Idén húsz éves a kerület (és úgy egyáltalán a budai oldal) egyik legforgalmasabb, legnyüzsgőbb pontja, a Fény Utcai Piac. Ha pedig tovább számszerűsítjük a két évtizedes placc eddigi történetét, még meglepőbb eredményeket kapunk: a közel 31 millió látogató nem kevesebb, mint 5500 tonna csirkehúst, 1000 tonna kenyeret, 6500 tonna burgonyát, és közel kétmillió lángost vásárolt a nyitás óta. A születésnap alkalmával újra elővettük a fonott kosarat, megpakoltuk minden jóval, közben pedig megtudtunk ezt-azt a helyről.

“A Fény utcai piac az egyik legforgalmasabb, legnyüzsgőbb pontja a II. kerületnek,  ahol minden korosztály talál valamit a maga számára, és amely kicsit összehozza az embereket, akiknek egyre kevesebb a spontán találkozási lehetősége. Büszkék vagyunk rá, hogy ez a kedvelt bevásárlóközpont, piac és gasztronómiai egység a mi kerületünkben van” - mesélte ottjártunkkor Dr. Láng Zsolt kerületi polgármester.

A közel húszezer négyzetméteren található százötven üzlet, valamint azok vásárlói pedig tényleg egyfajta zárt közösséget alkotnak: recepteket és főzési tippeket cserélnek, viccelődnek, megosztják egymással a mindennapi életük apró történéseit. Nem csoda, hogy a legtöbb látogató szinte hazajár már ide; minket is megérintett a termelők kedvessége, közvetlensége.

Dehát a piacozás úgymond "a kerület vérében van". Már a 30-as években is nagy heti vásárokat tartottak a Lövőház utcában, 1940-ben pedig Budapest Főváros Törvényhatósági Bizottsága határozatban jelölte ki a Lövőház-, a Fény- és Retek utca által határolt területen egy csarnok felépítését, amelyet végül 1953-ban nyitottak meg.

Mai formáját egy 1998-as, átfogó piacrekonstrukciónak köszönheti – Cságoly Ferenc Ybl-díjas építész tervei alapján a garázzsal együtt ötszintes épületet alakítottak ki a már jól ismert üzletekkel, piaci standokkal és mozgólépcsőkkel.  A születésnap alkalmából azonban a hely év végéig új funkcióval bővül: "szórakoztató központként" is működik.

Programok is várják az év végéig majd a családokat – ezek közül van, amelyik napi pár órán át, mások folyamatosan több hétig tartanak majd, és némely esetben lehetőség lesz arra is, hogy a gyerekek interaktív események keretében sajátítsanak el bizonyos ismereteket. De úgy értesültünk, hogy a Mikulás is betér majd, illetve lesz lehetőség jótékonykodásra, szóval elmondhatjuk: a Fény utcai piacnak nem csak múltja, de jövője is van.