“A Svábhegy egyike a város legkísértetiesebb helyeinek, ahol a múlt egyes fejezetei jobbára még láthatatlanok, teljes mértékben jelöletlenek.” Az idézet György Péter: A sötét hegy című esszéjéből való, abból az írásból, ami a bupap (Budapest Aszfalt Projekt) csapatát arra inspirálta, hogy csaknem négy órás sétát szervezzen a budai Svábhegy felfedezésére. Többről van szó, mint szimpla tér- és időbeli barangolásról, a csodálatos környezetben pár órára mindenki titkos ügynöknek érezheti magát a Szellemek a Svábhegyen sétán.

Fogas, kerekes

2013. december 27-én a Svábhegy megállójánál találkozott az egyébként még a séta közben is fokozatosan duzzadó csapat. Mindenki, aki a két ünnep között szeretett volna egy kiadósat sétálni, városi történeteket hallgatni, arról beszélt, hogy nagyobb szerencsénk nem is lehetne az időjárás terén. Ezt gyorsan meg is erősítette a séta vezetője, Lénárd Anna képzőművész, rávilágítva arra is, hogy bizony hallani fogunk majd olyan információkat, amelyek köszönő viszonyban sem lesznek a decemberi Nap sugaraival. Elöljáróban mindenesetre csak 19. századi idillről hallhattunk.

Jókai ihletéseA politikai és közéleti elit üdülőhelyéről, svájci villákról, csodás kertekről, a fogaskerekű különleges utazásáról, írók nappalijáról és Bauhaus-kincsekről is szólt a fáma. Megtudtuk, hogy az egykori Majestic, Mirabell, Kis Majestic, Lomnitz és Rege gyógyszállók, szanatóriumok mind a város legimpozánsabb szállodái közé tartoztak, ahová hónapokra elvonulhatott a nyaralni és gyógyulni vágyó közönség.

A legtöbb állomás a furcsaságokkal együtt jó állapotban van, és gyakran megdöbbentő, hogy a természetrajzát tekintve kiemelkedő budapesti városrész olyan építészeti remekeket is rejteget, mint például Újlipótváros. A legnagyobb kontraszt viszont nem a táj és az épített környezet, hanem az idill és a 20. század eseményei, az épületek egykori funkciói között feszül.

Szellemek, árnyak és ami utána vanViszonylag kevesen tudják, hogy a Svábhegy különböző pontjai a német megszállás kezdetén egy éjszaka leforgása alatt váltak a Gestapo, az SS, a német Biztonsági Szolgálat és Eichmann főhadiszállásaivá, katonák, börtönök és kínzások színterévé. A Rendőrtiszti Főiskolán egyenruhák és kiképzések helyett apácákról beszélgetünk, akiket az államosítás idején űztek el az épületből.

Nehéz történetek szegélyezik az utunkat, úgyhogy annak mindenképpen örültünk, hogy két állomás között rendesen róttuk a kilométereket is, így mindennek volt ideje ülepedni kicsit. Aztán a Szellemek a Svábhegyenről hazatérve lehet morfondírozni: milyen egyéb terheket cipel még Budapest.

Árak:
hétvégi séta: 3800 forint/fő, diákoknak, nyugdíjasoknak, pedagógusoknak, és fogyatékkal élőknek 3200 forint/fő.


hétköznapi séta: 2000 forint/fő