Shopping

Télen-nyáron Levendula

Fotó : Balkányi László - We Love Budapest
Télen-nyáron Levendula

Még a nyáron tűnt fel az Uránia mozi közvetlen szomszédságában egy levendulaszínűre festett bicikli, kosarában egy nagy csokorral a nevezett virágból. A fal mellett kitartóan parkoló jármű ízléses figyelemfelkeltéssel irányította a tekinteteket a Levendula Kézműves Fagylaltozó kicsiny üzlethelyiségének irányába, ahol késő őszig kaphattunk igazi fagylaltkülönlegességeket. A hideg idő beálltával a levendulabringát szánkóra cserélték, és a fagylaltpultot kézműves bonbonokkal töltötték fel. Nemsokára pedig a Szent István körúton is megnyitja kapuit a jellegzetes színvilágú boltocska.

Lapáttal mérve
A nyári hőségben nyilvánvaló választás a nassolni vágyóknak egy-két gombóc könnyű fagylalt, ami gyorsan hűsít az aszfaltolvasztó időben. Nos, ehhez képest, amit a Levendulában kapunk, az valami egészen más. Egy adag finomság itt az átlagárak felett van, a megszokott gombócos kiszerelés helyett viszont kis lapát segítségével porciózzák, ennélfogva valamivel több fagyi jut a tölcsérekbe, mint amire számítanánk. Ami miatt azonban mégis bőven elég a Levendulában – a bőséges és izgalmas választék ellenére – két adagnál megállni, az a fagylaltok tömény, sűrű, anyagerős textúrája és mély, telítő ízei. Ez a fagyi a vizes-poros gyors hűsítőkhöz képest a skála másik végpontján helyezkedik el. A szigorúan adalékanyagmentes, leggyakrabban krémesre főzött tejszínes alapba ritkaság számba menő ízek kerülnek a tihanyi camambert-től a muskotályos körtén át a nutellás kókuszig.
fahéjas szilva és karamellizált füge típusú nehéztüzérségen kívül persze olyan üde ízek is repertoáron vannak, mint a kihagyhatatlanul frissítő bazsalikomos citrom, a névadó levendulás fondante, vagy az egyenesen Szicíliából érkező alapanyagból készült pisztácia. Ha ehhez képest mégoly egyszerű ízekre vágyunk, mint a barack, csokoládé, vanília, kávé, vagy gyömbér, akkor is bátran vegyük irányba a Levendulát, mert megszokott kedvenceink egészen új dimenzióba kerülnek majd! A fagylaltok egyébként egytől egyig szőlőcukorral készülnek, színükben pedig az alapanyagok természetes árnyalatai köszönnek vissza. Nemcsak arra ügyelnek a fagyicsodák készítői, hogy a mesterséges adalékok és színezékek elkerüljék a Levendula kínálatát, de a glutén-, tejfehérje- és tejcukorérzékenyek számára is kínálnak zavarba ejtően finom alternatívákat.
Levendulaszánkó és belga csokoládé
Talán már nem kell sokat várni hozzá, hogy ezt a különleges fagyiélményt újra átéljük, ám a Levendulában addig sem áll meg az élet, amíg a tavaszra várunk. A hideg beálltával a névtáblát és a biciklit lecserélték, a cégér szerint most tehát kézműves csokizó vár bennünket az évszaknak megfelelő, de továbbra is levendulaszínű hójáró járművel. Háromféle belga csokiból készült forró finomságot kortyolhatunk tej-, fehér és étcsokisváltozatban, az egyféle olasz forró csokoládé pedig elképesztő, „megáll-benne-a-kanál” töménységével tűnik ki a felhozatalból – ebben poharanként egy egész tábla csoki vált halmazállapotot. Ha csokoládéról van szó, sokan a natúr, ízesítetlen változatra szavaznak, ha valaki mégis kalandozna a fűszeres italok területén, az természetesen bevetheti a jó öreg chilit, gyömbért, vaníliát, mogyorót, vagy – a név kötelez! – levendulát; a vállalkozó szelleműek pedig barátkozhatnak a keserű meggyel, rózsaborsos kókusszal, gesztenyével, jázminnal, zsályával, citrom- és kakukkfűvel.
Ha egy pohár ilyen ízes és kiadós forró csoki után fér még belénk bármi, figyelmünket fordítsuk a fagylaltpult felé, amely most kézműves bonbonok otthonává alakult át. A kínálat időről időre változik valamennyire, ezért aztán mindig izgalmas kaland a választékból szemezgetni. Találunk klasszikus ízesítésű bonbonokat is, a Levendula azonban ebben a tekintetben sem hazudtolja meg önmagát: a cél a roppanós csokoládéba burkolt, meglepő ízpárosítások megkedveltetése az értő közönséggel. Az irányokat a virágos ízek (levendula, rózsa), a fűszeres finomságok (csillagánizsos, rozmaringos, mentás, szarvasgombás, wasabis) és az alkoholtartalom (belga sörös, kecskesajtos vilmoskörtés, Guinesses, chilis tequilás, vodka narancsos) jelölik ki.

Levendulába az ember betér, beleszeret, elégedetten távozik, majd nem tud ellenállni, hogy visszajöjjön – akár télen, akár nyáron. Nagy öröm ezért, hogy a Rákóczi úti üzletük mellett a tavasz folyamán a Szent István körúton is megnyitnak, hogy egész évben kényeztessék Budapest különleges finomságokra áhítozó apraja-nagyját.

Facebook
Web