Élmény

Elkezdődött a koriszezon, megnyílt a Városligeti Műjégpálya

Elkezdődött a koriszezon, megnyílt a Városligeti Műjégpálya

Hivatalosan is elkezdődött Budapesten a koriszezon, ugyanis november 22-én, megnyitotta kapuit a Városligeti Műjégpálya. Megnéztük, mi változott idén, hogy milyen kedvezmények vannak, és egy kicsit utánanéztünk az épület korcsolya-történelmének is, hogy legyen mire büszkének lennünk.

Elkezdődött a koriszezon
November 22-én, szombaton 17.00-kor megnyitotta kapuit a Városligeti Műjégpálya, amely egyben azt is jelenti, hogy hivatalosan is elkezdődött Budapesten a koriszezon. A város legnagyobb és leghíresebb jégpályája idén a hét minden napján 9.00-13.00 és 17.00-21.00 között várja a látogatókat.

Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
Műjégpálya
  • 1146 Budapest, Olof Palme sétány 5.

Az árak és a kedvezmények tekintetében nem történtek nagy változások:  a hétfő és a kedd továbbra is “olcsó” nap lesz, a hét többi napján pedig a forintleértékelődések ellenére szintén a tavalyi árakon lehet korcsolyázni (a 6 év alattiak idén is ingyen látogathatják a pályát). Ennek alapján az anyagiak a következőképpen alakulnak: a kedvezményes napokon a diákjegy 800 Ft-ba, a felnőtt jegy 1000 Ft-ba kerül, a normál hétköznapokon ez 1000 Ft-ot, és  1500 Ft-ot jelent délelőtt, illetve 1500 Ft-ot és 2000 Ft-ot délután. A hétvégék esetében ugyanez a helyzet: a diákok 1500 ft-ért, a felnőttek pedig 2000 Ft-ért korizhatnak.
Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
Aki sokat szeretne csúszkálni, az természetesen idén is lényegesen jobban jár a bérlettel. Ebből 12 alkalomra szóló diákverziót 11 500 Ft-ért, 12 alkalmas felnőttet 17 500 Ft-ért, nyugdíjas szezonálisat pedig 8500 Ft-ért vásárolhatunk. Ezen kívül pedig iskolás csoportok számára egy igen jelentős kedvezmény is akad: 10 fő fölött felnőtt kísérettel mindössze 300 Ft/fő a belépés ára.
Fotó: We Love Budapest / Balkányi László

Bérletet, ahogy ígértük, jobban megéri vásárolni mint tavaly, hisz sokkal nagyobb kedvezményt nyújtunk. A 12 alkalmas bérlet ára diákoknak 11.500 Ft, felnőtteknek 17.500 Ft. A bérlet a hét bármely napján felhasználható, ráadásul egyszerre többen is beléphettek vele.

A Műjégpálya szolgáltatásai – korcsolyaélezés, korcsolyabérlés, és korcsolyaoktatás – továbbra is változatlan áron állnak rendelkezésükre.
Fontos észben tartani, hogy a kedvezmények igénybevételéhez a szükséges igazolványok felmutatása szükséges.

Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
A jégpályán egyébként idén is van korcsolyakölcsönzési lehetőség, az árban benne van a szekrényhazsnálat, baleset esetén pedig az orvosi szobában kaphatunk segítséget. A szolgáltatások között korcsolyaoktatás is szerepel: gyerekeknek 5 éves kortól, felnőtteknek korhatár nélkül hétköznaponként  17:30 és 18:30 kezdettel, illetve szombat-vasárnap: 10:00, 11:00, 12:00, 17:30, 18:30 kezdettel. Egy-egy óra 50 perces, de minimum 5 fő jelentkezése esetén indul csak. Ennek ára 600.-Ft/ 50 perc
Van mire büszkének lenni…
A Városligeti Műjégpálya egyébként Európa legöregebb ma is működő műjégpályája, illetve Európa legnagyobb szabadtéri mesterséges jégfelülete.
Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
A Műjégpálya története 1870. január 29-re nyúlik vissza. Ennek közvetlen előzménye a Pesti Korcsolyázó Egylet 1869. november 12-i megalakulása, amelynek tagjai hosszas és kitartó közbenjárás után engedélyt kaptak a városi tanácstól, hogy a Városligeti tó egy kis részén minden télen korcsolyapályát létesítsenek. Itt akkoriban a pestiek ingyen és bérmentve csúszkálhattak.
Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
A korcsolyapálya bázisa kezdetben a tó partján felállított fabódé volt, ami 1874-ben rejtélyes módon leégett; ezt követően épült fel a Lechner Ödön építész által tervezett, jelenleg is látható épület, ami mai napig is a Városliget egyik legfontosabb pontja.
Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
Kevesen tudják, de első korcsolyázó világbajnokunk Kronberger Lilli volt, aki 1910-ben itt védte meg az Opavában 1908-ban megszerzett világbajnoki címet műkorcsolyázásban, és aki Kodály Zoltán tanácsára először műkorcsolyázott zenére a bécsi világbajnokságon, 1911-ben.