Megérkezett az ősz, vele pedig ismét egy halom olyan film, amiért megéri sietni a beadandókkal. Végre debütál az utóbbi idők egyik legjobban várt magyar filmje, az Utóélet, Cronenberg éjfekete humorú, szatirikus ámokfutást rendez Hollywood szívében, Richard Linklater pedig kihozott mindent, amit a "coming-of-age" filmekből lehet - és ez eddig csak pár e havi kedvencünk. Akad még tinédzsereknek szánt Battle Royale, rendőrös-fánkos vígjáték és persze akciófilm is.

A nyolcadik utas: a Halál - Rendezői változat "Az űrben senki sem hallja, ha sikoltasz." Ridley Scott vérfagyasztó mesterművének eme jelmondata úgy égett bele a kollektív tudatba, mintha legalábbis a főszereplő Idegen savas nyálával vájtuk volna bele a horrortörténelem nagykönyvébe. A vérfoltos szkafanderek, rideg bolygók, halálsikolyok világában kibontakozó rémálom olyan lassú, paranoid módon tépi meg minden idegszálunkat, ahogy azt például A dolog vagy A texasi láncfűrészes mészárlás tette. Most, harmincöt év után ismét ismét a mozivásznon láthatjuk viszont H. R. Giger lenyűgöző vízióit, a filmtörténet talán legikonikusabb szörnyetegét - és úgy összességében a világ egyik legjobb horror (és sci-fi) filmjét. (Tizennyolc éven aluliaknak nem ajánlott.)

Bemutató: már játsszák a mozik

Térkép a csillagokhozDavid Cronenberg nemrég bevallotta, hogy ő minden filmjére komédiaként gondol - és előző két filmje (Cosmopolis, Veszélyes vágy) után nagy eséllyel most mi is vele nevetünk majd. A Térkép a csillagokhoz ugyanis az első kritikák szerint egy teljesen őrült, kompromisszummentes felboncolása a celebkultusznak, Hollywoodnak és úgy általában a hírnévnek és az azzal járó dolgoknak. Julianne Moore, Sarah Gadon, Robert Pattinson, Evan Bird és a többi színész pedig belement a trashszatírába, így láthatunk majd limuzinban szexelést, édeshármast, vérfertőzést, halott gyerekeket, valamint utalásokat a Twitterre, Ryan Goslingra, Justin Bieberre és a webkettes világ főbb trenddiktálóira is. Pokolian szórakoztató és teljesen elmebeteg hullámvasútnak hangzik, ami az álomgyár legmélyebb bugyráig meg sem áll. (Tizenhat éven aluliaknak nem ajánlott.)

Bemutató: szeptember 11.

UtóéletZomborácz Virág első nagyjátékfilmjét szinte példátlan várakozás előzte meg: a trailerek karakteres, fanyar humort, egy nem mindennapi forgatókönyvet, érzékenységet, hrabali abszurditást és jól megírt karaktereket ígértek - vagyis mindazt, ami jó ideje hiányzik a magyar filmekből. A történet szerint Mózest (Kristóf Márton) alig engedik ki az elmegyógyintézetből, máris meg kell birkóznia lelkész apja (Gálffi László) halálával - amennyiben beszélhetünk halálról egy visszajáró lélek esetében. Mózes számára ugyanis időről időre megjelenik - halottnak vélt - apja, akit nem lehet ördögűzéssel vagy egyéb módon elkergetni, és aki mégis segít fiának, hogy kicsit nyitottabban álljon a világhoz. Sírva vigad a magyar - tartja a mondás, és Zomborácz Virág egyszerre szép, humoros és szomorú filmjénél semmi sem igazolja jobban ezt az állítást. (Tizenhat éven aluliaknak nem ajánlott.)

Bemutató: szeptember 11.

KamuzsarukBuddy cop filmekből lassan több van, mint hivatásos rendőrből, és most itt a legújabb felvonás a Happy Endingsből ismerős Damon Wayans Jr.-ral és Jake Johnsonnal. A páros úgy gondolja, hogy megviccelik a barátaikat, ehhez pedig rendőrnek öltöznek, elvégre egy békés kisvárosban úgysincs semmi szükség hatósági beavatkozásra. A fordulat legalább annyira kiszámítható, mint egy Maksa-híradó: belekeverednek a helyi maffiózó (James D'Arcy) sötét ügyleteibe, és fel kell nőniük az egyenruhához. (Tizenkét éven aluliaknak nem ajánlott.)

Bemutató: szeptember 11.

