgöző Üvegcsarnokában.

A divat és a design szerelmesei, az ötletes lakáskiegészítők gyűjtői mind megtalálhatják legújabb kedvenceiket a félszáznál is több kortárs iparművész, grafikus, keramikus, ékszertervező és alkotótársaik pultjainál.

Hollandia legaktuálisabb rockzenekara frissen megjelent, otthon listavezető nagylemezét mutatja be az A38 Hajón. A tavaly a Szigeten is fellépett négytagú Kensington a bécsi WavesVienna fesztiválról ugrik át Budapestre, hogy egy remek (a DACS - Hollandia, királyság! programsorozat jóvoltából) ingyenes koncertet tartson. Vidám, laza indie, slágeres poprock, mindez díjtalanul - a tökéletes vasárnap esti program.