Akár az aszfaltolvasztó kánikula elől menekülünk a hűs moziterembe, akár az esős időre ad majd alternatívát a filmezés, egy dologra mindenképpen számítsunk, ha ebben a hónapban a filmszínházak közelébe tévedünk: akció- és látványorientált júliusunk lesz! Elvétve persze egy-egy dráma és vígjáték is akad, túlnyomórészt viszont magányos lovasok, óriásszörnyek, ravasz halottak és mutánsok gondoskodnak az állandó pörgésről és zúzásról.

Dal Marionnak

Egyre gyakrabban láthatunk a mozikban olyan filmeket, amelyek az örök fiatalság és szépség ideáját hirdető, időtlenül hamvas sztárok történetei helyett az idősebb generációt állítják a középpontba. S gyakran ezek a filmek – éppen azért, mert nem kell megannyi unalomig ismert klisének megfelelniük – üdítő változatosságot és tartalmas moziélményt jelenthetnek. A Dal Marionnak rögvest egy meglepő alaphelyzettel indít: a kisvárosi nyugdíjasok a fiatal kórusvezető, Elizabeth (Gemma Arterton) vezénylete alatt szabadidejüket énekléssel töltik. Marion (Vanessa Redgrave) férje nem nézi jó szemmel felesége hobbiját, ám végül kénytelen átvenni a beteg asszony helyét egy utolsó verseny és egy utolsó dal erejéig.
Premier: július 4.Gru 2

A sikeres amerikai animációs film folytatása az e havi nagy dobás a családi filmeket kedvelők számára. A kezdetben velejéig gonosz, ám az első film végére a három árva kislánynak köszönhetően domesztikálódott Grura hárul a feladat, hogy megmentse az egész világot. Ehhez pedig fel kell kutatnia a bolygón élő jelenlegi legnagyobb gonosztevőt, aki az ő megüresedett helyére pályázik.
Premier: július 4.A magányos lovas

Johnny Depp idén nyáron Gore Verbinski filmjében tér vissza a mozivászonra. A lassan végeláthatatlanná duzzadó Karib-tenger kalózai sorozat két része között Depp épp csak egy kicsit átfazonírozza a jól bevált Jack Sparrow-karaktert, ezúttal a tenger helyett vadnyugati miliőben. A legendás indián lélekharcos, Tonto útjába áll a vad amerikai vidéket saját érdekből civilizálni és kontrollálni szándékozó vasútépítőknek, miközben társul szegődik mellé egy másik magányos, maszkos harcos. A nyár legnézővonzóbb, színes-szagos kalandfilmjének ígérkezik Verbinski és Depp közös munkája.
Premier: július 11.Senki többet

Különös szerelmi történet ez a film az idősödő, kizárólag a munkájának élő, különc aukcióvezető (GeoffreyRush) és a fiatal, a világ elől elrejtőzve élő, gyönyörű és érzékeny Claire (Sylvia Hoeks) között. A fiatal nő csupán a családi örökséget szeretné felbecsültetni és eladatni a kiváló szakemberrel, akivel azonban érintkezni sem hajlandó, kizárólag egy zárt ajtó két oldaláról kommunikálhatnak egymással. A titokzatosság és a megtalált közös hang azonban olyan szenvedélyeket korbácsol fel, amelyek arra kényszerítik a két, szélsőségesen különböző embert, hogy felülvizsgálják eddigi életüket.
Premier: július 11.Tűzgyűrű

Guillermo Del Toro (A faun labirintusa, Hellboy) akció- és látványorgiája ezúttal nem egy páratlan fantázia mesevilágából merít, hanem olyan – már a filmművészetben is megénekelt – ősi félelmekre és mítoszokra épít, mint az idegenek inváziója és az emberiség egyesített válaszcsapása egy utolsó, heroikus küzdelemben. Ahogy az expozícióban is elhangzik: a támadás most nem idegen galaxisok felől érkezik, hanem a tenger mélyéből bukkan fel. Ráadásul az inváziós sci-fi műfaja az óriásszörnyfilmek horror-alzsánerével keveredik, így az eredmény egy a Godzillához rendkívül hasonlatos antagonista lesz. Az emberiség ez alkalommal is leküzdi a méretbeli akadályokat: óriásrobotokkal száll szembe az idegen erővel. Ami ebből kialakul, már bármilyen akciófilmes zúzásból ismerős lehet.
Premier: július 11.Piszkos melók

A tinédzser korból alig kinőtt Adam (Jack O’Connell) összetöri anyja pasijának Mercedesét. Az eleve kétes ügyeiről híres fickó úgy dönt, Adam úgy törleszthet neki a legegyszerűbben és a leggyorsabban, ha besegít egy barátjának, Roynak (Tim Roth), akinek éppen sofőrre van szüksége egy munkájához. Hamar kiderül, hogy nem akármilyen munkáról van szó, Roy bérgyilkos, Adam pedig nyakig merül a bajban, amikor az erdő mélyén egy arra tévedő túrázó kifigyeli őket. A lány pedig nem csak megszökik, de egy táskányi kompromittáló holmit is ellop tőlük.
Premier: július 18.R.I.D.P. – Szellemzsaruk

Könnyű nyáresti szórakozást ígérő akció-vígjáték az R.I.D.P., melyben Nick (Ryan Reynolds), a kiváló rendőr halála után kap egy esélyt, hogy belépjen az élőhalott osztagba, amelynek feladata a Földön maradt holtak kiiktatása az élők világából. A természetfeletti bűnüldözésben a régivágású seriff, Roy lesz a társa – a megunhatatlan Jeff Bridges bemutatkozása egy új oldaláról.
Premier: július 18.Farkas

Sokadik nekifutásra próbálnak ismét egy korrekt akciómozit kihozni az X-Men széria legerősebb és legérdekesebb karakteréből, Farkasból, akit más fordítás szerint sokan Rozsomákként ismernek. Ez a film tiszta lappal akar indulni, ne várjunk utalást a korábbi, X-Men kezdetek: Farkas című filmre, bár a stratégia ezúttal is ugyanaz: Hugh Jackman jól eltalált karakterén keresztül akarják eladni a kaland- és akciójelenetekkel erősen túlzsúfolt történetet, mely ezúttal Japánba, a szamurájok közé vezeti a különc mutáns hőst. Meg kell hagyni, a sztori ezúttal is inkább csak alibi azadamantium-karmok csattogtatására.
Premier: július 25.Renoir

Az idős festő, Pierre-Auguste (Michel Bouquet) és fia, a fiatal, még önmagát kereső, ám később híres filmrendezővé váló Jean (Vincent Rottiers), valamint a mindkét férfit lázba hozó, gyönyörű Andrée (Christa Theret) furcsa érzelmi háromszögének meséje a Renoir. Generációk és világszemléletek találkozásáról beszél a témához illő plasztikussággal fényképezett film, amelyben az örök origópont a múlhatatlan szépség ideája.
Premier: július 25.

Előző havi összeállításunkat itt megnézhetitek.