Kelenföld központja eddig nem tartozott a város legszínesebb területei közé, a sportolóknak pedig a busz után futás jelentette szinte az egyetlen alternatívát. Eddig, hiszen a lépésről lépésre megszépülő Bikás park kellemes, sportolási lehetőségek tucatjait kínáló zöldterületté változott.

Valószínűleg sokan azt sem tudták, hogy merre keressék a térképen, amíg a tavasszal átadott 4-es metró egyik állomása föl nem vette a bikaszobrairól ismert park nevét. Kiss István Monda című alkotása a domb tetején kapott helyet, de őszintén szólva a szobrokon és néhány sportpályán kívül korábban nem volt túl sok látnivaló a panelok közt elhelyezkedő területen.

A metrófejlesztéssel nagyjából egy időben készült el a park fejlesztésének első üteme, így a Bikás már most sokkal jobban néz ki, mint egy-két éve. A metrókijárat körüli területet új díszburkolattal borították, a parkban pedig helyet kapott két elkülönítettkutyafuttató a kisebb és a nagyobb kutyák számára, valamint több korszerű sportpálya és szabadtéri kondieszköz is. A futópálya nagyon hamar népszerűvé vált, és azóta gyakorlatilag a szigetihez hasonló kihasználtsággal működik.

Utóbbi akár azt is bizonyítja, hogy a fővárosiak sem lustábbak a mindig irigyelt nyugat-európai városok lakóinál - csak arrafelé Budapesttel ellentétben nem plázákat építettek gyakorlatilag minden létező szabad telken a kilencvenes és kétezres években.

Mint az az alábbi, kissé retró stílusú videóból is látszik, a fejlesztés nem áll meg itt, a tervek szerint hamarosan vízinövényekkel és teraszokkal szegélyezett, a honos növényfajokat bemutató díszkert, játszótér,gyerekfoglalkoztató, valamint kávézó is helyet kap a parkban, a görkorisok pedig egy különálló parkrészben sportolhatnak a jövőben.

A kerületben egyébként több sportfejlesztés is zajlik, például a parktól néhány megállóra található Nyéki Imre Uszoda - máig közkeletű nevén a Kondorosi - új kültéri medencét kap, Gazdagréten pedig tavasszal készült el az új szabadtéri kondipark és futópálya. Röviden: a parkfejlesztés, a zöld területek bővítése és a sportpályák építése jó irány, amelyen most Újbuda megindult - reméljük, hogy a példa ragadós lesz.