Egy különleges atmoszférájú fodrászat lelt otthonra a Veres Pálné utcában, a szecessziós ház üzlethelyisége pár évtizedes kitérővel újra megtalálta profilba vágó gazdáját, és ismét fodrászat kapott benne helyet.

A Veres Pálné utca a belváros egyik legszínesebb része, hiszen a halastól elkezdve a specialty kávézón át a város egyik legjobb flódnisáig sok mindent találunk erre, és teljesen mást mutat a tőle egy párhuzamos utcányira lévő Váci utca képétől. Itt találhatjuk meg egy régi szecessziós épületben a Mantra mellett a No.33 fodrászszalont. Loksa Zsanett fiatalkora ellenére már régóta ezt a szakmát űzi, megunhatatlan energiával és lelkesedéssel. Több üzletben volt székbérlő, de nemrég már egyedül várja vendégeit ebben az üzlethelyiségben, melyben az enteriőrt kis segítséggel minden apró szegletében ő tervezte meg és találta ki. Sokan térnek be az utcáról is, de főleg törzsvendégekből áll a vendégkör. Nem véletlenül.

Az ablakban egy forgatásról hozott csapó és a vendégek új frizurájáról készült mini polaroid képek díszelegnek. A tér közepén egy recepcióspult, ez bontja meg tulajdonképpen a teret, és különíti el a hajfestékes "keverőpultot" a várakozó vendégtértől illetve a fodrászszékektől. Ennek szegélye ötletesen képkeretekből és kárpitszögekből lett megoldva.

A mellette levő türkizkék kanapé az, ahol várhatjuk, hogy sorra kerüljünk, utána pedig a patkófénnyel körberakott tükrökben nézhetjük, ahogy elkészül a frizuránk. Itt rádió sosem szól, különleges zenék mennek az üzletben egész nap, főleg new wave, de általában amilyet a vendég megkíván. A mosdóban fekete metrócsempe fogad, és a mi kedvencünk: egy hattyú formájú csap. A falakon és a pulton régi fotók, képeslapok, többek között David Bowie korokon átívelő frizuraviseletei és a fiatal Tony Curtis.

Zsanettet mindig is is vonzották a régi korok, mind stílusban, mint hajviseletben, és ez az üzlet kialakításában is jól látszik, a régi, felújított és áthúzott türkizkék kanapé fölötti képről is ez köszön vissza. Szerinte ha figyelemmel követjük a divatot, észrevehetjük, hogy az minden esetben az undergroundból jön: bármikor minden egyes divathullám valamelyik underground stílus elemeit veszi ki, majd építi be egy kicsit kommerszebbe.

A jellemző színek az arany és a fekete. Az üzlet az art deco stílusára lett kialakítva Zsanett saját elképzelései alapján, ebben segített neki Muhly Angelika enteriőrdizájner és Tóth Tímea építész. Zsanett nagyon vonzódik a ‘20-30-as évek építészeti, lakberendezési stílusához, ezt azzal indokolja, hogy ekkor történt egy olyan váltás, ami szerinte annyira modernek hat, hogy a szecesszió utáni modern építészet máig abból táplálkozik.

Soha nem szerettem semmilyen divathullámot meglovagolni. Az üzlet kialakításánál azt tettem, ami nekem tetszik, a cél pedig az volt, hogy a vendégek jól érezzék magukat. Az aranymetszés szabálya a harmóniára és az egyensúlyra való törekvés, ezt próbáltam megvalósítani. Szerettem volna egy olyan helyet kialakítani, ami mind ergonómiailag, mind esztétikailag megfelel nekem, mert ha én jól érzem magam abban a környezetben, amit teremtek, akkor a vendégek is jól fogják." – meséli az üzletről.

Itt nincsenek reklámanyagok, csak kizárólag művészeti magazinok. "Van egy két hajas újságom, de igazából az itt senkit nem érdekel. Csak értékálló dolgokat őrzök meg és tartok az üzletben is. Sokan töltődni járnak ide, kicsit olyan, mint amikor elmegyünk egy templomba egy picit megnyugodni, és telítődünk energiával." Valaki akar beszélgetni, valaki egyáltalán nem, csak szeretne csendben ülni és ellazulni, és van olyan, aki el is alszik. A fodrászszék szerinte kicsit olyan mint a fotel a pszichológusnál vagy mint amikor elmész a paphoz, és meggyónod a bűneidet.

No.33 fodrászszalon
Facebook
Cím: 1053 Budapest, Veres Pálné utca 33.