Ady Endre 140. születésnapján megnyitott a Három Holló kávéház, az Erzsébet híd mellett, a Piarista Rend épületében. A több mint 500 négyzetméteres kultúrtér három szinten, kávéházzal, kiállító- és előadótérrel, és többnapos ingyenes megnyitó fesztivállal vár mindenkit. Ady Andrássy úti törzshelyének, majd az itt nyílt Eckermann kávéháznak a szellemi örököseként a Budapest és kávéház rajongó irodalmár, Wilhelm Droste ötlete alapján nyílt újra a Három Holló Budapesten. Már nagyon vártuk a megnyitót, gyorsan be is néztünk, hogy milyen lett.

Az eredeti, kávéháznak csak némi jóindulattal nevezhető, inkább kocsmaszerű Három Holló valaha az Andrássy úton,  az Opera mellett várta szomjas vendégeit, a századforduló táján leginkább Ady Endrét és kompániáját, akiknek ez volt az egyik törzshelye. A századfordulós irodalmi kocsma világát Krúdy Gyula örökítette meg Ady Endre éjszakái című művében. A Három Holló kocsmát a huszadik század történelmi viharai nyomtalanul elsöpörték, csak a a kulturális emlékezet és a városi legendák őrizték meg. Egészen addig, míg a rendszerváltás után az Andrássy útra költöző Goethe Intézet alsó traktusában meg nem nyílt az Eckermann kávéház, majd ennek elköltözésével az új Három Holló.

A most nyílt új kávéház már egy hónapja is, félkész állapotában is lenyűgözött minket az OFF-Biennálé megnyitója alkalmával, azóta pedig csak még jobb lett. Az utcaszinten a hatalmas kirakatos kávéház grandiózus terével, márványasztalos-tonettszékes enteriőrjével megidézi a századfordulós kávéházak miliőjét, ahol egy finom kávé mellett üldögélve olvasgathatunk, dolgozhatunk és nézelődhetünk. A falakon pedig ott a régi Eckermann egy darabja is, Lazlo Lugosi képei felidézik az előd kávéházat.

A kávézó alatt pedig két szinten hatalmas kiállító-, és előadótér húzódik: egy kisebb, kilátással a Belvárosi templom gótikus szentélyének üvegablakaira, a másik pedig egy hatalmas föld alatti csarnok, már az épület alatt. És akinek ez nem lenne elég, egy emeleti kiállítótér is van, összesen ötszáz négyzetméreten (Kávéház, Orfeum, Színpad) zajlik az élet a belváros szívében.

És milyen élet... A megnyitón, ami egyben Ady Endre előtti tisztelgés is volt, a magyar irodalmi élet színe-java megfordult és fellépett, és a közönség is alig fért be a helyre. Víg Mihály, zenész-zeneszerző Ady Endre-dalokkal nyitotta az estet, de köszöntőt mondott Tolnai Ottó, Lábass Endre és a kávéház szellemi atyja, Wilhelm Droste is. Ady és a híres-hírhedt Három Holló világát írók-költők, Parti Nagy Lajos, Karafiáth Orsolya, Spiró György közreműködésével elevenítették fel, de a város minden szegletét is ismerő “Budapest-tudós”, Török András Fortepan-vetítése, és az azt követő táncos, majd zenés előadások során pillanatok alatt belakta a kultúra és a pesti közönség a helyet.

És a megnyitó még nem ért véget, egészen november 26-ig változatos, ingyenes programokkal várnak minden érdeklődőt, érdemes benézni, a programok mellett egy jó kávéra és beszélgetésre, és az igazi kávéházi hangulatért is.