A Kultucca az elmúlt években sajnos egy “dugóval” lett eltorlaszolva a nagyközönség elől. A Kálvin tér folyamatos építkezései miatt bizony sok étterem, kávézó és kocsma lett ellehetetlenítve, de úgy néz ki, vége ennek a mostoha időszaknak és a Ráday utca felébredhet téli álmából. Az új korszak első nagykövete lehet a Rombusz - a dimbes-dombos közösségi park és nyitott kultúrkocsma, ahol csapolt proseccót kortyolgatva kutyussal, gyerekkel, barátokkal is jól érezheted magad.

Romkocsma témájában nehéz újat mutatni, pláne, hogy már olyan helyekre is rányomják ezt a címkét, ahol csak néhány ódon bútor képviseli a régi jelleget. Nem minden rom kocsma és nem minden kocsma rom. Ha már ezen a logikai vonalon indultunk el: a Ráday Fesztivál idején megnyílt Rombusz nem szeretné, ha beskatulyáznák. Közösségi teret szeretnének teremteni, megannyi lehetőséggel, egyedi szolgáltatással.

Itt van például a hely legszembetűnőbb eleme: a tágas udvar végében emelt színpad. Nyilván nem a Metallica lesz a szezon sztárfellépője, de kisebb zenekarok, performanszok, divatbemutatók szervezésére szuper ez a rombusz formájú színpad. Ugyan, az enteriőr modernebb és mi nappali fényben láttuk a helyet, nosztalgikus érzés járt át minket. A régi VIII. - XI. kerületi bulik: Kultiplex, Cha Cha Cha, a régi Futó utcai West Balkán. Amorf Ördögök, korai Zagar és színes izzók: az alternatívabb budapesti éjszaka, amikor a rozéfröccs még nem volt sikk és kézművesnek maximum a foglalkozást hívták. Jó Ferencvárosban ücsörögni, mert lássuk be, a vigalmi negyed néha már nagyon szűkös ennek a sok embernek.

A Rombusz udvara hosszú éveken keresztül egy gondozatlan, kerítéssel körbevett dzsumbuj volt és kevesen tudják, de metróépítési területként jegyezték be. Ennek még megmaradt pár mementója: a fix épületek és a keszon kamra, mely a metróépítők egészsége érdekében került a területre. A kamra körül alakították ki a téli bázist, hogy a Rombusz szezon után is maradjon élet az udvarban. Az indusztriálos vonal a szabadulószobával teljesedik ki: a gépházak adta hangulatra felhúztak egy Pripyat és Chernobyl atmoszféráját idéző játékot, ami napokon belül indul is. Érdekes fúzió. Mini játékterem, csocsóval, pingpongasztallal, darts táblával, popcorn gép és Kolbice pavilon szintén megtalálható a dombos udvarban.

Az italválaszték alsó-középkategóriás árszinvonalon mozog (0,5 l Arany Ászok 350 forint, 0,5 l Dreher 490 forint, 0,04 l Ballantine’s 560 forint, 0,08 l Aperol 890 forint) és Panyolai pavilont is felhúztak, a legszélesebb pálinkaszelekcióval. Megkóstoltuk a csapolt proseccót, ami mámorító, és fontos azt is megjegyezni, hogy a ház bora nem pisztolyból folyik, hanem egy Balaton-felvidéki termelőtől jön. Fejfájás kizárva.

A Rombusz ötletgazdája és tulajdonosa hiánypótló közösségi teret szeretne teremteni a Ráday utcában, ahol könyvbemutatók ugyan úgy lesznek majd, mint búgós jazz-estek, menő divatbemutatók, vagy akár stand up comedy-s napok. Nyitottak, befogadók és barátságosak, emellett pedig nagy vágyuk, hogy a Ráday kultúrköre (művészek, tervezők, írók, kreatívok) itt tudja bemutatni műveit ötleteit a nagyközönségnek. Az ilyen jellegű lokálpatriotizmus nagyon szimpatikus, hogy az egész Rombusz az. Érdemes lesz kisétálni a bulinegyedből, mert úgy tűnik, a Király-Dob-Kazinczy háromszögön kívül is lehetnek balzsamosak az éjszakák.