Bár nem ismerünk statisztikákat, valószínűleg nem kockáztatunk túl nagyot, ha azt mondjuk, hogy az egész város legkisebb, de annál jobb kávét kínáló egysége nyitott meg az óbudai Fő tér közepén. Az egykori gázátadó állomásban nyílt „egyszemélyes” Gázlámpa Kioszk egy ipari műemlék megmentésének szép példája.

Szinte minden budapesti ismeri ezt az építményt, néhány megszállott helytörténészen kívül mégsem sokan tudták, hogy mi is ez pontosan. Pedig aki sétált vagy biciklizett már arra, biztosan felfigyelt a macskaköves tér közepén álló furcsa, de egyébként arányos és szerethető épületre.

Az ipari műemlék jellegű épület megmentésére a kerület vezetése tett javaslatot. Az átfogó rekonstrukció után elsőként advent idején, egy adománygyűjtéssel egybekötött forralt borozás keretében nyitott ki a megújult ház.

A hosszabb távú tervekben viszont az egész éves használat szerepelt, így májusra megnyílt a környék első specialty kávézója: a La Marzocco gépen a 42Coffee világos pörkölésű kávéi készülnek. Kipróbáltuk, és nem okozott csalódást.

Ahogy észrevettük, a bringások és az erre sétálók körében is egyaránt népszerű a fagyi, de vélhetően egy korsó Szindbád sörre is sokan visszatérnek majd, ráadásul a foci EB követésére kevés ideálisabb helyszínt lehet elképzelni, a meccseket ugyanis élőben közvetítik a Fő téren.

Az épület egyik legviccesebb része egyébként a bűvészdobozhoz hasonló pince, ami közvetlenül a személyzet lába alatt található. Erre a plusz térre szükség is van, hiszen egy ilyen kicsi helyen természetesen nem lenne elég hely a söröshordók és minden egyéb felszerelés tárolására, ami egy kávézóhoz szükséges – ez ebben a kompakt helyiségben mind elfér.

Az önkormányzat nonprofit cége által működtetett Esernyős közösségi tér – egészen pontosan Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont – fennállásának két éve alatt igencsak kinőtte magát, és már nemcsak turisztikai információs pontként üzemel, hanem kulturális programok egész sorát kínálja, és a tér életének szervezéséből is alaposan kiveszi a részét. Legfelkapottabb megmozdulása a havonta megrendezett Bike&Breakfast bringásreggeli, melynek keretében – immár több helyszínen – forró reggeli italokkal és péksütikkel várják és népszerűsítik a biciklizést. Érdemes tehát elnézni Óbuda felé, megnézni például a Vasarely Múzeumot, a Kiscellit vagy az Óbudai Múzeumot, esetleg benézni a Kassák időszaki kiállítására, utána pedig inni egy jó kávét.