Shopping

Budapest TukTuk: szolgálatban a városi cirkáló

Fotó : Budapest TukTuk Tumblr
Budapest TukTuk: szolgálatban a városi cirkáló

Személyre szabott és tematikus túrákkal, jókedvűen indult el a vállalkozás, mely meglepően gyors tempóban jutott el a fantáziálástól egészen addig, hogy sikerült elindítaniuk a szolgáltatást. A kis Ape tipusú “platós motorokat” világszerte TukTuk-ként emlegetik, de az ,hogy a becenév mennyire beszédes, csak akkor válik világossá, ha valaki végre felpattan egy ilyen cirkálóra. Mostantól indulnak a romantikus, a pörgős, vagy épp kulturális túrák, hogy ne csak a szokásos és unalmas járművekkel fedezzük fel Budapestet. KipróbálTUK, imádTUK.

Budapest TukTuk
  • 1051 Budapest, Erzsébet tér 12.
  • Télen csak előrendeléssel működnek.
Eddig nem volt sok lehetőség rá, hogy az utca népe ilyen kis járművekkel közlekedjen, utazzon, mivel leginkább lelakott, felújításra szoruló darabok voltak szerte a világban, dekorelemként. Az olasz Piaggio nagyon óvta unikális gyártmányát és nem szívesen terjesztették a világpiacon. 2014 márciusában néhány barát egy motorkiállításon járt, ahol meglátták a modernizált Ape Calessino 200 TukTuk cirkálókat és azonnal beindult az ötletelés: hogyan lehetne a háromkerekű motorokat hasznosan Budapestre hozni? Éjszakákon át tartó agyalás, sok újratervezés után végül megszületett az első koncepció, ami azóta ugyan sokat csiszolódott, de a fiatal csapat minden szabadidejét a Budapest TukTuk megvalósítására tette fel. A srácok a versenyszférából jöttek, tehát nem jelentett problémát a feszített tempó és az egyedi ötletek megvalósítása.
Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Első körben arra gondoltak, hogy akár éjszakai szállítóeszköz is lehet a TukTukból, hiszen nem taxi, de nem is riksa és sokkal izgalmasabb velük a városi száguldás. Viszont nem kívánnak konkurálni a riksásokkal, hiszen mást szeretnének: valami olyat, ami plusz szolgáltatást, akár életre szóló élményt is nyújthat a mókás fuvaron kívül. Úgy vezetik körbe az érdeklődőket a városban, hogy azok teljes pakkot kapnak: ebédet, borozást, városnézést, mini idegenvezetést és sok mosolyt.
Fotó: Budapest Tuk Tuk Tumblr
Rátaláltak a PocketGiude szolgáltatásra, mely egy nagyszerű software, de hardware-jük még nekik sem volt ahhoz, hogy népszerűbb, szélesebb körben terjesztett legyen az applikáció. A Budapest TukTuk túráihoz ilyenformán már elektronikus idegenvezetés is társulhat, ha az utas kíváncsi rá. Egy táblagép lesz a vezetőülés hátuljában elhelyezve. Igen, saját sofőrrel mennek a TukTuk-ok és egyszerre két embert tudnak szállítani, egy járművel. Csapatokba verődve is használható – így egymás mögött haladnak a “méhecskék”.
Fotó: Budapest Tuk Tuk

Saját alkalmazás még  fejlesztés alatt áll, de a web jó barátunk és telefonon is lehet foglalni. Széles spektrumon mozognak a túrák, hiszen nem akarják keretek közé szorítani a szélfútta hajra vágyó TukTuk utasokat. Így, a tematizált, egész programot magába foglaló, 90-150 perces evős-ivós túrákon kívül sima fuvarokat is vállalnak, A-ból B-be, percalapon. Lendület túra névre hallgatnak és ketten utazhattok akár egyik izgalmas helyszínről a másikra, vagy Budáról Pestre, ahova csak szeretnétek. Felvéve a forgalom ritmusát, pikk-pakk odaérve bárhova. Olyan gyorsan, hogy mikor mi is kipróbáltunk egy fuvar erejéig a szolgáltatást, azonnal vissza szerettünk volna szállni. Verőfényes napsütésben, vagy alkonyatkor a legszuperebb. Menő dolog Audrey Hepburn-módra, kendővel a fejen, napszemüvegben egy TukTuk-kal áthaladni a Lánchídon, nekünk elhihetitek. 

Fotó: Budapest Tuk Tuk Tumblr
Speciális túráik között találunk a város frekventált területeit teljes egészében feltérképező utazásokat, a “fullservice” szolgáltatásos túrákhoz városi szórakozóegységekkel, gasztropontokkal karöltve gondoskodnak a finom borokról, falatokról. Így a Divinoval indított “Friss levegő, festői kilátás”-hoz komplett borkóstoló és sajttál dukál (13900 forint), az Akvárium túrához, ami 150 perces és teljes városkört jelent (21900 forint), két üveg borral járul hozzá az Aqua Bisztró. A 360 Bar, a kolor és a Piknik Pavilon is TukTuk pontok, partnerek és szervezés alatt áll egy Telep Downtown Tour Only Street névre keresztelt út is, mely kéthetente indulna a Telepről és a város legjobb streetart pontjait, műhelyeit és alkotóközpontjait térképezné fel.
Fotó: Budapest Tuk Tuk Tumblr
Sőt, a Ustream és a Budapest TukTuk közös együttműködésének eredménye a kék-fehér színben pompázó UTuk. A járműhöz egy Ustream csatorna is tartozik, ahol az utas élőben közvetítheti merre jár, és azt az út közben vagy a végén megoszthatja emailben, a Facebook-on és a Twitteren keresztül is a szeretteivel, barátaival. A beszerelt kamerát az utas irányíthatja és ezáltal azt vesz fel és közvetít az útjából, amit szeretne.
Fotó: Budapest Tuk Tuk
A száguldó piros-fehér tünemények túrái 12 nyelven elérhetőek, sőt, a sofőrök is úgy lettek válogatva, hogy ne jelentsenek problémát nekik az idegenajkú utasok. A vállalkozás nagy siker elé néz, a Magyar Turizmus Zrt. és Budapest Város Önkormányzata is támogatja az Ape robogók cirkálását. Távlati tervek között szerepel a 2015-ös Tavaszi Fesztivállal való együttműködés, a Múzeumok Éjszakájának támogatása és kortárs művészeti spotok közötti közlekedés is, a kultúra szolgálatában.