Személyre szabott és tematikus túrákkal, jókedvűen indult el a vállalkozás, mely meglepően gyors tempóban jutott el a fantáziálástól egészen addig, hogy sikerült elindítaniuk a szolgáltatást. A kis Ape tipusú “platós motorokat” világszerte TukTuk-ként emlegetik, de az ,hogy a becenév mennyire beszédes, csak akkor válik világossá, ha valaki végre felpattan egy ilyen cirkálóra. Mostantól indulnak a romantikus, a pörgős, vagy épp kulturális túrák, hogy ne csak a szokásos és unalmas járművekkel fedezzük fel Budapestet. KipróbálTUK, imádTUK.

Eddig nem volt sok lehetőség rá, hogy az utca népe ilyen kis járművekkel közlekedjen, utazzon, mivel leginkább lelakott, felújításra szoruló darabok voltak szerte a világban, dekorelemként. Az olasz Piaggio nagyon óvta unikális gyártmányát és nem szívesen terjesztették a világpiacon. 2014 márciusában néhány barát egy motorkiállításon járt, ahol meglátták a modernizált Ape Calessino 200 TukTuk cirkálókat és azonnal beindult az ötletelés: hogyan lehetne a háromkerekű motorokat hasznosan Budapestre hozni? Éjszakákon át tartó agyalás, sok újratervezés után végül megszületett az első koncepció, ami azóta ugyan sokat csiszolódott, de a fiatal csapat minden szabadidejét a Budapest TukTuk megvalósítására tette fel. A srácok a versenyszférából jöttek, tehát nem jelentett problémát a feszített tempó és az egyedi ötletek megvalósítása.

Első körben arra gondoltak, hogy akár éjszakai szállítóeszköz is lehet a TukTukból, hiszen nem taxi, de nem is riksa és sokkal izgalmasabb velük a városi száguldás. Viszont nem kívánnak konkurálni a riksásokkal, hiszen mást szeretnének: valami olyat, ami plusz szolgáltatást, akár életre szóló élményt is nyújthat a mókás fuvaron kívül. Úgy vezetik körbe az érdeklődőket a városban, hogy azok teljes pakkot kapnak: ebédet, borozást, városnézést, mini idegenvezetést és sok mosolyt.

Rátaláltak a PocketGiude szolgáltatásra, mely egy nagyszerű software, de hardware-jük még nekik sem volt ahhoz, hogy népszerűbb, szélesebb körben terjesztett legyen az applikáció. A Budapest TukTuk túráihoz ilyenformán már elektronikus idegenvezetés is társulhat, ha az utas kíváncsi rá. Egy táblagép lesz a vezetőülés hátuljában elhelyezve. Igen, saját sofőrrel mennek a TukTuk-ok és egyszerre két embert tudnak szállítani, egy járművel. Csapatokba verődve is használható - így egymás mögött haladnak a “méhecskék”.

Saját alkalmazás még

fejlesztés alatt áll, de a web jó barátunk és telefonon is lehet foglalni. Széles spektrumon mozognak a túrák, hiszen nem akarják keretek közé szorítani a szélfútta hajra vágyó TukTuk utasokat. Így, a tematizált, egész programot magába foglaló, 90-150 perces evős-ivós túrákon kívül sima fuvarokat is vállalnak, A-ból B-be, percalapon. Lendület túra névre hallgatnak és ketten utazhattok akár egyik izgalmas helyszínről a másikra, vagy Budáról Pestre, ahova csak szeretnétek. Felvéve a forgalom ritmusát, pikk-pakk odaérve bárhova. Olyan gyorsan, hogy mikor mi is kipróbáltunk egy fuvar erejéig a szolgáltatást, azonnal vissza szerettünk volna szállni.

Verőfényes napsütésben, vagy alkonyatkor a legszuperebb. Menő dolog Audrey Hepburn-módra, kendővel a fejen, napszemüvegben egy TukTuk-kal áthaladni a Lánchídon, nekünk elhihetitek.

Speciális túráik között találunk a város frekventált területeit teljes egészében feltérképező utazásokat, a “fullservice” szolgáltatásos túrákhoz városi szórakozóegységekkel, gasztropontokkal karöltve gondoskodnak a finom borokról, falatokról. Így a Divinoval indított “Friss levegő, festői kilátás”-hoz komplett borkóstoló és sajttál dukál (13900 forint), az Akvárium túrához, ami 150 perces és teljes városkört jelent (21900 forint), két üveg borral járul hozzá az Aqua Bisztró. A 360 Bar, a kolor és a Piknik Pavilon is TukTuk pontok, partnerek és szervezés alatt áll egy TelepDowntown Tour Only Street névre keresztelt út is, mely kéthetente indulna a Telepről és a város legjobb streetart pontjait, műhelyeit és alkotóközpontjait térképezné fel.

Sőt, a Ustream és a Budapest TukTuk közös együttműködésének eredménye a kék-fehér színben pompázó UTuk. A járműhöz egy Ustream csatorna is tartozik, ahol az utas élőben közvetítheti merre jár, és azt az út közben vagy a végén megoszthatja emailben, a Facebook-on és a Twitteren keresztül is a szeretteivel, barátaival. A beszerelt kamerát az utas irányíthatja és ezáltal azt vesz fel és közvetít az útjából, amit szeretne.

A száguldó piros-fehér tünemények túrái 12 nyelven elérhetőek, sőt, a sofőrök is úgy lettek válogatva, hogy ne jelentsenek problémát nekik az idegenajkú utasok. A vállalkozás nagy siker elé néz, a Magyar Turizmus Zrt. és Budapest Város Önkormányzata is támogatja az Ape robogók cirkálását. Távlati tervek között szerepel a 2015-ös Tavaszi Fesztivállal való együttműködés, a Múzeumok Éjszakájának támogatása és kortárs művészeti spotok közötti közlekedés is, a kultúra szolgálatában.