Szinte már meg sem lepődünk azon, hogy újabb európai városokat rangsoroló listán végzett előkelő helyen a magyar főváros. Carolyn Bánfalvi toplistája, a magyarokra jellemző 11 dolog, a legolcsóbb karácsonyi város és a kisföldalatti, mint szép metró után ismét a CNN írt rólunk. Persze jól esik a pozitív visszajelzés, de a web 2.0 csodájának köszönhetően ma már a kommentek is elválaszthatatlan részei a cikkeknek. És a hozzászólások már jóval árnyaltabb képet mutatnak, mint a legjobb, legszebb, legfinomabb listák.

A HouseTrip.com összesítette saját felhasználóinak 130 ezer értékelését, és úgy tűnik a Magyarországról hazatérő vendégek aktívan nyomogatják a legjobb értékelést, mert Budapestet most kikiáltották a „the most welcoming city”-nek. A HouseTrip.com amolyan fizetős couchsurfingként működik: egy bizonyos összegért néhány napra beköltözhetünk egy teljesen felszerelt lakásába. Persze közben a tulaj egyáltalán nincs otthon.

Budapest a rengeteg ötcsillagos értékelésnek köszönhetően végzett Lisszabon és Amszterdam előtt az összetett lista élén. A CNN cikkében megszólal a HouseTrip vezérigazgatója, aki szerint Budapest kedvező árai miatt tud vonzó lenni egész évben. „A vendégek úgy érzik, hogy korrekt árat fizetnek az igénybe vett szolgáltatásokért, ezért aztán elégedetten és boldogan távoznak” - mondta Arnaud Bertrand.Bár összetettben nyert, a magyar főváros egyik évszakban sem tudott az élre kerülni: tavasszal Párizs a kedvenc, nyáron Róma, ősszel Amszterdam, télen pedig Berlin végzett az első helyen. Párizs erényeit már Ady is megénekelte számtalanszor, a szeles-esős idő ellenére Amszterdam mellett is szólnak mindenki által ismert okok, de arról lövésünk sincs, hogy a nyáron zsúfolásig megtelt Róma vagy a fagypont fogalmát minden egyes téli napon újraértelmező Berlin hogyan kerülhetett a szezonális lista élére.

A kommentelőket enyhén szólva is megosztotta az eredmény: feltűntek a hardcore Budapest-fanok, akiket elvarázsol a város sok arca, történelme, fürdői és szokás szerint életük legjobb gulyását is itt ették. Többen hasonlítják össze Budapestet Prágával, és akad olyan, aki szerint nálunk sokkal jobb a közbiztonság, mint a cseheknél. Viszont a helyenként feltűnő rasszista tapasztalatok, a túlárazott taxi- és éttermi számlák, valamint a gyatra angoltudás némileg árnyalják a képet.

Kommenteltek persze olyanok is, akik megvédték Magyarországot, és a hozzászólók aránya inkább arról árulkodik, hogy többen szeretik Budapestet, mint ahányan nem.Mindig örülünk, ha dicsérik Magyarországot és jókat írnak rólunk, de az nem feltétlenül jó jel, hogy egy szállásokkal foglalkozó cég külföldi vezetője szerint Budapest legfontosabb erénye az olcsóság.

Ezt nem csak azért mondjuk, mert Mr. Bertrand most ezt nyilatkozta, hanem mert két hete a HouseTrip kiadott egy tanulmányt, melyben Budapestet, mint olcsó célpontot ajánlotta a méregdrága Horvátországgal szemben, mondván: Pesten korrekt áron lehet zöldséget venni. Szerintünk például a Szépművészetiért inkább érdemes idelátogatni, mint egy kiló paradicsomért.