Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Sziget - Ákos-koncert és metálnap a nulladik napon

Legjobb dalaiból ad "szintirockos" hangszerelésű válogatást Ákos egész estés nagykoncertjén kedden este a Sziget fesztivál nagyszínpadán; a nulladik napon metálnapot is rendeznek. Ákos a Sziget fesztivál történetében első alkalommal lép színpadra önálló produkcióval; korábban csak egyszer, a 2008-as első magyar dal napján adott elő néhány számot.

"A nyáron ez lesz a leglátványosabb, leghosszabb koncertünk, nagyon készülünk erre a produkcióra" - mondta korábban az énekes, gitáros, dalszerző, aki nyáron - a soproni VOLT és a zamárdi Balaton Sound után - harmadszor lép fel Magyarországon új, általa szintirocknak nevezett produkciójával, amelyben Lepés Gábor szintetizátoron, Bánfalvi Sándor dobon játszik.
A Sziget nulladik napján 20 órakor kezdődő Ákos-koncertet ingyen tekinthetik meg azok, akik karszalagjukkal korábban igazolták, hogy július 11-én ott voltak a Balaton Sound nyitókoncertjén, amely mintegy húsz perc után heves esőzés miatt félbeszakadt. Az előadó mintegy háromórás keddi koncertjén az 1987-től 1995-ig működött Bonanza Banzai időszakából és a csaknem két évtizede kezdődött szólópályafutásából ad elő szintirockosra hangszerelt dalokat, készül néhány meglepetés-feldolgozással, bemutatja őszre tervezett új stúdióalbuma két friss dalát, az Előkelő idegent, valamint a Tipikus sztereót is.

"Egyszerre nosztalgikus, parodisztikus, ugyanakkor büszkeség, hogy visszatértem a nyolcvanas évek szintipopos hangzásához, amelyet annak idején a Bonanza Banzai-jal játszottunk" - fogalmazott korábban Ákos. Mint mondta, tavalyelőtt kiadott legutóbbi, tizenhatodik magyar nyelvű szólólemeze, A katona imája egyik számában, a Főleg régen című dalban régi hangszíneket használtak és akkor fordult a szintipopos irányba, később módja volt kipróbálni a Roland múzeumának analóg hangszerparkját.

A 44 éves Kovács Ákos a Bonanza Banzai frontembereként már a nyolcvanas évek végén rendkívül népszerű volt és ezt gyakorlatilag teljes egészében sikerült átvinnie szólópályafutására.

"Az elején ártatlanabbak és tapasztalatlanok voltunk. Kegyelmi időszak volt, mert bár több hülyeséget csináltunk, elnézőbb volt velünk a közönség és a sajtó is. Ma elképesztően nagy és egymással teljesen ellentétes elvárásoknak kellene megfelelni, de erre se szándékom, se képességem nincs. Megyek a megérzések és a meggyőződésem kijelölte úton" - nyilatkozta Ákos idén márciusban az MTI-nek abból az alkalomból, hogy Kossuth-díjat vehetett át.

A keddi nulladik napon 14 órától a Petőfi rádió magyar zenei nagyszínpadonmetálnapot is tartanak. A nap a Superbuttal indul, az öttagú budapesti heavy metál és rockegyüttes nevét a nyugat-európai közönség is jól ismeri. Velük idén már csak a Szigeten találkozhat a fővárosi közönség. Utánuk a kaliforniai hardcore punk banda, az Ignite lép színre, ezúttal Téglás Zoli énekes nélkül: a jelentős magyar rajongótáborral rendelkező csapat kőkemény, zúzós punkzenét játszik, amelyet gyakran illetnek a melodic jelzővel is.

Portugália legerősebb metál produkciója, a Moonspell folytatja a programot: az Európa-szerte ismert black metál zenekar legfrissebb hanghordozója, az Alpha Noir/Omega White című dupla album áprilisban került a lemezboltokba. Őket követi Oscar Dronjak power metál zenekara, a skandináv metálkultúra egyik meghatározó alakulata, a Hammerfall.


A milánói Lacuna Coil dallamos gothic metál zenét játszik, a metálnapot pedig a Dimmu Borgir, Norvégia első számú black metal bandája zárja. Ők több mint húsz éve vannak a pályán, a skandináv metálzenei elit Európa-szerte ismert zenekarainak szűk köréhez tartoznak, lemezeik többségét a műfaj meghatározó alkotásai között tartják számon, látványos produkciójukkal pedig rendre feltűnnek a fémzenében utazó együtteseknek is megjelenést biztosító nagy európai fesztiválokon.

Hasonló tartalmak

Kultúra

it’s fine ─ a tehetetlen kiállítás

A 2022-ben alakult it’s fine művészcsoport egy anti-szuperhős mozgalomként határozza meg önmagát. Tagadják a világ pozitív alakulását, viszont a szorongás helyett a szembenézést választják. Társadalomkritikájukat mélyről jövő iróniával fogalmazzák meg, amelyből árad az őszinte keserűség, a világunkat behálózó depresszió, a kilátástalanság és az áldásos ignorálás képességének vágya.

Kultúra

Páratlan párok 3. szezon

Bősze Ádám zenetörténész, író, szerkesztő és László Ferenc történész, kritikus Páratlan párok c. előadássorozata harmadik évadának minden egyes estéjén hajdani kortársak kerülnek majd egymás mellé: egy nagy zeneszerző és egy koronás fő vagy jeles államférfiú. Csupa olyan kiemelkedő személyiség tehát, aki meghatározója és főszereplője volt a maga korának, a művészet világában, illetve a politika- és hadtörténet közegében. Kézenfekvő vagy épp meglepő párosítások, amelyek láttán rendre felmerülhet bennünk a kérdés: voltaképpen melyikük élt a másik korában? Február 27-én Joseph Haydn és Mária Terézia lesz a középpontban.

Kultúra

Filmszerész filmklub extra: Kálmán-nap

A Kálmán-napot március 7-én nézhetjük meg a Filmszerész filmklub keretén belül, és a vetítés után Hajdu Szabolcsot is köszönthetjük.

Kultúra

Határ Attila, Horváth Roland, Nagy Marcell: Torzult pillanat

A XXI. század esztétikáját és képekhez való viszonyát leginkább az érintőképernyő változtatta meg, amely fénylő simaságával a szépség új definícióját hozta. A szépség nem fenséges többé, pusztán szemet gyönyörködtetően problémátlan, sima és kizárólag pozitív érzéseket közvetít. A fenti gondolatok Byung-Chul Han A szép megmentése című művéből származnak és ellentétesen bár, de szorosan kapcsolódnak a Resident Art Torzult pillanat kiállításához.

Neked ajánlott

A