Amennyiben nem törünk Felix Baumgartner-i babérokra, és a felmenőink között nincs legalább egy griffmadár, sosem fogjuk úgy látni a világot, ahogy azt a térképeken ábrázolják. Az emberi elmében keletkező térképeket a logika és a precizitás helyett a szubjektum formálja, ennek megfelelően vajmi kevés közük van az objektívnek vélt valósághoz, és sokkal inkább a belső világunk, az adott helyszínhez kötödő élményeink tükörképeiként szolgálnak. A Belső Város-projektnek pont utóbbi tézis az alapköve – egy evőkanálnyi személyességgel fűszerezve.

A projekt kiindulópontját az ötletgazda, Drienyovszki Eszter diplomamunkája biztosította, valamint a felismerés, mely szerint a térkép – az ízlés szerint alakítható színpalettából és szimbólumrendszerből adódóan – egy továbbgondolható design termék.

A koncepció szerves részét képezi még az infografikai vonulat, továbbá a stabli technikai háttér, amely Kiss Tamás és Gergely Máté Éliás együttműködésének gyümölcse.A térképek pszichológiája

A Belső Város mögött egy összetett pszichológiai eszmerendszer rejtőzik, a kirakós darabok egyike a térérzékelés érzelmi aspektusa. Ha ismerős helyszínen járunk, az idő gyorsabban telik, otthonosabban érezzük magunkat, és apró dolgokról is emlékek tucatjai ugranak be (egy legendás, átabszintozott este, egy fájdalmas szakítás, a legjobb kiállítás, amit életedben láttál, egy pad a Duna-parton, ahol kibogoztátok az univerzum rejtélyeit).

Ha ismeretlen helyszínen járunk, az idő lelassul, minden izgalmasnak, valamint némiképp ijesztőnek tűnik, és emlékek híján nem igazán tudjuk, hogy mire számíthatunk. A Belső Város természetesen előbbire helyezi a hangsúlyt, és a Google térképekről gyűjtött, baráti aktivitásnak köszönhető adatok felhasználásával tematikus (sörözés, bulizás, csókolózás, bámészkodás, kultúrprogram, biciklizés, beszélgetés) térkép-infografika hibrideken ábrázolja, hogy hol találhatóak Budapest (illetve jelenleg a VI-VII. kerület) gócpontjai.Egy csók a kapualjban

A dudoros térképek a közösségeteremtés eszközeiként is funkcionálnak, hiszen a nagyközönség elé tárhatjuk akülönböző helyszínekhez fűződő anekdotáinkat. E személyes, anonim történetek emberközelibbé varázsolják a várost, az ismeretlen helyszíneket megtöltik élettel, az ismerősöket pedig átértelmezik. Mennyivel más érzés lesz például hazaérni, ha tudjuk, hogy valaki a mi kapualjunkban csókolozótt először élete szerelmével, vagy mondjuk ugyanazon a budai nyugalomszigeten szokott buddhai magányban meditálni az élet dolgairól, ahol mi is. Bár a Belső Város még csupán a kezdeti stádiumában jár, a koncepció kiforrott, és rendkívüli lehetőségekkel kecsegtet. A honlap őszre várható, kíváncsian várjuk, milyen meglepetéseket tartogat - addig is legyetek türelemmel, és kövessétek a fejleményeket facebookon.

Az alternatív térképek mindig izgalmasak, főleg ha a szokásos tartalomnál több van benne, ilyen például a 10 éves Design Hétre készített Design Map Budapest.