Mi az Budapesten, amibe 55 darab Boeing 747 súlyának megfelelő acélt építettek be, és 14 focipályányi üvegbe burkolták? Nemcsak Budapest, de jelenleg Magyarország legnagyobb, egy épületben megvalósult irodaházaként készült el a Telekom és a T-Systems közös székháza, amit a TIBA Építész Stúdió tervezett. A Liszt Ferenc reptérről a belvárosba vezető út mentén álló épület városarculati szempontból is kiemelkedő, és a 21. századi legmodernebb irodaházak minden követelményeinek is eleget tesz: fitneszközponttól a biciklis zuhanyzókig ezer apróság szolgálja majd az itt dolgozók kényelmét.

A Groupama Aréna szomszédságában álló, és a Liszt Ferenc reptérről a belvárosba vezető út mentén álló, városarculati szempontból is kiemelkedő jelentőségű új Telekom székház építése évről évre előkerült, amikor a városban zajló friss fejlesztéseket és változásokat vettük számba, és most végre, 28 hónapnyi munka után a fejlesztő WING Zrt., és a kivitelező Martket Zrt. el is végezte az utolsó simításokat. Az ország legnagyobb irodaházának a műszaki átadása most zajlott le, a Telekom részéről indulhat a beköltözés: a bebútorozás és az IT-infrastruktúra beszerelésére, mivel a hosszú távú bérleti szerződés értelmében 15 évre biztosan bérlik az épületet.

Az építkezés során a már a bevezetőben is említett összehasonlítások számszerűsítve azt jelentik, hogy a 9 emeletes, és több mint 100 000 négyzetméternyi alapterületű irodaházba több, mint 80.000 köbméter beton (ez 60 kilométernyi kétsávos autóút nyersanyaga), 10.000 tonna betonacél (a Boeingek) és 26.000 négyzetméternyi homlokzati üveg (a szomszédos Groupama pályája még úgy 14-szer) került bele.

A Tiba János tervezte székház kialakítása során fontos volt nem csak a ma már alapkövetelménynek számító fenttarthatóság, de Telekommal, mint leendő bérlővel közösen kialakított kreatív és inspiráló terek létrehozása is. És ez nem csak szigorúan a munka tereire vonatkozik, ahol 4000 dolgozó fog helyet kapni, de magába foglalja a 2000 négyzetméter alapterületű belső kerteket a 150 négyzetméter felületű belső tóval, valamint a tetőszinten található panorámás 200 méteres futópályát, és a szintén itt elhelyezett fitneszközpontot is, és a két, több száz fős éttermet és kávézót.

A háromszintes parkolóban gondoltak már azokra is, akik kerékpárral járnának munkába, a 344 tároló mellett 16 öltöző-zuhanyzó kapcsolódik a mélygarázshoz, és 50 elektromos autótöltőt is elhelyeztek.

Látványában mindenképpen egy unikális épület született, ami kiemelkedik a sokszor egysíkú, funkcióorientált irodaépületek sorából, és tervezés során kihagsúlyozott igény, hogy ne nyomja el, és ne is keljen versenyre a szomszádos Groupama Arénával is nagyrészt megvalósult, talán a drasztikus formai különbségük hatására. Kívácsian várjuk, milyen lesz a belakott székház, milyen újdonságokat tartogat majd például a közelmúltban bejárt Nokia Skyparkkal vagy a Graphisoft Parkkal összehasonlítva.