Meleg, gyertyafényes, meghitt szobák a barátoknak és a szerelmeseknek. Idillikus, nem? De az életnek télen sem kell megállnia, az utcák, s a terek csillognak, ragyognak a karácsonyi díszektől, a tél varázsa pedig a legmakacsabb nyárimádók szívét is átjárja. Ragyogjon együtt Budapesttel!

Pár éve a hó már-már csodaszámba ment a városban, viszont újabban rendszeresen fehérbe borul Budapest a téli estéken. A tél a legforgalmasabb vásárló időszak, ha ajándékot keres, egy séta a zsúfolt Andrássy úton, a Divat Utcájában, a Vörösmarty téri vásáron vagy a Lánchídnál felejthetetlen élmény lehet.
A város kivilágított épületei káprázatos látványt nyújtanak, s mindezt kiegészíti a karácsonyi hangulat. A romantikus életérzés elkerülhetetlen. A belváros ilyenkor valóságos ékszerdobozzá változik. A vásárlásban, vagy a sétában kifáradva frissítse fel magát egy bögre forralt borral, vagy egy marék sült gesztenyével. A Vörösmarty téri vásáron tonnányi remek ajándékötletet vagy karácsonyi kiegészítőt találhat. Ha előkelő holmit szeretne, az Andrássy út a legmegfelelőbb hely, ilyenkor még a designer boltokban is kivételes akciókra bukkanhat.

Akár karácsony előtt látogat ide, akár túl van már az ünnepi izgalmakon, a termálvíz örömeit mindig élvezni fogja. Pihenjen, lazítson a forróvizes medencékben, frissüljön fel egy hosszú városnézés után, és hagyja, hogy a meleg átjárja minden porcikáját, miközben odakint jeges szél fúj. Felejthetetlen élmény!
A telet csak az élvezheti igazán, aki már ment egy kört a városligeti Műjégpályán, vagy lecsúszott Mátraszentistván, Kékestető vagy Visegrád havas lejtőin. Bár a téli sportokhoz nem mindig alkalmasak a körülmények, a síelés szerelmesi és a hóimádók közelebb maradnak a természethez, és a kellemes falusias hangulatot nem rontja el a nagy tömeg. Nagy-hideg-hegyre csak úgy lehet feljutni, ha autóját Királyréten hagyja, és felszáll egy katonai teherautóra, ami kizárólag a sípályára szállítja az utasokat.

Három további kivételes programról kell még említést tenni. A budapesti múzeumok minden csütörtökön este tízig tartanak nyitva; a Fonóban vagy a Gödörben mindig akad egy-egy tradicionális táncház-est; illetve a vidéken máig népszerű disznóvágás is a kihagyhatatlan események közé tartozik. Az utóbbit csak az erős idegzetű, határozottan nem vegetáriánus alkatoknak ajánljuk, mert a vacsora nagy valószínűséggel hurka, disznósajt, vagy zsíroskenyér lesz. Ez lehet, hogy kicsit furcsának tűnik, de sóval, hagymával, paprikával utánozhatatlanul ízletes harapnivaló. Zsíroskenyeret a városban is ehet, minden néptáncos rendezvény és borfesztivál elmaradhatatlan része.

Az év vége mindig zajos esemény, az utcákon és a szórakozóhelyeken is. A kínálat olyan gazdag, hogy az ember a bőség zavarával küzd. Ha az időjárás túl hideg, a bulizók akkor is a kiöltöznek az estére, hogy valamelyik elegáns étterem újévi specialitásaival kényeztessék ízlelőbimbóikat, míg a vidám hangulatról többnyire valamelyik humorista gondoskodik. Az élet a falakon kívül is zsúfolt és felszabadult. Az emberek többsége papírtrombitát vagy újévi szerencsehozó kabalát (például apró malac- vagy kéményseprő-figurát) vásárol. Ha úgy dönt, hogy az újévet Budapesten köszönti, máris szerencsésnek mondhatja magát.

Téli programokKarácsony
A karácsonyt világszerte eltérően ünneplik. A magyaroknak nem a Mikulás hozza az ajándékot, hanem a Kisjézus, és nem is karácsony reggelén, hanem Szenteste.

