A rohamosan fejlődő Kolosy tér egy újabb üzlettel gazdagodott a napokban, a szokásos étel- és italvariációk helyett ezúttal szellemi táplálékot, pontosabban könyveket kínálnak. Az apró családi könyvesbolt ugyan nem annyira szájnyitogató, mint egy ötemeletes márvány multi, viszont otthonos a légkör, és a lehetőségekhez mérten valóban minden kreativitás fel lett benne használva. Megnéztük a Bookr-t.

Az ádáz harc az e-book ellen gyakran reménytelennek tűnik, de azért nem érdemes még temetni a könyveket - aki beszerzett már egy Kindle-t az pontosan tudja, hogy olykor azért jólesik beleszagolni egy frissen vásárolt könyv lapjai közé. Manapság már szinte kiemelt várostörténeti eseménynek számít, ha nem kézműves pub és street food hely, hanem könyvesbolt nyílik. Hát éppen ez történt nemrég a Kolosy térnél, a Bécsi út 65. szám alatt.

A Bookr-t főképp méretei és légköre inkább neveznénk könyvbutiknak, mint boltnak: itt jól láthatóan nem az a cél, hogy az ember siessen, bőven van idő és lehetőség leülni, inni egy kávét és lapozgatni egy kicsit. Tény viszont, hogy ezt az opciót a nagyobb üzletek is előszeretettel biztosítják, bár a hangulatuk megkérdőjelezhetetlenül más.

Mint azt a megnyitón megtudtuk, a Geopen kiadó (az ő nevükhöz fűződik például Murakami Haruki és John Grisham könyveinek terjesztése) bázisáról van szó, amit nem titkoltan azért nyitottak meg, mert úgy érezték, saját üzlet nélkül nem feltétlenül tudnának életben maradni a könyvpiacon. Ennek ellenére viszont nem csak a saját könyveiket árulják, hanem más kiadók arra érdemesnek tartott műveit is nagy számban pakolták fel a polcokra. Ezeket mind megpróbálják a lehető legpénztárcabarátabb áron kínálni, népszerűsítve ezzel az olvasás élményét.

Az üzlet dizájnja követi a modern trendek kreatív egyszerűségét: az arculatot Ungár Fanni tervezte raklapok, egy könyvekből összetákolt fotel felhasználásával, a helyet magát pedig minden négyzetméteren a letisztult otthonosság jellemzi. Kifejezetten jó ötlet, hogy középre nem raktak polcokat, hanem szabadon hagyták a tér nagy részét, így az egész terület remekül belátható.

A hely egyébként nem csak könyvesboltként szeretne az élet része lenni; állítólag felolvasóestek, író-olvasó találkozók, vitaestek is a tervek között vannak, és reményeik szerint az üzlet bemutatóteremként is remekül funkcionál a jövőben.