Szeptember 29-én megmozdul Szentendre: a Skanzenben ingyenes gálaműsorral és egyéb programokkal búcsúztatják és egyben ünneplik (régi hagyományhoz híven) az idei betakarításos időszakot. A Kárpát-medence legkülönbözőbb vidékeiről érkeznek zenészek és táncosok, de a nap folyamán mesteremberekkel is találkozhatunk, sőt mi magunk is alkothatunk. Lesznek ügyességi és pásztorjátékok, mesés előadások és táncprodukciók.

Jövő szombaton Szent Mihály napja alkalmából gyűlnek össze Szentendrén magyar és határon túli népzenészek, néptáncosok, népművészek és mesteremberek, hogy megmutassák, milyen színesek ezek a műfajok. A programok a Skanzenben zajlanak majd, ami a napközbeni eseményeket illeti: 9 és 17 óra között a Szentendrei Skanzen belépőjével tudunk részt venni rajtuk (jegyet előre ITT válthatunk). Különféle mesteremberekkel találkozhatunk, megnézhetjük, hogyan dolgozik a bőrműves, a gyapjúfonó, a kovácsmester vagy a fafaragó. Ezen kívül lehet kézműveskedni, mesét költeni, ügyességi játékokat kipróbálni és gyermekműsorokat nézni, ez utóbbiról a Bahorka Társulat gondoskodik.

Fellépőkkel is jól el leszünk látva, délután 5 órakor kezdődik a gálaprogram, melyre már ingyenes a belépés. Különlegességnek ígérkeznek azok a műsorszámok, amelyekben a rangos Népművészet Mestere és a Népművészet Ifjú Mestere címmel kitüntetett művészek állnak együtt színpadra. Mi meleg szívvel ajánljuk a Dalinda előadását is – az acapella trió közös zenei anyanyelvének a magyar autentikus népdalokat választotta, tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népi Ének szakán kezdtek el együtt dolgozni, majd több hazai és világzenei produkcióban is szerepeltek együtt.

Utánuk láthatunk majd verbunkost, cigánycsárdást és szaporát, és hallhatunk moldvai, kalotaszegi és lakodalmas dallomokat is. A részletes műsort ITT találjátok.

A programot többek között a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégiuma szervezi – az NKA25 programsorozat egyik eseményeként –, ami egy jó referencia, ha ismerjük valemennyire a szervezet tevékenységét.

Ha nem, akkor mondjuk: a Halmos Béla Program küldetéséül a magyar folklór népszerűsítését tűzte ki, hiszen a magyar népzene és néptánc legalább annyira a kultúránk része, mint a gasztronómiánk és az épített örökségeink, mégis általában kevésbé szokás ismerni. A magyar Széchenyi-díjas népzenész és népzenekutatóról elnevezett program épp ezen dolgozik: magas szakmai színvonalú, nyitott, nyilvános és barátságos támogatója a magyarországi és határontúli népzenének és elkötelezett a hagyományőrzés és az élő kulturális tradíciók továbbvitele mellett.

Szentendrét a H5-ös HÉV-vel is meg tudjuk közelíteni a Batthyány tértől, de ezen a napon 15:30-kor ingyenes buszjárat is indul a Hősök terétől (ami 20:15-kor jön vissza Budapestre). Ha HÉV-vel jövünk, a szentendrei állomástól szintén választhatjuk az ingyenes helyi buszt, ami 16 órakor és 16:30-kor indul a Skanzenbe, 19:45-kor és 20:15-kor pedig vissza az állomásra. A járatokra ITT lehet regisztrálni.