Az Arany János utcából lassan, de biztosan olasz főutca lett: étterem, olasz fagyizó, divatüzletek, delikát bolt hívogatja Itália szerelmeseit és azokat a Budapesten élő olaszokat, akiknek honvágyuk lenne. Az utca legújabb olaszos szereplője a D.O.C. Vino Bar, amit a nyitást követő héten tesztelhettünk le, így nem csak Horváth Máté, a sommelier hozzáértő szavait ittuk, hanem némi originális olasz bort is.

A város jelenlegi borbárjai vagy kizárólag magyar borokat kínálnak, vagy teljesen nemzetközi szelekcióval dolgoznak: Chilétől Franciaországig megpróbálják bemutatni a világ borainak legjavát az értő borkedvelőknek és azoknak is, akik még csak ismerkednek a borok világával. Természetesnek kéne lenni, hogy egy nemzeti étteremben az idegen ország borait, söreit kínálják, de sokszor ez sem teljesül maradéktalanul és csak akkor nyílik lehetőségünk autentikus italokat (és sokszor ételeket) kóstolni, ha elutazunk az adott területre. Olyankor tárul ki a világ: eddig nem is ettünk/ittunk még “igazit”.

A D.O.C. Borbárcsak olasz borokkal és röviditalokkal dolgozik. A Pomo D’Oro csapata (Gianni Annoni, Cserkó Péter, Horváth Máté, Jáhner Attila, Maurer Márk) az étterem és a delikátesz kapcsán szuper kapcsolatot épített ki jó pár borászattal, azonban a Vinitaly-n új borászokat, kisebb-nagyobb organikus, biodinamikus pincészeteket ismertek meg, akik egyáltalán nem szállítottak eddig még Magyarországra boraikból. Így jutottak el például a Castel Noarna pincészethez, mely egy apró, kvázi egyszemélyes gazdaság és a nevében, a“castel” azt a várat jelöli, amiben a nem mindennapi borász él. Különösen büszkék az innen érkező borokra.

Horváth Máté a borszelekció kiválasztását tekintve azt mondta, leginkább Gianni Annoni intuícióira hallgattak: a Vinitaly-n sétálva, a több ezer pincészet pavilonjai között sokszor a legkevésbé díszes, legkevésbé bereklámozott standnál találták meg a legszebb tételeket. Az északi tartományokból közvetlenül szállítják a a borokat a D.O.C.-ba, délebbről pedig beszállítók segítségével. Körülbelül 120 tételt árulnak palackban, 20-25 bort poharaznak. Figyeltek rá, hogy ne csak a klasszikus és megszokott chianti-pinot grigio-prosecco vonalon mozogjanak, hanem igazi különlegességekkel is készüljenek.

Az egész bár hangulata könnyed és látszik, hogy amellett, hogy sok modern építészeti megoldást és technológiát alkalmaznak, fontos volt az olasz spiritusz és lazaság megőrzése. A feszengés így elkerülhető és akkor sem fogod kellemetlenül érezni magad, ha nem értesz a borokhoz legalább alapszinten. Segítenek, ajánlanak, ha megmondod, milyen ízvilágot kedvelsz. Így a leghuncutabb gyöngyözőboroktól a legtestesebb vörösökig minden megtalálható a D.O.C.-ban. Bár a Pomo D’Oro csak egy ugrásnyira van, sonkák, sajtok, olívabogyók, szárított paradicsomok és pástétomok helyben is rendelhetőek, ha csak pár falat csúszna le a borok mellé. Vagy éppen a grappához - az aperitif-és digestifkultúra hazai meghonosítása is a D.O.C. kiemelt küldetése.

Egy kellemes hely az olasz gasztronómia megszállottjainak, azoknak, akik Toszkán lankák látogatása óta csak egy ízre tudnak gondolni és azoknak is, akik csak egy jó borra ülnének be a Bazilikához egészen közel.

D.O.C. Vino Bar
Cím: Budapest, 1051, Arany János utca 12.
Facebook

Nyitva tartás: Hétfő-Szombat: 17:00-00:00