A rendhagyó program a Budapest Urban Games (BUG) keretein belül valósul majd meg, 4 szervező pedig már el is kezdte a próbákat a folyón.

Tavaly rendezték meg először a Budapest Urban Games-t, amely a budapesti életbe csempészett bele egy kis városi sportot, ugyanis a belváros utcáira, tereire hozta be a sportversenyeket, amelyekre bárki nevezhetett. Idén a már megszokott programok mellett az első hivatalos fővárosi Duna-átúszásra is készülnek szeptember 2-án. Az úszás startja a tervek szerint a pesti alsó rakparton a Szabadság híd alatt lesz, a cél pedig a budai oldalon a Műegyetem előtt. Július elején a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság engedélyével négy szervező sikeresen végrehajtotta az átúszás próbáját. Kevesebb, mint 10 perc alatt átértek, a víz kellemes volt és a sodrással sem volt gond a kb. 330 méteres távon.

A próbaúszás bebizonyította, hogy a hidak közötti területeken örvény nem található, a sodrás a jelenlegi vízállás mellett minimális, így az úszók mindenféle nehézség nélkül teljesítették a távot. Hasonló körülmények közt úszhatnak majd azok is, akik a szeptemberi megmérettetésen indulnak.” – erősítette meg a rendezvény biztonságát Balázs László, a Pest Megyei Kutató- Mentő Szolgálat szolgálatvezetője.

A városi sportrendezvényen, csakúgy, mint első alkalommal, idén is egyaránt számítanak amatőr és profi sportolókra, a grundfocibajnokság, a futás és a street workout helyszínei pedig ismét a hétköznapokból jól ismert közterületek lesznek. 2017-ben két helyszín lesz, a már említett Műegyetem előtti terület, amely a Duna-átúszás célján kívül teret ad a focinak is, a Citadellánál pedig a street workout versenyt és a futást rendezik meg. További információk itt.