Pár évvel ezelőtt úgy kellett vadászni az igazán jó helyek után, mára viszont azon kell törni a fejünket a belvárosban, hogy 50 méteren belül melyik kávézót/éttermet/kocsmát/bárt/bisztrót válasszuk. Első kézből tudjuk mindig, hogy mikor, hol, kik nyitnak valami újat, s azt is, hogy mennyiben fog különbözni a már meglévőktől. Súgunk: néha semmiben. Viszont inkább ez az ismétlődő, mégis kellemes vonal, mint a régi iskola..., de azért jó élcelődni picit.

  • Legyél pályaelhagyó!
    Elég snassz, ha vendéglátós sarj vagy és van is némi közöd a valódi szakmához. Sokkal nagyobb a hírértéke annak , ha kommunikációs szakemberként, kozmetikusként, duguláselhárítóként kerested ezidáig a kenyered, majd ezt megunván, úgy döntöttél: kell egy saját kávézó, bár, organikus faloda.


  • Hívd össze a kreatív haverokat!
    Mikor már megfogalmazódott a terv, hogy kell a saját hely, írj körbe a régi egyetemista csoporttársaidnak, sőt, azoknak is, akikkel csak jegyzetek miatt voltál kontaktban. Írd meg nekik ,hogy van egy nagyon jó dolog, de kíváncsi lennél az ő ötleteikre is, hiszen jó szakembereknek tartod őket. Hozd össze a találkát, “kreatívkodás” event névvel, és végül ülj le a meghívott 30 emberből megjelent 4 arccal, kérdezd ki őket, mit tartanának fontosnak a helyzetedben és csórd el az ötleteiket!

  • Válassz egy nagyon hangzatos nevet!
    Jól nézz körül az interneten, hiszen lehet, valami kókler már ellopta a nevet, amit szerettél volna adni helyednek. Lehetőleg egyszavas, rövid, frappáns magyar nevet válassz. Nem baj, ha van benne valami régies hangzás, ha kicsit leül az első hullám, hozzáteheted majd, hogy vintage. Felejtsd el a bisztró, bár, klub, étterem, vendéglő neveket. Neked gasztroszentélynek, urban checkpointnak, city gourménak, paleo bunkernek, local kulináriának kell lenned! Ha ügyes vagy, még valami blőd szóviccel is becsábíthatod az arcokat.

  • Trollkodd szét a Facebookot, idejekorán!
    Amint megtaláltad a tökéletes üzlethelyiséget és ki is bérelted, csinálj fotót a kilincsről, filterezd meg és töltsd fel az általad használt összes közösségi oldalra, “elindultunk” névvel. Aztán minden délután csepegtess valami különlegességet a helyről. Szívószálakat, azt ,hogy készül a logó, hogy majd egyszer, fél év múlva a barátnőd, aki egyszer nagyon durva medvehagymás pogácsát csinált, majd a helyen is süti ezeket a jóságokat, ha addig még nem költözik ki Londonba.


  • Ne a profitért csináld, hanem jóérzésből!
    Őszinte és szívmelengető, mikor a raklapfotelen üldögélve várjuk az aktuális tulajdonost, aki komótosan sétál az ajtóhoz a pár méterre leparkolt terepjárójától, az első kézműves szörpike (jég nélkül 990 forint, jéggel 1290 forint) elfogyasztása közben pedig többször elmondja: nem a pénzért csinálja, esze ágában sincs meggazdagodni, csak valami újat szeretne adni az embereknek. Ezután eszébe jut, hogy elfelejtette kifizetni a parkolását, a szélvédőn figyel a mikuláscsomag, de legyint, mi az a 16 rugó.

  • Válogatás nélkül mindent valósíts meg, amit a Pinteresten láttál!
    Természetesen raklapok, össze nem illő székek és zsinórokkal belógatott villanykörték, nyerstégla felületek, geometrikus monokróm párnahuzatok és randomra, a térbe belógatott ablakkeretek is kellenek. Teljesen indokolatlan fogásokat/italokat is szervírozz befőttesüvegben. Jobban teszed, ha az étkészletet nem csak szimplán helyezed az asztalra, hanem jól összekötöd natúr spárgával, hogy a kedves vendég nehogy elveszítse őket. Továbbá mindent írj fel palatáblára. Mindent!

