Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Volt egyszer egy Odeon…

A Cinema Paradisoval, Guiseppe Tornatore legendás filmjével búcsúzik közönségétől az Odeon Lloyd Mozi kedd este, Budapest egy újabb kultikus helyszínnel és egy artmozival lesz kevesebb.

2003 áprilisában nyitotta meg kapuit az Odeon Lloyd Mozi, amikoris az egykor Duna Mozi névre hallgató filmszínházat az Odeon korábban filmkölcsönzéssel és forgalmazással foglalkozó csapata lehelte be élettel. Akkor, az egyetemi jegyzetcserének helyet adó Odeonból a kávézó jellegzetes, semmi mással össze nem téveszthető illata áradt.Az Odeon a délutáni marlenkázások tették emlékezetessé , munka- és baráti találkozók törzshelye lett, ahol komoly fejtörést okozott az ember számára, hogy presszókávét, hosszú kávét, kettő, netán három decis tejeskávét fogyasszon az ember. Az emeleti VHS kontra DVD, Truffaut vagy Fellini, művészfilm vs. good movie dilemmákról már nem is beszélve.Élmény volt lecsapni az új megjelenésekre, lesni a "tékások"filmpontozásait, haverokkal tippelgetni, az Atom névre hallgató tékás fiú vagy lány, alaposan megfigyelni, aztán eldönteni, melyik dolgozó ízlése passzol leginkább a miénkhez? Szájról szájra terjedt a hír, mintegy nagyvárosi legendaként, hogy az Odeon tékáiba (négy is volt belőlük egykor:

Puskin, Corvin, Hollán és a budai Tabán) munkatársként bekerülni „csak úgy” nem lehet, hogy a jelentkezőket kemény filmtörténeti kérdőívnek vetik elébe.

És az elmaradhatatlan mozis emlékek: Becstelen Brigantyk szilveszterkor, melyet utána órákon át tartó vita követ, Szerzők, Rövidlátók, Oly sokáig szerettelek, hogy csak a legfontosabbakat említsük.Aztán egyszer csak – véletlennek, szerencsének, sorsnak – köszönhetően kívülről a színpad mögé kerülni, belülről látni mindazt, amit addig csak a kívülállók szemével figyelhettünk előtte. Felmenni a gépházba ellenőrizni, hogy a megfelelő kópia megérkezett-e, majd vissza a vetítőteremhez, kinyitni az ajtót, eltépni a jegyet a perforációnál és jó szórakozást kívánni a filmhez. Inteni a gépészhez, hogy kezdődhet a vetítés, elhúzni az ajtó előtt a függönyöket, s ha marad hely, leülni a nézőtéren. Nézni egy jó filmet.Mindig szomorú, ha egy mozi bezár, most különösen az. Ez volt a mi Odeonunk. Jó, hogy volt ilyen. Reméljük, lesz még ilyen.

Hasonló tartalmak

Kultúra

Tandori 85

December 9-én Tandori Dezsőre emlékeznek a Három Hollóban. A költő 85. születésnapja alkalmából szervezett összművészeti esten lesz Tandori gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat.

Kultúra

Nyílt nap a Kelenhegyi úti Műteremházban

December 10-én egy egyszeri programsorozaton való részvételre nyílik lehetőségünk: a Kelenhegyi úti Műteremház kapuja kitárul, az alkotó művészek lakásajtajai megnyílnak, és betekintést nyerhetünk műtermeikbe, lakásaikba. A ház belső és külső terei is életre kelnek: lesz lépcsőházi kiállítás, művészettörténeti és építészettörténeti séták, felolvasószínház és gyermekprogramok is.

Kultúra Szponzorált

Grecsó Krisztián: Tíz eszkimó – Pezsgős szilveszter a Katonában

Tölthetjük kultúrával is a szilvesztert, december 31-én ugyanis a Tíz eszkimó előadással és pezsgőzéssel várnak a Katona József Színházban. A színdarab szövegét Grecsó Krisztián írta, és Máté Gábor rendezte.

Szponzorált Kultúra

Tarnóczi Jakab és Varga Zsófia: Extázis

Az Extázis című előadás felfedezésre szólítja a nézőt. Egy konstruált miniuniverzumba invitál, egy színpadra sűrített, alternatív Budapest-labirintusba. A több szálon és több idősíkon futó multimédia-esemény egy csapat fiatal mindennapjait követi végig, akik arra az egyszerű kérdésre keresik a választ: hogyan lehetne jól vagy legalább jobban lenni? A zene, a tánc, a színház és a film formanyelvét használva áll össze az Extázis sajátos világa. Ebben a világban elmerülve minden néző a saját narratíváját rakhatja össze dialógusokból és képekből. A bemutatón december 16-án vehetünk részt.

Neked ajánlott

A