Jól sejtjük, hogy már sok mindenki látta a Die Hard ötödik részét, aki kíváncsi volt rá? És azt, hogy sokszor nem sikerült becsapni titeket még érzéki szinten sem, a helyszínt illetően? Felidézve a tavalyi év forgatási izgalmait, mikor senki nem tudhatta, melyik szerencsés pillanatban ütközik útlezárásba imádott Bruce-unk akciói miatt, Cserven János location managerrel beszélgettünk, hogy közelebb kerüljünk Hollywood és Budapest viszonyának kulisszatitkaihoz.

Direkt bakik

Valószínű, hogy mindenki, aki jól ismeri Budapestet széles mosollyal az arcán nézte vagy nézi majd végig a filmet, hiszen tele van olyan helyszínnel, illetve motívummal, amelyek leplezhetetlenül hazaiak. Azonban az is szinte biztos, hogy lesznek olyan részletek, amelyeken nyomát sem látjuk a magyar fővárosnak, pedig nem Moszkvában forgatták le.

Április közepétől egészen augusztus végéig forogtak Budapesten a kamerák, míg csak három napot töltött a stáb egy kis része Oroszországban. Ebből nem nehéz kitalálni a filmbéli valós helyszínek arányait, és azt sem, hogy a helyugrások, a lehetetlen budapesti kapcsolódási pontok nem filmes bakik, hanem tudatos tervezés eredményei. Amint ugyanis a város Moszkvát játssza, teljesen mindegy, hogy a valóságban hogyan lehetséges A-ból B-be jutni.Mozaik Bíróság

Hiába minden moszkvásítás, a budapesti nézők számára túl egyértelműek ezek az ugrások, de legalább a felismerések révén betekintést nyerünk picit abba a logisztikai munkába, ami általában – és a külföldi nézők számára a Die Hard 5. esetében is – rejtve marad. Cserven Jánostól megtudtuk például, hogy a Moszkvai Bíróság környékén játszódó jelenetek történetesen négy színen forogtak. Az épület frontját a Hősök terén vették fel, a tárgyalást stúdióban díszlettel, a bíróság hátulját az Opera mögötti terület adta, a menekülős jelenet pedig a Baross utca lehetőségeit szemlélteti.

Összesen körülbelül negyven budapesti helyszínen forgattak, és legalább nyolc helyszín bele sem került a filmbe. Így legalább a location managereknek is voltak meglepetések a premierkor, hiszen mindig a vágás során derül ki, hogy mi marad – mi megy.Hollywood kontakt

Tavaly egy egész szenteltünk annak, hogy miért is jó az, ha egyre több filmet forgatnak Magyarországon, illetve Budapesten. A location managerek mindezt csak alátámasztják és nem csak szakmai érdekből. Ők egyébként azok, akik legelsők közt olvasnak el egy forgatókönyvet, hogy elindulhasson a megfeszített munka, minden engedélyt beszerezésére, szerződést megkötésére; így a forgatás már a jogi és munkavédelmi elvárásokkal összhangban képes haladni. Ezáltal egyértelműen azok közé a szakemberek közé tartoznak, akik közvetlen közelből észlelik azt, miért jár jól a magyar gazdaság az itt forgatott filmekkel és mi az, amit Budapest nyújtani tud a nagy filmgyártó cégeknek. Hollywood szereti Budapestet az alakíthatóság, a szakember bázis és a jogi-gazdasági környezet miatt is.

A beszélgetés után, egy dolgot értünk kevésbé az itt (is) játszódó produkciókkal kapcsolatban: a fő location managereknek miért nem osztanak Oscart?