Az emlékek őreKépzeljünk el egy utópisztikus világot, ahol nincs fájdalom, nincs küzdelem, nincsenek háborúk - és mélyebb érzelmek. Lois Lowry a film alapjául szolgáló könyvében ugyanis pont egy ilyen világot fest le. A történet főszereplőjét, a tizenkét éves Jonast kiválasztják, hogy befogadja és őrizze az utópisztikus világ előtti élet emlékét - ő lesz az emlékek őre. Bölcsességét arra kellene használnia, hogy megfelelő tanácsokat adjon a szép új világ lakóinak, ő azonban, megismerve a fájdalmat, a csalódást, az erőszakot, merész tettre szánja el magát. A beavatott, A burok vagy épp Az éhezők viadalát idéző young adult/sci-fi habarcs világot megváltó kamaszokkal, visszafogott akciójelenetekkel, sok morális tanulsággal. Az eredeti könyvhöz készült még három folytatás a millennium után, siker esetén garantáltan mozifilmként végzik. (Tizenkét éven aluliaknak nem ajánlott.)

Bemutató: szeptember 11.

SráckorRichard Linklater már a Mielőtt-trilógia során odafigyelt arra, hogy a szereplők csak annyit öregedjenek két film vagy jelenet között, amennyit az őket alakító színészek, a Sráckor azonban még ezen is túlmutat: legújabb, háromórás filmje egy alaszkai srác (Mason - Ellar Coltrane) életének tizenkét évét meséli el történet és különösebb narráció nélkül. Mielőtt azonban továbbgörgetnénk, érdemes elmélázni a leírtakon: Linklater ugyanis hihetetlenül intim, egyszerűségében is megkapó módon mutatja meg, hogy lesz egy fiúból férfi, hogyan változtatja meg az embereket az idő, és milyen apró jeleket hagy rajtunk. Mindenki párhuzamot vonhat a saját életével, hiszen valami olyat látunk, amin mindannyian keresztülmentünk - és amit ritkán mutatnak be ennyire élethűen. (Tizenkét éven aluliaknak nem ajánlott.)

Bemutató: szeptember 18.

Született bűnözőkElmore Leonard regényeiben legalább annyira nehéz csalódni, mint Tarantino filmjeiben - nem véletlen a párhuzam, a híres rendező Jackie Brown című filmje lényegében a híres író Rum Punch című könyvének adaptációja. Aki pedig látta, már tudja is, mire számíthat: feszültség, frappáns dialógusok, idézhető egysorosok, akció és persze borotvaéles fekete humor. A több mint húsz kötetet számláló életműből most épp Daniel Schechter választotta ki a Switch című könyvet, amelyet rögtön celluloiddá is gyúrt - ez kerül szeptemberben a mozikba Született bűnözők címmel. A történet szerint a két frissen szabadult rab, Ordell Robbie (Mos Def) és Louis Gara (John Hawkes) még a börtönben kitervelte a következő nagy dobást: elrabolják Frank Dawson nejét. Ám nem tudnak arról, hogy a férj már rég le akarta cserélni a feleségét a fiatal és attraktív szeretőjére, emiatt pedig egy centet sem hajlandó fizetni nekik... (Tizenhat éven aluliaknak nem ajánlott.)

Bemutató: szeptember 18.

Az útvesztőGörög mitológiai környezetbe ültetett A legyek ura? Nyakatekert Battle Royale? Egy kicsit mindkettő. Wes Ball legújabb filmjében ugyanis egy világtól elzárt, különös szigeten hatvan srác semmi mást nem csinál, csak tanulja a túlélés trükkjeit. A tisztást, ahol gyakorolnak, labirintus zárja körül - néhány, magát "futó"-nak nevező srác mindennap szerencsét próbál benne, de sosem térnek vissza. Aztán egy nap megérkezik Thomas (Dylan O'Brien), akiről hamar kiderül, hogy kivételesen tehetséges futó, sőt, az utolsó ember, aki a szigetre került. James Dashner tavaly megjelent regénye sem kerülhette el a mozivásznat, a könyv ismeretében pedig egy pörgős, komor és feszes akciófilmre számíthatunk. (Tizenhat éven aluliaknak nem ajánlott.)

Bemutató: szeptember 18.

Nyereményjáték Ha szeretnél egy MoziCom-ajándékcsomagot nyerni, az alábbi kérdésre kommenteld be

a cikk alá

a helyes választ
szeptember 10. (szerda) 12:00 óráig:

Melyik MTV-s sorozatban szerepelt a film főhőse, Dylan O'Brien?


Figyelem! A nyerteseket

Facebookon értesítjük , figyeljétek tehát valamennyi mappátokat!