Mindez a Kolosy téren. Az óbudai kajaellátók közé most érkezett egy kifejezetten erős versenytárs, amely meglepő stílusokat fog kézen és ránt össze egy helyen. Teljesen különböző világok találkoznak itt úgy, hogy az egészből egymást gyengítő hatások helyett egy teljesen korrekt ebéd kerül elénk.

Rémesen fura hely ez a Kolosy tér. Legutóbb, amikor a Kolosy Ébresztőben adtunk új értelmet a nagyszerű reggeli fogalmának, észre sem vettük, hogy egy ormótlan, barna épület tetején az egyik szobor a nyilas Poszeidón és Dózsa György közös gyerekét ábrázolja. Nem ijesztő a dolog, de pont nem számítottunk rá, hogy a komoly történelmi Óbudán valami ilyen elborultan laza művészet köszön vissza. A furaság itt nem ér véget, de azért nem kell megijedni.

Helyette a kifejezetten takaros tér közepén van egy parknak definiált füves terület, amelynek a szabályozási logikájából Szájer József iPadje is tanulhatna. Nem kizárt, hogy egy rossz kamaszvicc az egész, de mintha a nemzet főteréről került volna át egy tábla: ebbe a „parkba” az érvényes felirat szerint kutyáknak tilos a belépés. Pont, amíg ott jártunk, egy humanicos szatyorral tiszteletet parancsoló, napszemüveges bácsi szegett törvényt, mert – látszott a szeme sarkában, hogy kamaszos lázadástól vezérelve – átvezetett egy fajtiszta törzskönyvet még hírből sem ismerő tacskót a Kolosy téri parkerdőn. Valószínűleg a bácsi is felfogta, hogy legalább annyira éles a helyzet, mintha nála lenne a Seuso-kincs második fele, mert lélegzetét visszafojtva, pánikszerűen távozott a tiltott paradicsomból, tartva a közelben járőröző karhatalmi erőktől vagy Dózsa Poszeidón rettegett nyílzáporától.

Kutyával vagy kutya nélkül, a Kolosy tér kezd megkerülhetetlen lenni, és nem kizárólag az egyik buszról/villamosról a másikra rohanóknak vagy a környéken dolgozóknak, hanem az újhullámos gasztrorajongóknak is. Mert a már említett Kolosy Ébresztő csak a kezdet volt, most már egy olyan burgerező is helyet szorított magának, amiért megéri a Deákon felpattanni a 9-es buszra.

A néven nem agyaltak sokat a srácok, a Burger’s Barral nem lehet nagyon mellélőni, és ebből már gyönyörűen kiderül, hogy itt nem spárgát fogunk kérni zöldborsóval. Belépve rögtön olyan intenzív olajszag fogad, mintha a lángos-világbajnokság összes versenyzőjét bepasszírozták volna 20 négyzetméterre, és most mind itt akarnának kajatörténelmet írni. Annyira nem vészes a dolog, hogy az étvágyunk a Karib-tengerig másszon tőle, de akit ez zavar, célozza be a kinti asztalokat.

A benti részről, az ördög tudja miért, egy karib-tengeri büfé jutott eszünkbe. Lehet, hogy az asszociáció oka az egyik falat borító lécáradat, vagy a fából készült asztalok és székek, esetleg a Dominikai Köztársaság zászlójára emlékeztető kék, piros és fehér színek összjátéka, vagy a tálca, amely egy be nem fejezett kubai zászlóra hajaz. Nagyobb talány ez, mint hogy Johnny Depp miért megy ötödször is vissza félőrült kalózként bohóckodni Jerry Bruckheimer pénzgyárába.

Közvetlenül a pult mögött láthatjuk, hogyan készülnek a kaják, sőt a méretes digitális kijelző egy mérleghez kapcsolódik, így a bizalmatlanok meggyőződhetnek arról is, hogy tényleg annyi hús kerül a szendvicsükbe, amennyit kértek.

Mert elég széles a választék: öt különböző burgert rendelhetünk három méretben (S: 120 g, M: 160 g, XL: 200 g hús), mellette van a vegáknak is két opció és egy cajun névre hallgató sajttal és paprikával töltött dupla burger. Aki pedig nem szeret a kőbe vésett szabályok szerint játszani, saját ízlése szerinti burgerét is összeállíthatja a rendelkezésre álló alapanyagokból. Mi a klasszikus burgerre mentünk rá, ami a marhahúson, a zöldségeken és a ház saját szószán kívül baconnel, sajttal és hagymakarikával is dolgozott egy különleges mákos buciban. Összességében nagyszerű ízek keveredtek ki a dologból, és a mellé érkező sült krumplin kifejezetten érződött, hogy frissen készült. A kettő együtt egy ebédet nálunk el is intézett volna.

Az egyik tulaj indította el az Aztecát a Klauzál téren, így az évek során bőven volt ideje kitalálni, mitől lesz a burger több, mint egy bazi nagy darab hús zsömlében valami kirakatzöldséggel. Szerinte az a kulcs, hogy az összetevőknek egyenként is jónak kell lenniük, de még fontosabb, hogy a szósz, a hús fűszerezése és a buci egységes ízvilágon belül maradjon. Az idekerülő húsok minőségére az iszlám vallás követőitől ismert halal vágás a garancia, amit kizárólag jó minőségű marhahúson, kellő odafigyelés mellett végeznek el. Összesen négyféle buci közül választhatunk, amelyek egy szentendrei pékségből érkeznek, ahol szigorúan feketelistázták a különböző adalékanyagokat.

A jó burgernél nem áll meg a Burger’s Bar: mi a Po’boy szendvicsek közül egy rákos megoldást próbáltunk ki, és a friss zöldségekkel és dijoni mustárral feldobott végeredményben egyáltalán nem csalódtunk. Elég nehéz lenne megoldani, hogy a rák frissen érkezzen, de az itteni fagyasztott verzió is teljesen jól működött.

Az árakat tekintve egy jobb burgerező viszonyaira készüljünk, így a burgerek, szendvicsek és egytálételek is 900-1300 Ft között landolnak, azt viszont számoljuk bele, hogy ha menüt akarunk enni krumplival, házi szörppel, az plusz 450 Ft.

Nagyot néztünk, hogy a lassan sült kecskés szendvics milyen simán töri meg a karibi vonalat, aztán amint visszakormányoznánk a történetet a homokos part felé egy jambalayával, rögtön befigyel egy brassói, szóval annyira erősen megy itt a keveredés, hogy mindjárt nem tűnik olyan furának Poszeidón és Dózsa György eddig eltitkolt románca. Amíg úgy megfér egymás mellett a több stílus, mint a Burger’snél, támogatjuk ezt a fura fúziót.
Street food és burgerfronton is végeztünk már alapos kutatásokat, de akkor is tudunk segíteni, ha a legjobb húsokat vagy szendvicseket keresed.

Burger's Bar
Cím: 1036 Budapest, Csemete u. 10.
Nyitva tartás: hétfő-vasárnap 11-24
Facebook