A teraszok meghatározzák a városképet és színesítik a köztereket – sok vendéglátó egység mégsem figyel arra különösebben, hogy illeszkedjen a környezetébe, minőségi hatást keltsen és kényelmes legyen. Szerencsére egyre több a kivétel is, így a tavalyi évhez hasonlóan a főváros idén is díjazza a legjobbakat. A döntéshez most te is hozzátehetsz!

Noha sok még a tennivaló, de a teraszok és kerthelyiségek terén is elindult egyfajta pozitív folyamat Budapesten. A TERASZ Budapest pályázatot kiíró főváros célja pedig éppen ez volt a hagyományteremtő kezdeményezéssel: megmutatni, hogy akadnak minőségi vendéglátóhelyek, amelyek figyelnek a külső megjelenésre is, a jó példák kiemelésével pedig hosszabb távon a Budapestről alkotott városképet és arculatot erősítik. Az értékelést neves építészekből, gasztronómiai szakemberekből álló zsűri végzi, így biztosítva az elismerés rangját.

A megmérettetésre minden olyan vendéglátó jelentkezhet, amelynek kültéri fogyasztó tere, terasza, kerthelyisége vagy netán tetőterasza van. A különböző típusú helyek természetesen több kategóriában szerepelnek, így lesz teraszokat, továbbá kerthelyiségeket és tetőteraszokat összehasonlító kategória, valamint harmadikként az úgynevezett pop-up, amiben az előremutató, különleges, kísérleti jelleggel felbukkanó szereplőket értékel majd a zsűri. Érdemes tehát nevezni, a két hét múlva induló szavazáson pedig mindenki leteheti a voksát a kedvenc helyére, hiszen – kategóriától függetlenül – a legtöbb szavazatot elnyerő kiülős hely „TERASZ Budapest 2015 - Közönségdíj” elismerésben részesül.

A zsűri kiemelt figyelmet fordít majd többek között a városképbe való illeszkedés kérdésére, a közösségi használatra, a minőségi bútorok használatára, az árnyékolókra, az innovatív, egyedi kialakításra, a biztonságra, a gyermekbarát megoldásokra, az akadálymentességre és a kerékpárok tárolási lehetőségeire is.

A 2014-es kiírást terasz kategóriában a Károlyi-kertnél található Csendes Társ Winebar&Garden nyerte, míg a kerthelyiségek között a Villa Bagatelle diadalmaskodott. Különdíjat kapott a raqpart, a zsűri pedig többek közt a Tranzit Art Café és a Centrál Kávéház megoldásait emelte ki. A tavalyi közönségdíjat a Bálint Galéria Kávézó nyerte.

A nevezések leadására mától van lehetőség, így biztassátok a törzshelyeiteket, hogy induljanak a pályázaton! A pályázatok leadására egészen augusztus 28-ig van lehetőség. Utána tiétek a pálya, a szavazásra augusztus 31-től szeptember 14-ig van mód, az eredményhirdetésre pedig szeptember 17-én kerül sor.

A további részletekről a www.terasz.budapest.hu oldalon olvashatsz részletes információkat, valamint a nevezésre és a szavazásra is ezen az oldalon keresztül nyílik lehetőség.