Tartósítószerek, adalékanyagok, színezők, ízfokozók és citrompótló még sosem jártak a Levendula Kézműves Fagyizó műhelyében. Egy rövid bemutatón a nyár kedvenc ízeit készítették el nekünk: bazsalikomos citromot, mentás málnát és gyömbéres epret nyalhattunk, egyenesen a fagyikészítő gépből kiszedvén.

Szalay Péter és Brunner Zsolt "lapátolós" fagylaltozóiról már mi is írtunk , de a műhely meglátogatása ezidáig elmaradt. Meghívót kaptunk, hogy ellessünk pár titkot és meglepődve vettük tudomásul, hogy bizony nincs nagy rejtély a Levendulás fagyik mögött. A lényeg az alapanyagokban rejlik, a végső fagyasztásos hőkezelésen kívül semmilyen különleges eljárást nem alkalmaznak. Ízfokozóktól, tartósítószerektől mentesek a fagyik, de például sztíviás verzióban is készül már pár íz, mellőzvén a cukrot.
“A mai napig nagy hangsúlyt fektetünk a minőségi alapanyagok beszerzésére, felkutatására. Mindent onnan szerzünk be, ahol az a legfinomabb. A pisztáciát a szicíliai Bronte- ból hozzuk, a mogyorót Piemont-ból, a citromot Siracusa-ból.” - mondta Zsolt az első sorbet elkészítése közben.

Ez alkalommal kizárólag vízalapú, vagyis sorbet fagyikat készítettek, melynek elkészítése sokkal gyorsabb a tejszínes változatokhoz képest. A hűsítő hatás viszont nem marad el, mivel nem lesznek zsírosak a krémek és a friss citrom, vagy éppen menta hamar becsapja az érzékszerveket. Több, mint 80-féle íz tartozik a Levendula franchise repertoárjába és már négy budapesti fagyizóval kedveznek a jeges finomságok rajongóinak. Az adagokat nem klasszikus gombócokban kapjuk, hanem olasz módra, kis lapáttal kanalazzák őket a lila papírpoharakba.

FacebookWEB