  • Figyelj nagyon a személyzetre!
    Annyira ne érdekeljen, hogy mennyire kedves, szakmai, mosolygós és empatikus az alkalmazottad, inkább arra fókuszálj, hogy legyen a pultban egy erős tüdejű, fekete tusvonalas, teljeskaros-tetkós hölgy és egy elvarázsoltnak tűnő, szemüveges, kölyökarcú, de szakállas fickó. Szakácsot csak az alapján válassz, hogy dolgozott-e már külföldön, továbbá, hogy ért-e az ovo-lakto vegetáriánus receptekhez és mesterien használja-e a sztíviát. Esetleg, ha közös bizniszetek előtt könyvtáros volt, csak szeretett mindig is enni, akkor is beszállhat a buliba. Könyvtáros, jó ízlésű szakács, tapasztalat nélkül – fél siker.

  • Árulj hamburgert! Meg gluténmentes hamburgert! És paleo hamburgert! Továbbá paleo-glutén-húsmentes hamburgert!
    Ha van rá lehetőséged, pörgesd a sous-vide konyhatechnológiát és a hozzád látogató szakácsoknak is meséld el, hogy mi is az. Ha tudják (honnan?) akkor is meséld el.

  • Kínáld a város legkülönlegesebb kávéját!
    Fontos az edukációs faktor is! Mutasd meg a városnak, hogy van élet a cappuccino után is, és árulj valami igazán menő kávét. Meséld el a vendégeidnek, hogy a kávébabod csak a helyed kedvéért hozzák Beaverlickből, Kentucky államból háromhetente Budapestre, hogy aztán szombat éjjel a helyszínen egy kávéspecialista lepörkölje majd az értékes szemeket. Természetesen gyártass saját poharat is, hiszen tudod, mekkora a reklámértéke!

  • Minden legyen kézműves!
    Esszenciális! Eszedbe ne jusson, hogy holmi ismert csapolt sört tarts, vagy jó minőségű, de vásárolt mustárral dolgozz. Mindent, gyárts magad, még jobb, ha a barátodéknak van egy kézműves sörfőzdéje, lekvármanufaktúrája, olívataposó birtoka. Ha éppen nem érnek rá leszállítani neked a gondosan válogatott összetevőket, magabiztosan vásárolj be Hitler- szalonnából, pillepalackos szörpből a nagykerben és elterelésképp a sunyulós napon tűzz eggyel több szál levendulát az italba, vagy küldj az asztalokhoz egy-egy ajándék szem fekete-fehér kekszet. Vagy vedd meg végre a zenehallgatós portál prémiumját, hogy félóránként ne mondja be a konferanszié a promószöveget.


  • Rendezz pop-up eseményeket!
    Ha éppen csappan kicsit a látogatók száma és pimpósodik a kakukkfűágyon érlelt akácpálinka, rendezz pop-up eseményeket! Egy garázsvásár, (természetesen többnyire a te megunt cuccaidból), egy kiállítás, akusztikus koncert, Tarantino-moziest, gasztroblogger-találkozó, vagy csajos champagne bemutatóval egybekötött pedikűr event mindig jót lendíthet kedvenc kis vállalkozásodon!
  • Újulj meg kéthavonta!
    A megszokott dolgok unalmasak! Kéthavonta tessék megújulni! Vegyél fel új PR-ost, tervezzetek új logót, küldd el a szakácsot és az elavult fröccs helyett kevertess söritalokat, szórd ki az összes rajtad maradt vermutot, valami menő néven árult koktélnak. Ha nincs kedved az egész koncepciót átalakítani, szereltess fel egy új tükröt a falra és rendezz tüköravató bulikát. Vagy csak egyszerűen holnaptól kezdve kommunikáld azt, hogy többé nem kávézó vagy kocsma a helyed, hanem közösségi tér, urbánus alkotókör, kreatív találkozóhely.