(A Mikulás december 6-án jutalmazza meg a jó gyerekeket.) Az ajándékbontásra általában a vacsora után kerül sor, ha ez furcsának tűnik, töltse itt a karácsonyt, hogy személyes tapasztalatokat szerezzen. A Vörösmarty téri karácsonyi vásár november végétől újévig zajlik.Szilveszter
A szilveszter tökéletes alkalom, hogy felfedezze a város szórakozóhelyeit. Ünnepelhet a szállodában, ahol mindenről gondoskodnak, a vidám tömeggel az utcán, vagy valamelyik divatos, színvonalas szórakozóhelyen, ahol az ország legjobb lemezlovasai szolgáltatják a zenét.Termálfürdők
Magyarországon számos világhírű gyógyfürdő található, hiszen Budapest a világ egyetlen fővárosa, amely egy kiterjedt forrásrendszer fölé épült. A legszebb fürdők közé tartozik a Rudas, a Lukács és a Széchenyi, illetve a közelmúltban felújított Gellért, ezek mindegyike különböző stílust és hangulatot képvisel. A pihentető masszázs és egyéb különlegességek miatt az utazók elsődleges célpontjai. Ha inkább zártabb körben élvezné a fürdő kényelmeit, a termál- és gyógyhoteleket javasoljuk, például a Ramada Plazát a Margitszigeten. Hamarosan nyílik a várva várt Baglioni Boutique Hotel, a felújított Rácz Fürdő mellett.

Báli szezonCsángó bál
A Petőfi Csarnok februári rendezvénye. A csángó egy magyar népcsoport, akik Moldova és Románia keleti részén élnek. Egyedi dialektusuk, kultúrájuk és vallásuk már évtizedek óta veszélyben van, de az elkötelezett zenészek, művészek és politikusok sokat tesznek azért, hogy fennmaradjon a csángó kultúra. Ennek egy része a bál, hogy a szélesebb közönség is megismerkedhessen a csángó folklórral, és szerencsére évről évre egyre népszerűbb.Operabál
Az Operabál a legnagyobb, legelőkelőbb társasági esemény. Hajnalig élvezheti a vacsora ízeit, a tánc lendületét és a világhírű művészek operaelőadását. A gazdagok és híresek partiján felejthetetlen éjszakát tölthet, csak készítse elő a frakkot és az estélyit. Általában a báli szezon végén kerül rá sor, február utolsó vagy március első heteiben.

A tél ízeiKolbász/hurka – A magyarok imádják a kolbászt és a hurkát, legyen az véres, májas, sült stb… Fogyasztani kizárólag mustárral és friss fehér kenyérrel illendő.Mézeskalács – Többnyire a karácsonyi előkészületek része, az ügyesebbek figurákat, vagy házikót is formáznak belőle. Régebben szokás volt a szeretett férfi vagy nő nevét ráírni a szív alakú, pirosra színezett mézeskalácsra. Tökéletes ajándék, mindenkinek.Forralt bor – Ha városnézés közben a fagyos időben minden porcikáját átjárta a hideg, egy bögre forralt bor csodákra képes. Ezt a kis téli élvezetet megtetézheti egy csomag sült gesztenyével, amit advent idején szinte minden sarkon árulnak.

Halászlé – A karácsonyi menü elmaradhatatlan része, nem hagyhatja el az országot úgy, hogy nem kóstolta meg! A magyar halak puha húsa, a paprika és a gulyás elemei keverednek ebben a tradicionális levesben. Bármennyire is finom, a szálkákra nagyon figyeljen, nehogy a karácsonyi vacsora a kórházban végződjön.Beigli – Tipikus magyar karácsonyi sütemény, évszázadok óta a gyerekek és felnőttek kedvence. Ízletes, feltekert tészta az alapja, de a beigli lelke a töltelék, ami hagyományosan mák vagy dió. A nagymamáknál senki sem süti jobban, de a vásárokon és a cukrászdákban is lehet finomakat kapni.Szaloncukor – Ez a csokis édesség is a karácsonyhoz kapcsolódik. Leginkább apró, töltött bonbonhoz hasonlít, amelyet színes, csillogó papírba csomagolnak, és általában a karácsonyfára aggatják. Igaz, néhány nappal karácsony után többnyire csak a gondosan visszahajtogatott, üres papírok lógnak a fán, a csoki pedig rejtélyes módon eltűnik. Egy doboz szaloncukor az otthoniaknak igazán különleges ajándék, bármelyik élelmiszerboltban kapható, a nagyobb szupermarketekben pedig egészen egyedi ízesítésűekre lehet bukkanni.