A másnaposság-blokkoló mellékhatása miatt is népszerű fröccs napra pontosan 170 éve pezsgett először földi pohárban.

Hogy miként? A fröccslegenda szerint 1842. október 5-én Fáy András, a refromkor irodalmi és társadalmi mozgalmainak zászlóvivője Vörösmarty Mihályt és néhány ismerősét látta vendégül a fóti borospincéjében. Utóbbiak sorában Jedlik Ányos, a fogyasztható szódavíz feltalálója is felbukkant, akinél ott lapult legújabb agyszüleménye, a világ legelső szódásüvege.

Nem nehéz kitalálni, mi történt ezután:

Jedlik a jelenlévők őszinte megdöbbenésére – és örömére – elkeszítette az ősfröccsöt, amit németesen spriccernek keresztelt el. A névvel ezzel a formájában Vörösmarty azonban még nem túlzottan szimpatizált, így egy pohárnyi újítással frissítette anyanyelvünket, amelynek köszönhetően megszületett a fröccs elnevezés.

A nyári éjjelek popitalától egyébként sem áll távol a nyelvi kreativitás, így a nevében született lista legalább olyan érdekes mint amilyen hosszú: Krúdy-fröccs (9dl bor-1 dl szóda), lámpás (15-5), Puskás-fröccs (6-3!), csatos, avasi, háziúr, lakófröccs, alpolgármester. Na meg persze a kuka fröccs (este a bor, reggel a szóda), góré fröccs, és például a szóda helyett kovászos uborka levével ízesített Újházy-fröccs.

Leleményes ital, koccintsunk hát az egészségére!