Élmény

Szentjánosbogarak az amfiteátrumban – ilyen az Árpád Gimnázium ballagása

Fotó : Krisztián Bódis/We Love Budapest
Szentjánosbogarak az amfiteátrumban – ilyen az Árpád Gimnázium ballagása

Az óbudai gimnázium igazán különleges helyszínen, az aquincumi katonai amfiteátrumban, emlékezetes műsorral búcsúztatja végzőseit. A látványos esti műsor keretében a tanulók világítóbuzogánnyal mutatják be táncukat, közös koreográfia alapján, így az egész a szentjánosbogarak táncához hasonlít. A tánc után tűzijáték következik – immár évtizedek óta.

Egy építési felirat alapján úgy tudjuk, hogy az aquincumi katonai amfiteátrum Krisztus után 145 körül épült. A hatalmas, a római Colosseumnál is nagyobb aréna nemcsak a tömegszórakozást szolgálhatta, hanem katonai gyakorlótér is lehetett egykor.
Fotó: Bódis Krisztián - WLB
A lépcsőzetesen emelkedő üléssorokról mintegy 10-13 ezer néző követte az eseményeket, a nézőteret pedig a boltozott lépcsősoron keresztül lehetett megközelíteni. Az aréna belső fala 4 méter magas volt – ez védte meg a nézőket a vadállatoktól.
Fotó: Bódis Krisztián - WLB
Az elliptikus küzdőtér a XX. század 70-es éveitől egy különös búcsúzási-búcsúztatási szokás szereplőinek ad helyet: az Árpád Gimnázium egy látványos esti műsor keretében búcsúztatja itt végzőseit a nézők – szülők, testvérek, családtagok, barátok és környékbeliek – legnagyobb örömére.
Fotó: Bódis Krisztián - WLB
A nagyszabású, világítóbuzogányos ünnepély mintegy húsz percig tart, ahol a diákok előre meghatározott koreográfiára mutatják be műsorukat.
Fotó: Bódis Krisztián - WLB
A pontos végrehajtás rengeteg gyakorlás előzi meg, ettől is lesz az egész egyszerre látványos és ünnepélyes.
Az eseményről készült videót alább nézheted meg.
Az estét tűzijáték zárja, ami szintén nagyon emlékezetes ezen a különleges helyszínen. Ha most lemaradtál volna erről az ünnepségről, jövőre, az Árpád következő évfolyamának ballagási ünnepélyén pótolhatod az elszalasztott lehetőséget!