A Chimera Projectet, a mélypesti fiatalság eddig a Telepről ismerhette. Hétvégén pedig megnyitották első saját galériájukat a hetedik kerület kutyafuttatója mellett a Klauzál tér 5.-ben. És hogy miért érdekes ez a projekt a valljuk be, néha elég kietlennek tűnő budapesti kortársművészeti életben? Mert Patrick Urwyler és Mittich Bogi érezhetően “nyugatról jött” szemmel néztek rá a városi kultúránkra. Ez hatja át a frissen nyílt központjukat is.

Hogy mi is pontosan a Chimera Project? Önmagukat három fő irányban határozzák meg. Platform workshopok, művészeti projektek, kooperációk szervezésére. Összehozza a hivatalos és a földalatti megmozdulásokat. Ügynökség, tehát a Chimera holdudvarába tartozó művészek portfólióinak kiajánlásával is foglalkozik, hogy azokat az alkalmazott munkákhoz segítse. Ezen kívül most már galéria is, ami persze sokkal több, mint kiállító tér.

Tervük, hogy a kis, földszinti üzlethelyiségből művészeti inkubátort hozzanak létre. Egy olyan teret, ami könyvtár, galéria (azaz megvásárolható képek kiállító tere) és designer központ egyben.

Renaissance - Now! címmel rendezték meg az első kiállításukat, amire két magyar és két svájci művészt eresztettek össze egy kollektív alkotási folyamatra. Négyen egy kollektív alkotási folyamat eredményeképp a galériában nem kilógatták a képeiket, hanem muráliákat, azaz falfestéseket hagytak a falon. A magyar fél Orosz Ricsi és Baranyai András volt. Ricsi munkáit az 1000% kollektíva munkáiból ismerhetjük. Például ők csinálták a Nyugatinál lévő monumentálisan abszurd felüljáró pillérein lévő én-te-ő-mi-ti-ők festést.

András inkább grafikusi és illusztrátori mivoltjából lett ismert, de például az ő munkái vannak felfestve a RoHAM bár előterében. Remo Lienhardt neve is ismerős lehet a hetedik kerületben és flaszter kortárs művészetben mozgók számára, mivel két évvel ezelőtt, az egykori Gozsdu udvari Telepen volt már kiállítása. Mellette Onur Dinc festette a falakat Svájc színeiben. Az eredmény elég hatásos lett, bár mivel falakat nem vihetünk haza, ezért a képeket ilyen formájukban nem tudjuk megvásárolni.

A hetedik kerület közepén persze van egy humor faktora falfestett galériát nyitni, ahol a szomszédos szórakozóhelyek, boltok és vendéglátók jelentős része szintén így dekorál (RoHAM, Legalja, LAB, Kirakat, Kolor, Doboz, Anker't, Trafiq, Spíler, stb.) Mindenesetre üdítően hat a projekt létezése, kommunikációja és értékrendje a feketegyörgyi mindennapjainkban.