Élmény

A művészek fellegvára – a Képző főépülete az Andrássy úton

Fotó : Balkányi László - WLB
A művészek fellegvára - a Képző főépülete az Andrássy úton

Az egyetemi campusok mindig izgalmas helyek. Míg a bölcsészek vagy az építészek egy kert körül szétszórt kisebb-nagyobb épületekben tanulnak, a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói az Epreskertben vagy épp az Andrássy úti főépületekben tanulják meg a szakma mesterfogásait.

Két épület és mégis egy
nektek a kvázi művésztelepként működő vadregényes Epreskertet, ahol a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrászai vertek tanyát. Most a sorban következő az innen néhány percre található Andrássy úti főépület. Pontosabban rögtön kettő, hiszen az egymás mellett álló, ma már egybenyitott épületek eredetileg nem tartoztak össze.
Fotó: Balkányi László - WLB
Elsőként a mai Andrássy út 69. alatt található, a veronai Palazzo Bevilacqua mintáját követő, terméskőből épült neoreneszánsz palota készült el Láng Adolf tervei szerint.
Fotó: Balkányi László - WLB
Az aranyozott, stukkókkal és márvánnyal díszített előtérből kicsi, de elegáns lépcsőház nyílik, melyet ovális kupola fed le. A falfestmények Lotz Károly munkáját dicsérik, aki többek között a Vigadó és az Opera díszítésében is tevékenyen részt vett. Ez az épület eredetileg a Műcsarnok nevet viselte, hiszen a díszes belső kiállítótereket is rejt.
Fotó: Balkányi László - WLB
A hazai felsőfokú művészképzés sokáig egyáltalán nem volt megoldott, néhány magániskolát leszámítva a legtöbben Bécsben, Münchenben vagy Párizsban kötöttek ki. Ez a helyzet 1871-ben változott meg, amikor a Ferenc József jóváhagyta a tanárképzést is végző intézet létrehozását. A mai Képző jogelődjének tekinthető iskolának nem rövidebb nevet sikerült választani, mint az Országos Magyar Királyi Mintarajztanoda és Rajztanárképezde.
Fotó: Balkányi László - WLB
A másik épület a Sugárút és az Izabella utca sarkán épült fel Rauscher Lajos tervei szerint az említett mintarajztanoda céljaira: a nagy belmagasságú terekben a művészek szabadon alkothattak és alkothatnak ma is. A szintén neoreneszánsz épület kívül sgraffito díszítést kapott.
Fotó: Balkányi László - WLB
E különleges technikának a lényege, hogy a különböző színű vakolatokat egymásra helyezik, majd visszakaparják úgy, hogy előkerüljön a kívánt minta.
Fotó: Balkányi László - WLB
Az épület fényét tovább emelik azok a Székely Bertalan által kivitelezett festmények, amelyek többek között Bramante, Leonardo da Vinci, Raffaello, Michelangelo és Dürer arcképeit idézik meg. A fentiek mellett meglepőnek tűnhet Jan Kupecký, mint “magyar festő” megjelenése a medalionok közt: a korszakban közkeletű vélekedéssel szemben a kiváló barokk festő Pozsony mellett, szláv családba született.
Könyvtár, galériák, Bábszínház
Érdemes lehet benézni az utóbbi épületben található könyvtárba. A régi idők szellemét megőrző polcok, szekrények, lámpák között kellemes olvasgatni, de a hallgatók a hangulatos belső tér mellett nagyra értékelik az egyedülállóan gazdag gyűjteményt, amelyben éppúgy megtaláljuk a klasszikusnak számító kézikönyveket és a kurrens folyóiratokat is.
Fotó: Balkányi László - WLB
Az intézményben több önálló kiállítási teret is találunk, amelyek közül a legnagyobb az egykori Műcsarnokban található Aula. Fölötte helyezkedik el a Barcsay-terem, valamint önálló térnek számít a Kondor Béla Galéria, amely a másik épület első emeleti folyosóin található.
Fotó: Balkányi László - WLB
Végül említsük meg, hogy itt működik Közép-Európa legnagyobb bábszínháza: évente 350 előadást tartanak az átlagosan évi 95 000 néző előtt.
Best of Diploma
Best of Diploma 2014
  • Ingyenes
  • Weboldal
  • 2014.07.07. 18:00:00 - 2014.07.26.
Nincs is jobb alkalom, hogy megtekintsük a fenti épületeket, mint a napokban nyílt Best of Diploma elnevezésű kiállítás megtekintésével egybekötött látogatás. Mivel a hallgatóknak általában nem túl sok alkalmuk nyílik a bemutatkozásra, ez jó lehetőség, hogy megtekintsük a hazai művészképzés szentélyének éves termését és hogy megálljunk egy percre a sgraffitók előtt vagy a csendes, kissé titokzatos lépcsőházban.

Időpont: 2014. július 7-26.
Helyszín: Magyar Képzőművészeti Egyetem
Cím: 1062 Budapest, Andrássy út. 69-71.