A lengyel Ewa Budapestről szóló blogbejegyzéséből megtudhatjuk, mitől vonzó a magyar főváros a turisták számára.

Egy lengyel bloggerlány saját oldalán számol be budapesti élményeiről, és nekünk, itt élőknek mindig izgalmas arról olvasni, hogy milyennek látja a városunkat valaki, aki máshonnan jön. A sorok olvasása közben talán ismét egy turista szemével nézhetjük a fővárosunkat, és fejben összegyűjthetjük a nevezetességeit. Ewa leírja, mindig is úgy gondolta, hogy ha eljut Budapestre, egyből otthon fogja majd érezni magát, és utalt a régi 2 nyelven is ismeretes mondásra, miszerint „Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát.” Ideérkezéskor olyan érzése támadt, mintha a régi barátait jött volna meglátogatni.

A spontán úton rácsodálkozott a Vár, a Parlament és a Duna szépségére. A blogger összegyűjtött 25 nevezetességet is, amelyet minden turistának látnia kell, itt olyan épületeket emelt ki, mint a Nyugati pályaudvar (az erről készült fotója valószínűleg egy filmforgatáskor készülhetett), a Lánchíd, a Budai Vár, a Halászbástya, de kiemelte a zenélő szökőkutat is a , illetve a történelmi jelentőségű kisföldalattit. Következő, 12-es listája azokat a tipikus magyar ételeket tartalmazza, amit meg kell kóstolnia mindenkinek, természetesen ebbe bekerült a gulyásleves és a Gundel-palacsinta is, ott van a paprikás csirke és a lángos is, de meglepő módon egy újdonság, a Kolbice is felkerült a listára.

Budapest számára érdekes, elbűvölő, és telis-tele van rejtett kincsekkel, és szerinte mindent megér egy olyan Duna-parti séta, amikor rálátunk a partról a Parlamentre. Elvarázsolták őt a sárga villamosok és a dunai hidak is, és mint annyian, ő is kiemelte a termálfürdőket és Budapest csodálatos építészetét. Azt ajánlja, hogy a szuveníreket a Nagycsarnokban vásárolja meg, aki idelátogat, kolbászt és tokaji bort.