Az állati eredetű élelmiszereket mellőző, étkeztetési logisztikában erős kihívásokkal szembenéző szubkultúrának minden új vegán hely nyitása hatalmas hírértékkel bír. Ha egyszerre több nyit egy helyen, az meg már valóságos ünnep. A Dob utcai Rácskert megosztotta udvarát hat street foodos kocsival, így jött létre a Vegan Garden, ahol kizárólag növényi összetevőkből készült étkeket vehetünk magunkhoz, és a levestől kezdve a desszertig megoldhatunk egy komplett ebédet vagy vacsorát.

Már két hónapja megneszeltük, hogy valami készülődik a Rácskertben. Egy ideje az udvaron parkolt a Napfényes étterem és a Las Vegan’s food truckja, valamint a Hideg Nyalat pultja, de teljes fegyverzetben csak tegnap nyitották meg a Vegan Gardent egy Steiner Kristóf vezényelte vacsora keretében.

A szervezők igyekeztek mindenféle ízlést és étkezési igényt kielégítő helyet begyűjteni az udvarba: a hamburgereket a Karaván udvarból és az Allee melletti placcról is ismerős Las Vegan’s, a fagyikat a Hideg Nyalat, a sütiket a Vegan Street, a „hagyományosabb” egytálételeket (grillkolbászt, fűszeres édesburgonyát, salátát, giroszt) a város egyik legrégebbi vegán étterme és cukrászdája, a Napfényes truckja szolgáltatja.

A vegán pizzákat itt a Las Vegan’s csapata képviseli: külön pizzás blokkot állítottak fel, ahol négyféle, szív alakú, kemencében sült pizzát kínálnak.

És itt, a Rácskertben debütál Magyarország első vegán mexikói étterme, a Vexicana is, amivel eddig még egy vegán összeröffenésen vagy fesztiválon nem találkozhattunk, merthogy még csak most épültek fel. Sajttal töltött jalapeno falatkák, chilis szejtán ragus újhagymás, szójatejflölös chili non carne, babhumuszos, füstölt sajtos quesadilla, nachos különböző mártogatós szószokkal is szerepelnek a menüjükben, amiből nagy kedvencünk az „I am so corny” fantázianévre hallgató kókusztejes kukoricakrémleves volt tört nachosszal, korianderrel, petrezselyemmel és popcornnal alaposan kibélelve.

A húsevő ember csak kapkodná a fejét az udvarban, hogy mégis miből lehet giroszt vagy hamburgert készíteni, ha nem húsból? Nekik igazi edukációs túra körbejárni a kocsikat, és átböngészni a kínálatot és a felhasznált alapanyagok listáját. A szejtán a legtöbb menüben visszatérő szereplő, például a Las Vegan’s isteni hamburgereinek egyikében (a többiben csicseri-gombás- vagy répa a fasírt alapja), vagy a Napfényes gíroszában.

Ez a búzasikérből készült húspótlék jobb állagú, könnyebben fűszerezhető, finomabb az erre a célra szintén gyakran hasznosított tofunál. Persze nincs kőbe vésve, hogy a húst valahogy mindenképp pótolni kell, például mikor megkóstoltuk a Las Vegans csicseritálját, elámultunk a fasírt állagán és ízén: csicseriborsóliszt, répa, cukkini is közreműködött a különös, élénksárga pogácsa összetevőiben, hozzá sült édesburgonya és curryszósz volt a körítés.

A Las Vegan’s újdonságát, a pizzát egy másik ablaknál kell keresni, a gombás, (szejtán)giroszos, gabonakolbászos és a green pizzák közül az utóbbival kínálták meg a közönséget. A fokhagymás alapon cukkini, zöldborsó, póréhagyma, friss bazsalikom és nyúlós növényi sajt foglaltak helyet, izgalmas kombinációt képezve. A pizzák 1590 Ft-ba kerülnek, egyébként 1000-1900 Ft között mozognak az árak a főételeknél az egész udvarban.

A Vegan Street cukrászda műhelye Kőbányán működik, úgyhogy nagyon velük sem lehetett találkozni a Vegan Sunday Marketen kívül. Mojitós tortájukat nagyon finomnak találtuk, egyébként a hagyományos sütik mellett, mint például a mogyorós brownie vagy a baklava, a koktél ízesítésű cupcake-ek a specialitásaik. Süteményeket a Napfényes is hozott, ahogy saját gyártású csomagolt termékeket is, például kókuszos, mogyorós tönkölynápolyit.

A fagyist pedig már az is kiszúrja, aki csak gyanútlanul elsétálna a Rácskert mellett, ők közvetlenül a bejáratnál kaptak helyet. A Hideg Nyalat kókusztejjel készülő fagyijai, jégkrémjei és egyéb termékei több budapesti cukrászdában is szembejöttek már, de saját helyük itt, a Vegán Gardenben van először. A csokijukban éreztük is kicsit a kókuszos ízt, és nagyon meglepődtünk, mikor kiderült, hogy az édesítést természetes almakivonattal oldják meg. A 18-féle fagyi ugyanis cukor-, adalék- és mindenmentes. És nem, nem csalás: a Piña Colada-s a spirulinától ilyen kék – a szuperélelmiszereknek vannak ilyen szuperképességeik.

A Rácskert bárja változatlan formában üzemel, és a kínálata már inkább a jókedvünket, mint az egészségünket szolgálja, de egy alkoholos italtól nem is a vitaminokat és a rostokat várja az ember. A fenntarthatóság itt annyiban érvényesül, hogy a visszavihető söröspoharak növényekből készülnek. Az italkínálatot is "veganizálták", vagyis kivettek minden olyan italt, ami az állathasználathoz köthető. Valamint a szomszédban üzemel a Kisdiófa közösségi kert, aminek komposztálós projektjébe beszállt a Vegan Garden is: a kávézacctól a citromkarikákig mindent átvisznek, és a rotyogó komposztálóba rakva adják át a természet törvényeinek.